U Splitu 23. travnja započinju 24. Marulićevi dani

UTO, 22.04.2014. u 18:59
POGLEDA 1077

U Splitu će se od 23. do 30. travnja održati 24. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani. U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske tijekom osam festivalskih dana u službenoj će konkurenciji biti prikazano devet predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Bjelokosti , Slovenije i Srbije. Na otvorenju Festivala bit će, po tradiciji, svečano uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture RH za 2013. godinu. U sklopu tzv. popratnog festivalskog programa nagrađene drame s tog natječaja bit će po prvi put izvedene u formi javnog čitanja, a bit će predstavljeno i nekoliko novih teatroloških izdanja.

Izbornik prof. dr. sc. Darko Lukić za izvođenje je predložio, a festivalsko vijeće prihvatilo predstave: Glorija Ranka Marinkovića HNK Šibenik, te isti naslov u produkciji INK-a Pula; Adam i Eva Miroslava Krleže Mestnog gledališča ljubljanskog; Pritisci moje generacije Dina Pešuta HNK Split; Svećenikova djeca Mate Matišića u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba; Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta; Trebalo bi prošetati psa Tomislava Zajeca HNK u Zagrebu; Sada je, zapravo, dobro Olje Lozice u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; Snajper Damira Karakaša nastalog u koprodukciji Compagnie Yeyotheatre Abidjan, Obala Bjelokosti, Novog kazališta Zagreb i Mini teatra Ljubljana; te Chick Lit Damira Šodana HNK u Mostaru. Predstava Adam i Eva, naknadno je otkazana iz organizacijskih razloga, pa će tako na Festivalu od selektiranih deset biti prikazano devet predstava, a izvan konkurencije bit će prikazana Filumena Marturano Eduarda de Filippa u produkciji slovenskog Gledališča Koper.

“Program sam napravio prema kriterijima kvaliteta predstava, dajući prednost praizvedbama dramskih tekstova suvremenih hrvatskih dramskih pisaca, uz uvažavanje prigodnih projekata proslave obljetnica Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića. U takvom pristupu i odabiru, odlučio sam se za tri projekta domaće dramske klasike prema dramama Marinkovića i Krleže, koja držim izuzetno kvalitetnim i vrijednim suvremenim postavkama hrvatske dramske baštine. Pri tom se u tom segmentu nalaze dvije potpuno različite postavke istog dramskog teksta, kao primjeri izvanredno zanimljivih režijskih postavki i izvrsnih glumačkih postignuća na istom predlošku u posve različitim estetskim čitanjima i kazališnim pristupima. U dijelu festivala koji je posvećen suvremenom dramskom tekstu odabrao sam sedam predstava napravljenih prema novijim dramskim tekstovima suvremenih hrvatskih dramskih pisaca. Riječ je u prvom redu o onim dramskim tekstovima koji se suočavaju s aktuelnim problemima naše suvremenosti, u rasponu od različitih oblika socijalne isključenosti, preko postraumatskog sindroma, generacijske izgubljenosti, složenih obiteljskih odnosa, do društvenog nasilja, manipuliranja tuđim sudbinama i masovne obmane kao oblika društvene dominacije. Projekte takozvanog ‘autorskog kazališta’ kao ni scenske postavke proznih tekstova u ovom pristupu nisam uključio u izbor, želeći ovogodišnji festival u potpunosti posvetiti hrvatskim dramskim autorima i domaćem dramskom tekstu.“ rekao je o svom odabiru Darko Lukić.

Tradicionalne festivalske nagrade Marul bit će dodijeljene u sedam kategorija i to: Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave, Marul za dramaturgiju / dramatizaciju / adaptaciju, odnosno lokalizaciju predstave, Marul za predstavu u cjelini, Marul za režiju, dva Marula za glumačka ostvarenja, te Marul za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.). O tim će nagradama odlučivati Ocjenjivački sud u sastavu: Alja Predan , dramaturginja, umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje, Nina Mitrović , dramatičarka, Snježana Sinovčić Šiškov , glumica, Miloš Latinović , dramatičar, v.d. direktora Bitef teatra Beograd, te Dino Mustafić , redatelj, direktor festivala MESS Sarajevo (BiH).

Osim Marula bit će proglašena i najbolja predstava po ocjenama publike, kao i Nagrada glavnog medijskog pokrovitelja, lista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje o kojoj će odlučiti žiri čitatelja Slobodne Dalmacije.


Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište SplitComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka