Fast Food KANAVACA

Nasuporot botaničkog vrta OŠ "OSTROG"

dr, Franje Tuđmana 56

21215 Kaštel Lukšić

+385958538508

DETALJI ČLANKA

Hrana nasuprot lijekovima

UTO, 04.01.2014. u 00:33
POGLEDA 1089

Nebrojeno puta smo primili ili su nam "gurnuli" putem u ruke reklamni letak s porukom "novo". Prirodni lijekovi o kojima vam liječnik ne govori!!!

Zdraviji, sigurniji, učinkovitiji oblik terapije protiv stresa, bakterija, tumora...
Vjerojatno ste se zapitali ima li nešto u tome ili ste možda skeptično odmahnuli rukom misleći: evo još jedan marketinški trik kojim me pokušavaju 'očarati' da bi potrošio/la novce?!..

Premda sadržaj letka može ali ne mora bit istinit, jedna činjenica je posve sigurna, novih otkrića koji pomažu u liječenju teških bolesti ima, baš kao i onih koji čovjeku pomažu da bude zdraviji.Suvremena medicinska izobrazba ne poklanja previše pozornosti nutricionizmu, štoviše negira ga iako istraživanja diljem svijeta (na prestižnim sveučilištima i institutima) potvrđuju revolucionarnost i postignuća.

Od samih početaka nutricionistička istraživanja su se usredotočila na pojam nedostataka, vrijednost nekog hranjivog elementa mjerila se prema posljedicama njegovog manjka u organizmu. Ako nedostatak nije uzrokovao bolest, hranjive tvari su se smatrale nevažne. Svakako se nisu mogle ubrojiti u osnovne. Taj 'naslov' je bio rezerviran za VITAMINE I MINERALE koje tijelo nije moglo stvoriti a bez kojih organizam nije mogao funkcionirati.

Neke su tvari povoljna svojstva pokazivale samo u određenim situacijama, što je značilo stvaranje razreda 'uvjetno osnovnih' elemenata a koja je postala temelj suvremene nutricionističke farmakologije. Uvjeti pod kojima je tvar postala 'osnovna' općenito su se povezivale s bolešću, čime je nutricionistička terapija čvrsto zasjela u krilo medicine.

Konvencionalna medicina nije prepoznala logiku ,pa su morale proći godine i godine, desetljeća, prije negoli je netko počeo postavljati pitanja: kakvu ulogu imaju neki hranjivi elementi u organizmu? Koliko ga je potrebno? Koja je optimalna količina?...(svaki sastojak našeg tijela-kalij, kalcij, željezo, natrij..-ima svoju optimalnu količinu)
Odgovori obično otkrivaju da većina ljudi jedva dobiva potrebnu količinu, samo malo iznad onoga što konvencionalna medicina smatra nedostatkom. Istina, količina konzumiranog vitamina b1 možda je dovoljna da spriječi beriberi, ali da li je dovoljna za uklanjanje kardiopatije ili opasnosti od poremećaja pažnje?!...

U slijedećem setu članaka upoznat ćemo se opširnije sa svim hranjivim tvarima, njihovom ulogom u našem organizmu, što njihov manjak ili pak visak može prouzročiti...


Zdravi mi i veseli bili!
Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka