Dječja opera „Mali dimnjačar“ nakon 43 godine na daskama HNK Split

UTO, 27.05.2014. u 20:00
POGLEDA 1152

Na samom kraju kazališne sezone udruga Ljubitelji glazbe i Hrvatsko narodno kazalište Split premijerno će na velikoj sceni splitskog teatra izvesti dječju operu Benjamina Brittena „Mali dimnjačar". U ovoj razigranoj glazbeno-scenskoj priči o dječjem prijateljstvu i solidarnosti okruženi brojnim dječjim zborom i malim solistima komične likove lakomih i priglupih „odraslih“ tumačit će pet opernih profesionalaca, a uloge Crnog Boba i Toma na premijeri će tumačiti Giorgio Surian, bas-bariton svjetskog glasa. Dirigent je maestro Hari Zlodre,a predstavu režira Jelena Posavec Tušek.

Benjamin Britten (1913 - 1976) najznačajnija ličnost suvremene engleske glazbe, skladatelj je koji je posebnu pažnju posvećivao upravo djeci, pa je svog „Malog dimnjačara" („The Little Sweep") ujedno zamislio i kao poduku o tome kako nastaje opera. Nastala 1949. kao drugi dio projekta „Načinimo operu!" („Let's Make an Opera!") odmah se pokazala magnetom za uvođenje djece i mladih u čudesni svijet opere. Nadahnuta Brittenovim uputama, splitska mezzosporanistica Žana Marendić Bučević prvo je osnovala udrugu Glazbeni laboratorij Split, a onda s njom i prionula stvaranju operu u kojoj i tumači lik Miss Baggot. Pored nje na sceni su, od opernih profesionalaca, već spomenuti Giorgio Surian, Mate Akrap koji će na dvije predviđene reprizne izvedbe tumačiti likove Crnog Boba i Toma, te Branka Pleština, Tea Požgaj i Tea Slavica. U naslovnoj ulozi malog dimnjačara Sama izmjenjivat će se dječaci Andrej Bartul Jabuka i Ante Grgić, a pedesetoročlani zbor sastavljen je od djece pjevača iz zborova iz Splita, Solina, Dugopolja, Kaštela i Trogira, te studenata Glazbenog odjela splitske Umjetničke akademije, te studenata pjevanja Muzičke akademije iz Zagreba. Svirat će Splitski gudački kvartet pojačan četveroručno sviranim klavirom i udaraljkama.

„Mali dimnjačar" je komična, ali i edukativna glazbeno-scenska priča o siromašnom devetogodišnjem dječaku Samu koji, da bi preživio, mora čistiti dimnjake. Kada dospije u nevolju, odnosno zapne u dimnjaku gospodske kuće, tamošnja djeca odluče mu pomoći.

Djelo, po riječima maestra Zlodre, iako prikladno za dječji uzrast, ima sve elemente prave opere. „Glazbeno, kombinacija je to djetinjaste zaigranosti i visoke Brittenove estetike. Odraslim je pjevačima skladatelj nemilosrdno postavio visoke zahtjeve, a prema djeci je bio nježan“.

Svakako najzvučnije ime ove produkcije je bas-bariton svjetskog glasa Giorgio Surian. „Poziv da nastupim u 'Malom dimnjačaru' bez razmišljanja sam prihvatio motiviran altruističkom inicijativom moje kolegice Žane Marendić Bučević i maestra Harija Zlodre da se obnovi operna publika. A to se može napraviti samo tako da se mladima pokaže što je opera, najkompleksnije umjetničko djelo u kojem se sve grane umjetnosti spajaju, od glume, pjevanja, sviranja, arhitekture, scenografije, kostimografije, pa šminke, frizeraja... cijeli je to jedan veliki svijet u malom. Šteta bi bila izgubiti takvu umjetničku granu i zato nisam mogao odbiti poziv kolega koji su napravili ovo veliko djelo kojim možemo djeci približiti operu. Ponosan sam što sudjelujem u jednoj ovako značajnom ostvarenju. Jer ovo je prava velika predstava, samo u maloj operi, napisanoj baš za djecu.“ Zanimljivo je da ulogu Clema, sina Crnog Boba igra tenor Stefano Surian, student prve godine pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi svoga oca Giorgia uz kojega će i debitirati u svojoj prvoj profesionalnoj opernoj ulozi.

Redateljica Jelena Posavec Tušek ističe kao poantu cijele predstave isticanje važnosti dječjeg prijateljstva. „Sam kao devetogodišnji dječak ulazi u dimnjake da bi ih čistio, a dobrostojeća se djeca udružuju u ideji da ga spase. Drugi je važan aspekt edukativni. Stoga sam nadopisala kratki uvod u kojem ćemo dječjoj publici na početku objasniti neke osnovne pojmove, kao tko je to dirigent, orkestar, opera i tako dalje“.

Ova je opera zadnji put izvedena 1971. godine na inicijativu i pod ravnanjem maestra Silvija Bombardellija. Zanimljivo je i važno napomenuti kako je i tada predstavu vodila ista inspicijentica, Elza Tudor Gančević.

Osim premijere 28. svibnja „Mali dimnjačar" na pozornici HNK Split bit će reprizno izveden 29. i 30. svibnja.

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište Split

Foto: Sonja DvornikComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka