Brodarica Net

Trezićeva 17

21000 Split

+385 (0) 21 533 373

+385 (0) 21 533 374

info@brodarica.net

www.brodarica.net

DETALJI ČLANKA

Dan planete Zemlje

ČET, 22.04.2010. u 08:50
POGLEDA 4195

Na današnji dan, 22. travnja, se obilježava dan planete Zemlje. 1969 godine na konferenciji UNESCO-a je John McConnell iznio svoju ideju o danu posvećenom našoj planeti koji je kasnije dobio naziv 'Dan planete Zemlje'. Smatrao je da je potrebno da se ljudi podsjete na potrebu da se sačuva okoliš u kojem živimo te da se potrude ponovo uspostaviti ekološki balans o kojemu ovisi sav život na 'plavoj planeti'.

Sam naziv dana, prvi je koristio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na području San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Prijedlog o danu posvećenom planeti je prihvaćen s općim oduševljenjem te je iste godine dizajnirana zastava Zemlje.

planet ZemljaU Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.
Dan planete se službeno obilježava od 1992. godine kada je na UN-ovoj konferenciji u Rio de Janeiru, na kojoj su sudjelovali predstavnici mnogih zemalja, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Tek 2009. godine, na prijedlog bolivijske vlade, na Općoj skupštini Ujedi-njenih naroda se 22. travnja proglašava međunarodnim Danom planete Zemlje.


Toliko o povijesti. Sada se postavlja pitanje: Što raditi danas?

Pa... ništa posebno. Isto što i svaki dan. Ustanite. Doručkujte. Otiđite u školu, na posao, ili samo van u prirodu. Živite kao i savki drugi dan...

Ali pokušajte danas ipak nešto promijeniti...

Nemojte bacati papir od krafne, ili nekog drugog peciva, iza zidića na ulici, pazeći pri tome da Vas možda netko ne vidi. Smotajte papir i potražite kantu za smeće.

Nemojte ići autom do dućana ako je udaljen 60 metara. Prošetajte i malo se razgibajte te pogledajte svijet oko sebe. Možda na gigantskom oglasnom prostoru pored dućana uočite novu reklamu koju niste vidjeli iz auta.


Nisu to velike stvari. Neće promijeniti svijet niti će spasiti prirodu, ali možda ćete se Vi osjećati bolje. I možda ćete, korak po korak, manje bacati papire po ulici, češće ići pješice umjesto autom, sačuvati plastičnu bocu i zamijeniti je u dućanu za 50 lipa. Vrijeme je da krenemo, ali bez pritiska.

Korak po korak.

Učinimo prvi korak danas...
Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka