Zajecova nagrađivana drama „Trebalo bi prošetati psa“ na Marulićevim danima

PON, 28.04.2014. u 19:25
POGLEDA 1180

U utorak, 29. travnja na 24. Marulićevim danima kao posljednja predstava u natjecateljskoj konkurenciji bit će prikazana drama „Trebalo bi prošetati psa" Tomislava Zajeca. Drugonagrađeni tekst na natječaju Marin Držić za 2012. godinu praizvelo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u lipnju prošle godine, a u Splitu će predstava igrati u Beton kinu Doma mladih s početkom u 18 sati. Redateljica je Franka Perković, a igraju Vlatko Dulić, Daria Lorenci Flatz i Bojan Navojec.

„Trebalo bi prošetati psa" tekst je u kome se isprepliću sudbine oca, sina i jedne žene, na suptilan način raspreda klupko prošlosti i sadašnjosti. Neizlječivo bolesni muškarac prije svoje smrti odlučuje ispraviti greške koje je počinio u životu, te se tako pobrinuti za osobe do kojih mu je najviše stalo; za starog oca s kojim nikad nije dobro komunicirao, bivšu djevojku koju je ostavio bez riječi i svog psa. Naizgled jednostavna drama u sebi nosi složenu strukturu odnosa opterećenih izrečenim, ali još više neizrečenim riječima. Neiskazani osjećaji, prešućene istine i nikad odsanjani snovi stvaraju emocionalnu napetost koja se zrcali u svakom pogledu, pokretu i izgovorenoj riječi.

Dramaturgiju predstave potpisuje Goran Ferčec, scenografiju Ivo Knezović, kostimograf je Mario Leko, oblikovatelji zvuka i svjetla su Bojan Gagić i Zoran Mihanović. Asistentica redateljice je Maja Filičić Ivezić, a za video je zadužen Ivan Marušić.

Tomislav Zajec, rođen u Zagrebu 1972. višestruko je nagrađivani hrvatski pjesnik, dramatičar i romanopisac. Diplomirao je na odsjeku dramaturgije zagrebačke Akademije dramske umjetnosti gdje danas radi kao asistent, te filozofiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima. Do sad je objavio tri zbirke poezije i napisao četiri romana. Autor je osam originalnih dramskih tekstova od kojih je već za prvi dobio Dekanovu nagradu 1999. godine, te četverostruki dobitnik nagrade za dramsko djelo Marin Držić za drame „Atentatori", „Dorothy Gale", „Spašeni" i „Trebalo bi prošetati psa".

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište Split

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka