Izložba fotografija Nene Jurjevića „Moje putovanje Azijom“

SUB, 04.05.2014. u 21:29
POGLEDA 1254

Ususret blagdanu sv. Duje, u ponedjeljak 5. svibnja 2014. u 20h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, bit će otvorena prva samostalna izložba fotografija mladog splitskog fotografa i pustolova, člana Fotokluba Split, Nene Jurjevića pod nazivom „Moje putovanje Azijom". Izložene će biti 42 fotografije velikog formata koje su nastale na njegova dva putovanja kroz 15 azijskih država posljednje dvije godine.

Izložba će biti otvorena do 19. svibnja 2014., a otvoriti će je naš slavni alpinist i putopisac Stipe Božić, koji je ovom prigodom napisao i tekst u kojem predstavlja lik i djelo tog mladog fotografa.

NENO JURJEVIĆ

Na Zemlji više nema mnogo krajolika koji nisu viđeni ni površina kuda ljudska noga nije gazila. Svejedno, „Globalno selo", kako danas mnogi nazivaju današnji svijet, prepuno je predivnih tajni koje se možda najbolje mogu otkriti fotografijom. To nam potvrđuje Neno Jurjević koji je sa svojim fotoaparatom proputovao dobar dio svijeta.

Njegova fotografska priča počinje 2009. godine kada je sa svojim prvim DSLR fotoaparatom krenuo u posjet tadašnjoj djevojci u Moskvi. Ubrzo su rusku zimu zamijenili toplom Afrikom. Tada je Neno odlučio nastaviti s putovanjima i fotografijom. U Splitu je kupio nešto fotografske literature, upisao tečajeve fotografije i potom dobio posao fotografa na američkom kruzeru. Nakon pola godine vratio se u Hrvatsku i ponovo se počeo baviti svojim drugim hobijem, raftingom.

Po završetku ljeta otišao je u Costa Ricu gdje je radio kao rafting vodič i fotograf. Nakon toga je poželio vidjeti susjednu Nikaragvu, zatim Gvatemalu, El Salvador, Belize, Honduras, Meksiko i Panamu. Za Nenu je to bila nevjerojatna pustolovina na kojoj je snimio tisuće fotografija. Nažalost, polovica tog snimljenog materijala je izgubljena nakon što su mu ukrali računalo.

Kasniji posjet Aziji ga je posve očarao. Godine 2012. i 2013. u svoja dva velika putovanja posjetio je ukupno 15 država Azije (Tursku, Indoneziju, Filipine, Šri Lanku, Indiju, Bangladeš, Nepal...), a najviše se zadržao u Tajlandu, Indiji i Burmi. Kako sam kaže, duboko se zaljubio u taj kontinent, ljude i njihovu kulturu. A ljubav mu je bila uzvraćena prizorima egzotične ljepote koju je uspio ispričati svojim impresivnim fotografijama dio kojih će splitska publika imati priliku vidjeti na njegovoj prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji Fotokluba Split.

Stipe Božić


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka