Capricorno - sanitarije

Hercegovačka 57 a

21000 Split

+385 (0) 21 383 830

+385 (0) 21 383 832

capricorno@st.t-com.hr

www.capricorno.hr

DETALJI ČLANKA

Koncertom Zagreb Trija u splitskom HNK započinju Peti dani nove glazbe

PET, 22.11.2013. u 13:27
POGLEDA 1026

Koncertom mladog i uspješnog ansambla Zagreb Trio u foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u nedjelju 24. studenog započet će peto izdanje festivala Dani nove glazbe posvećenog suvremenom glazbenom izričaju. Splitski glazbenici i njihovi gosti na četiri će koncerta predstaviti široku paletu glazbenih pristupa koji su obilježili drugu polovicu 20. stoljeća kao i najrecentnija glazbena ostvarenja hrvatskih i inozemnih glazbenih umjetnika. Osim Zagreb Trija u sklopu Festivala do 30. studenog u prostoru Muzeja grada Splita nastupit će flautistica Laura Levai Aksin, Papandopulo kvartet, te Gryllus Samua i Split Soundpainting Orchestra.

 photo img_zps11870240.jpg

Zagreb Trio mladi je ansambl osnovan od strane zagrebačkih glazbenika pijanista Danijela Detonija, violinista Martina Draušnika te violončelista Pavla Zajceva. Iza sebe već imaju nastupe na svim važnijim hrvatskim festivalima kao i snimanje za njemački radio SWR. Članovi Trija posebnu pažnju posvećuju upravo izvođenju suvremene glazbe, a splitskoj publici će predstaviti djela hrvatskih skladatelja Ruždjaka i Detonija, kao i duboko transcendentalni zvučni svijet latvijskog skladatelja Pēterisa Vasksa, kojeg s pravom smatraju jednim od najprominentnijih živućih skladatelja s baltičkog područja. Koncert će započeti skladbom Dubravka Detonija Zovu me Tryor iz 1996, nakon koje slijedi Episodi e canto perpetuo Pēterisa Vasksa iz 1985, te Vedute (Za Nikšu) Marka Ruždjaka iz 2011.

 photo zagreb_trio_zps2b86db99.jpg

Trio je debitirao u prosincu 2010. na festivalu suvremene glazbe Trieste Prima u Trstu. Uz koncerte širom Hrvatske, gostovali su na Muzičkom biennalu Zagreb, Festivalu hrvatske glazbe u Beču u sklopu projekta Minestrel Europske unije, Osorskim glazbenim večerima te Dubrovačkim ljetnim igrama. Trio je 2011. pozvan na seminar i festival u Weikersheimu u Njemačkoj, na kojem su se usavršavali kod članova kvarteta Vogler, kod Gerharda Schulza (Kvartet Berg), Heime Müllera (Kvartet Artemis) i pijanista Matthiasa Kirschnereita. U jakoj konkurenciji od dvadesetak ansambala, Zagreb Trio odabran je za nastup na završnoj večerifestivala u dvorcu Weikersheim, na koncertu snimljenom za njemački radio (SWR). Godine 2012. Trio je održao i svoju prvu međunarodnu turneju - četiri koncerta u Kanadi (Montreal, Ottawa i Toronto). Zagreb Trio njeguje svestran pristup glazbi uz poseban interes za suvremenu glazbu, pa se često na njihovom programu, uz djela klasične glazbene literature ali i samostalno, nalaze i skladbe suvremenih, osobito hrvatskih skladatelja.Nedjeljni koncert u foyeru HNK Split započet će u 19:30.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka