Balet „Trnoružica“ u HNK Split

UTO, 20.05.2014. u 22:50
POGLEDA 1621

Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta izvest će u srijedu, četvrtak, petak i subotu, od 21. – 24. svibnja baletnu predstavu „Trnoružica". Balet Petra Iljiča Čajkovskog koreografirao je i režirao Dinko Bogdanić, prema koreografiji najvećeg koreografa iz vremena nastanka djela Mariusa Petipaa. Kao protagonisti u glavnim će se ulogama izmjenjivati Leona Sivoš i Eva Karpilovska kao Aurora, dok će Desire biti Jassaui Mergalijev i Artjom Žusov, Vila Jorgovana bit će Julija Pivotskaja, a zla Carabosse Matea Milas i Albina Rahmatullina, svi solisti Baleta HNK Split.

Koreograf, redatelj i dramaturg nove predstave splitskog Baleta Dinko Bogdanić izvornu priču o Trnoružici ne čita doslovno. On svoju „Uspavanu ljepoticu" premješta u naše vrijeme pretvarajući je u svevremenu priču o moći ljubavi koja započinje kad mladić u oluji izgubi svoju djevojku. Da bi je pronašao mora zakoračiti u magični svijet priča gdje će, kao princ, morati ponovo pronaći svoju voljenu. Budući da poznavajući priču zna i njenu sudbinu, on si postavlja zadatak da preokrene tijek događaja i spriječi da se ostvari čarolija opake vile Carabosse. Tek kad mu to uspije, moći će se vratiti natrag u sadašnjost i zajedno s njom živjeti njihov vječni ljubavni san.

„Trnoružica" je dio veličanstvene baletne trilogije Čajkovskoga koju čine još „Labuđe jezero" i „Orašar". Naslovi su to čije su suvremene inscenacije zajamčeni spektakli koji današnjem gledatelju nude najbolje što je u svojoj povijesti dao klasični balet.

Dramaturški je cijela priča „Trnoružice" koncentrirana na dva temeljna sukoba između dobra i zla oličenog u dobroj Vili Jorgovana i zloj Carabosse. Svaka od tih sila predstavljena je glazbenim lajt motivima koji se provlače kroz cijeli balet i služe kao podloga kompletnog zapleta. Jedino je razrješenje u trećem činu postavljeno na druge osnove, budući da je sukob završen, pa je u središtu pažnje predstavljanje pojedinačnih karaktera i njihovo okupljanje u različitim dvorskim plesovima.

U predstavi sudjeluju solisti i ansambl splitskog Baleta, kao i djeca polaznici Baletnog studija HNK Split. Autorski tim, osim koreografa, redatelja i dramaturga Dinka Bogdanića, čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinje Ika Škomrlj i Diana Kosec Bourek. Nakit je dizajnirao Mario Miše, a baletni majstori i pedagozi su Elena Nikolaeva, Vladimir Šuvalov i Dimitrij Rodikov, pedagoginja djece iz Baletnog studija je Albina Rahmatullina, a oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

Sve predstojeće izvedbe započinju u 20, osim one u petak koja će započeti u 19 sati.

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište SplitComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka