Najava gostovanja opere „Okretaj zavrtnja“ B. Brittena

NED, 22.06.2014. u 22:17
POGLEDA 1135

U ponedjeljak 23. lipnja 2014. u 19,30 sati na sceni HNK u Zagrebu gostovat će opera „Okretaj zavrtnja/The turn of the screw“ Benjamina Brittena nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i HNK u Šibeniku pod ravnanjem maestre Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića. Scenografiju potpisuju Dalibor Laginja i Ozren Prohić, kostimogafiju Sara Lovrić Caparin, oblikovanje svjetla Zoran Mihanović, scenski pokret Snježana Abramović Milković i video projekcije Ivan Faktor.

U glavnim ulogama nastupaju: Sergej Kiselev (Prolog), Marijana Prohaska (Guvernanta), Sven Jagarinec (Miles), Martina Klarić (Flora), Nera Gojanović Kljajić (Gospođa Grose, domaćica), Marko Fortunato (Quint, nekadašnji sluga) i Anamarija Knego (Gospođica Jessel, bivša guvernanta).

Benjamin Britten (1913. - 1976.) prvi je skladatelj nakon Purcellova vremena koji je ponovno pobudio interes svjetske glazbene javnosti za englesku glazbu. Njegovo stvaranje odlikuje se, kako invencijom i originalnošću, tako i uravnoteženošću i blještavom skladateljskom tehnikom. Njegove su opere ostvarenja snažnog glazbeno-psihološkog izraza, zanimljivog stila i zaokružene forme.

Komorna opera „The turn of the screw“ („Okretaj zavrtnja“) nastala je prema libretu Myfanwy Piper i noveli Henryja Jamesa, a praizvedena je na Venecijanskome bijenalu 1954. pod dirigentskom palicom samog skladatelja. Priča uvlači u tajnovitosti zla i sjajno blansira između nevinosti i prokletstva, stvarnosti i mašte, nemira i spokoja između mladosti i zrelosti. Partitura, toliko osebujnog glazbenog izričaja, na neki začudan način objedinjuje elemente nesvjesnog i nadnaravnog.

Upravo radi svega navedenog, djelo se smatra kontroverznim. Tema djela je povreda nevinosti, a spada u teme koje su i inače intrigirale Brittena. Sama radnja ovog djela ostavlja mnoga pitanja otvorena. Nekonvencionalni po pitanju mnogo toga, ali i svoje seksualnosti, Britten i James su uspjeli napraviti provokativno, dekadentno u glazbenom smislu, vrlo vrijedno djelo koje u neku ruku predstavlja hommage pričama o duhovima.

Opera je postavljena u povodu 100. obljetnice rođenja Benjamina Brittena, a premijerno je izvedena u Šibeniku 26. rujna 2013.

Lovorka Mihanović
Voditeljica prodaje i promocije Opere
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka