Adarna - nekretnine

Vinogradska 60

21000 Split

+385 (0) 21 456 388

+385 (0) 21 456 386

info@adarna.hr

www.adarna.hr

DETALJI ČLANKA

Hoće li nam slovenci uzeti more?

SRI, 02.11.2009. u 16:09
KOMENTARA 0 - POGLEDA 1799

"Globus" je 26. 12. 2008. donio opširni članak o tome kako je u najnovijem slovenskom "pokazivanje mišića", prema Hrvatskoj, zapravo odrađivanje posla za nekog većeg igrača, Italiju, Francusku, Veliku Britaniju ili nekog drugog.

Mada ovaj naš ugledni tjednik nije uspio uvjerljivo dokazati postojanje ove teoriju zavjere, sama činjenica što je pokušao pretražiti tamne zakutke europske diplomacije čini se zanimljivom.

Naime, iako već više od pola stoljeća političke elite žele izgraditi neki posebni europski identitet, stari je kontinent još uvijek poprište nacionalnih sukoba. Naravno, nije riječ o ratu, kao u prošlosti, nema mrtvih ni ranjenih, no diplomatske fraze euro političara često puta odjekuju jače nego topovi koji su prošlosti krojili sudbinu europskih naroda.

Tu se naime ništa nije promijenilo već stotinama godina. Diskretne ucjene, tajni ili otvoreni savezi, političko trgovanje ustupcima glavni su rekviziti europske politike danas. U takvoj situaciji, traži se najslabija karika koju bi se, u ime europskog jedinstva i neke imaginarne pravde moglo natjerati da odustane od nečega što joj pripada.

Najbolji, i za Hrvate najbolniji primjer toga je situacija iza Prvog svjetskog rata, kada su velike sile sudbinu Jadrana prepustile bilateralnom dogovoru Italije i Jugoslavije. Splićanin Ante Trumbić, koji je predvodio jugoslavensku delegaciju, uzalud se trudio sačuvati barem dio Istre, Rijeku, Kvarnetske otoke, Zadar, Lastovo, Sušac. Bez pomoći europskih, ali i vlade u Beogradu, razočaran i slomljen Trumbić je na kraju ipak bio prisiljen potpisati Rapallski ugovor i sve prepustiti Italiji. U Europi nitko nije ni trepnuo, Hvati su nekoliko godina galamili, a onda je sve, uz puno gorčine i želje za osvetom, zaboravljeno.

U tom kontekstu vrlo je moguće da se i mi danas nađemo u situaciji kad će nam EU reći uzmi ili ostavi, kada će nas čak i naši prijatelji uvjeravati da ne vrijedi žrtvovati "svijetlu europsku budućnost" radi "tričavih " 20-ak kilometaa obale Piranskog zaljeva.

Ako se to dogodi, hrvatska će vlada biti pred velikim iskušenjem, da pristane na tzv. Račanov dimnjak kojim je, mimo bilo kakve logike i međunaodnog prava Sloveniji obećan izlaz na otvoreno more.

Tihomir RAJČIĆCopyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka