Adriatic Travel - turistička agencija

Jadranska 6

21000 Split

+385 (0) 21 490 129

+385 (0) 21 490 130

adriatic-travel@st.t-com.hr

www.adriatic-travel.hr

DETALJI ČLANKA

Uglađeni profesor VS uspješni proleter (Starčević na izborima drugi put)

UTO, 06.01.2010. u 16:53
POGLEDA 1137

Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora dobili smo mogućnost birati između Ive Josipovića koji se ogrnuo ruhom uglađenog profesora i Bandića koji se izdaje za uspješnog proletera.
Koga izabrati?
Za one koji su neodlučni valja ponovo konzultirati Antu Starčevića koji je po europskom uzoru "skrojio" modernu hrvatsku naciju i čije misli i danas imaju težinu.
U tom smislu odmah valja reći da bandić obilno koristi iskrivljenu verziju Starčevićeva učenja, klerikalni hrvatski nacionalizam. Naime Starčevićeva misao još za njegova života postala je vlasništvo konzervativaca koji su za sebe uspjeli eksluzivirati "pravo" hrvatstvo vezano uz Katoličku crkvu. Stoga bandić bez problema privlači konzervativne birače koje je zadnjih 20-ak godina sebi uspješno prosvajala valadajuća stranka.
S druge strane, ono što Josipović govori o pravdi, demokraciji, civilizaciji moglo se uzeti iz brojnih Starčevićevih saborskih govora koji ma je pored hrvatskog domoljublja ustrajno propagirao liberalnu demokraciju. No, ta razliku od Starčevića, Josipović i njegova stranka, doduše neizravno, još uvijek se ponose mračnim naslijeđem diktature Josipa Broza koji je nasilno progonio sve što je Starčeviću bilo sveto, hrvatski patriotizam i liberalnu demokraciju. Zato njegovo recitiranje fraza o društvu pravde može izgledati ponešto licemjerno.
Ipak, Josipović je vrlo sličan starčevićanskim velikanima kakav je npr. bio Splićanin Ante Trumbić, koji je uglađenošću, znanjen i šarmom otvarao vrata mnogih europskih središta moći.
S druge strane Bandić je poput starčevićanskih populista, kakav je npr. bio svećenik Juraja Biankini koji je tridesetak godina bio neprikosnoveni vladar biračkih jedinica ruralne Dalmacije.
Stoga, na kraju, umjesto preporuke ili pokude bilo za račun jednog ili drugog kandidata možda se potrebno vratiti Starčevićevoj preporuci da uvijek postupamo po vlastitoj savjesti.
Čak i ako smo razočarani upravljačkom elitom i njenom nesposobnošću (nevoljkošću) da se pobrine za dobrobit hrvatskih građana.
Tihomir RAJČIĆCopyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka