„Chick Lit“ Damira Šodana u izvedbi mostarskog HNK na 24. Marulićevim danima

NED, 27.04.2014. u 19:49
POGLEDA 1436

U ponedjeljak 28. travnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 20 sati, u programu 24. Marulićevih dana bit će prikazana drama „Chick Lit" Damira Šodana u izvedbi mostarskog Hrvatskog narodnog kazališta, a u režiji Tanje Miletić Oručević. U predstavi po prvi put nakon posljednjeg rata zajedno igraju glumci iz gotovo svih mostarskih kazališnih kuća, te je ova produkcija u tom smislu značajan presedan u gradu na Neretvi.

„Chick Lit" Damira Šodana, dramski tekst nagrađen trećom nagradom na natječaju Marin Držić za 2012. godinu, tematizira suvremeno hrvatsko tranzicijsko društvo, svojevrsnu glembajevštinu 21. stoljeća. Zabavu pripadnika visokog društva u luksuznoj zagrebačkoj vili uz najfinija jela, pića i „uzvišenu” konverzaciju počinje ometati grupica otpuštenih radnika iz tvornice tajkuna - gospodara večeri. Uloge u ovoj praizvedbi nagrađivanog Šodanovog komada povjerene su trinaesteročlanoj glumačkoj ekipi u sastavu: Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Nedžad Maksumić, Diana Ondelj-Maksumić, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Spahić, Angela Bulum, Ivan Skoko, Saša Oručević, Igor Vidačković i Nikolina Marić. Autorski tim predstave pored redateljice Tanje Miletić Oručević čine dramaturg i autor adaptacije Dragan Komadina, scenografkinja i kostimografkinja Lejla Hodžić, autor glazbe Atilla Aksoj, te dizajneri tona i svjetla Mladen Andrijanić i Zoran Čorluka.

Damir Šodan, dramski pisac, pjesnik i prevoditelj rođen je u Splitu 1964. godine. Dramu „Zaštićena zona", (1. nagrada na Natječaju za autore s područja bivše Jugoslavije u Beču 2000.) praizveo je zagrebački ZKM 2002. i objavljena je na njemačkom jeziku („Schutzzone", Folio Verlaag, Beč, 2002.), grotesku „Noć dugih svjetala" postavio je mostarski MTM (2005.) i gostovala je na sarajevskom MESS-u (2006.), a dramolet „Hrvatski idol" (projekt „Naš čovjek") uprizorilo je Hercegnovsko pozorište (2008.) Preveo je na hrvatski mnoge angloameričke pjesnike, a njegova je poezija uvrštavana u brojne izbore i antologije suvremenog hrvatskog pjesništva i prevedena na desetak jezika.

U popratnom programu 24. Marulićevih dana u ponedjeljak 28. travnja u formi javnog čitanja bit će izveden dramski tekst Dina Pešuta „(Pret)posljednja panda ili statika„. Na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 12:30h prvonagrađenu dramu na natječaju Marin Držić čitat će studenti glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Drama je to pisana rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada, a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasjeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira „povijest bolesti“ naših prostora.

Na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 16 sati pod mentorstvom Gorana Golovka studenti treće godine glume Umjetničke akademije u Splitu imat će prezentaciju svog dosadašnjeg rada kroz odabrane prizore iz Držićevih komedija „Dunda Maroja", „Skupa" i „Grižule".

Studenti koji sudjeluju u prikazu renesansnih djela su Aneta Matulić, Đani Kuzmanić, Monika Vuco, Katarina Romac, Tena Tadić, Ivan Baranović, Stipe Radoja, Nikola Sekulo, Matko Elezović i Franjo Đaković.

Ulaz na sva događanja u popratnom festivalskom programu je slobodan.


Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište Split


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka