Od Goetheova Fausta do Boitova Mefistofelea - predstavljanje operne premijere u HNK Split

PET, 10.03.2014. u 23:27
POGLEDA 1370

U foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u utorak 11. veljače s početkom u 11.30 sati bit će predstavljena predstojeća premijera opere Mefistofele. „Od Goetheova Fausta do Boitova Mefistofelea“ naziv je tog svojevrsnog predavanja maestra Bareze u kojem će naš proslavljeni dirigent govoriti o Boitovoj operi, njenom društvenom, filozofskom, glazbenom kontekstu, a svakako i o Goethevom djelu kao njenom temelju. Sastavni dio predstavljanja bit će i glazbeni primjeri iz opere koje će [...] više »

Piješ li čaj sa šećerom ili limunom?

SUB, 05.03.2014. u 21:56
POGLEDA 2038

Marisol nas je sve naučila španjolskom jeziku, a Esmeralda to znanje utvrdila. Danas možemo pratiti španjolske i meksičke sapunice bez da gledamo televizor, djelomično zbog njihove uvijek iste teme (ljubav između a) brata i sestre koji ne znaju da su u rodu ili b) sirotice i bogataša, što ne odobravaju njihove obitelji), ali prije svega zbog jezika koji nam se nesvjesno uvukao u umove i kojeg smo jednako tako nesvjesno naučili i usvojili. Isti je princip učenja materinjeg jezika, samo što [...] više »

AVANGARDA

ČET, 04.03.2014. u 20:33
POGLEDA 6146

Avangarda dolazi od francuske riječi „avant-garde" i najkraća definicija bi bila „prethodnica“. U vojno-povijesnom žargonu to bi se odnosilo na prve linije borbenih odreda koje predvode ostatak, dok bi u umjetnosti to bile vođe koje pronalaze i primjenjuju nove stilove i tehnike u umjetnosti ili težnje u politici. Riječ „avangarda“ u kontekstu u kojem je koristimo danas prvi je upotrijebio francuski matematičar Olinde Rodrigues 1825. godine pozvavši umjetnike da „služe avangardi ljudi“ te da [...] više »

Michel de Montaigne

PET, 28.02.2014. u 19:58
POGLEDA 1140

Michel de Montaigne, čiji 481. rođendan slavimo baš ove godine, jedan je od najznačajnijih francuskih autora u povijesti i utemeljitelj eseja. Po struci je bio filozof i pravnik a službu je obnašao uglavnom u Bordeauxu. Tamo je upoznao Étiennea de la Boétiea koji je na njega ostavio snažan emocionalni trag – do te mjere da se Montaigne nakon Étienneove smrti odlučio više nikada ne vezati s ikim. U jednom trenutku mu je prijatelj Henrik IV. pružio priliku da ostvari visoko mjesto u javnom [...] više »

Nemoralne žene u hrvatskoj književnosti

ČET, 27.02.2014. u 22:22
POGLEDA 6260

Hrvatska književnost vrvi raznolikom tematikom te motivima. Jedan zanimljivi motiv koji se uvijek iznova javlja u hrvatskoj književnosti je motiv nemoralne žene. Takva žena, odnosno femme fatale, je nerijetko nevjerna svome mužu ili se pak radi o neudanoj zavodnici koja koristi svoj izgled kako bi se što bolje probila u društvu, osigurala si bolji položaj i imovinsko stanje. Neke od takvih nemoralnih žena mogu biti kombinacija navedenog, uz prstohvat neurotičnosti ili pak neke ozbiljnije [...] više »

Nina promozione

Pravi užitak u kupatilima sa talijanskom sanitarijom.

Nicomi

Dobro koncipiranim asortimanom rješenja za implementaciju navedenih sustava, ispunjavamo aktualnu nezaobilaznu potrebu za suvremenom, ali u isto vrijeme i pristupačnom tehnologijom, osiguravajući SIGURNOST, KOMFOR I UGODAN OSJEĆAJ.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka