Drama „To dijete“ sa Splitskog ljeta na festival u Kopru

ČET, 26.06.2014. u 11:06
POGLEDA 926

Suvremena drama „To dijete“ Joëla Pommerata u izvedbi Dramskog ansambla Splitskog ljeta gostovat će na 20. izdanju Primorskog poletnog festivala u Kopru u četvrtak 26. lipnja. Predstava je, u režiji Nenni Delmestre, premijerno izvedena na prošlogodišnjem 59. Splitskom ljetu, a uloge tumače Zoja Odak, Snježana Sinovčić Šiškov, Trpimir Jurkić, Marko Petrić, Lara Živolić i Pere Eranović.

Ugledni suvremeni francuski dramatičar Joël Pommerat (1963) u jedanaest kratkih i nepovezanih, no dojmljivih i snažnih prizora dramatizira odnose između roditelja i djece. Predstava je nastala na temelju iskaza žena iz radničkog naselja u anketi o roditeljstvu. Tako se pred publikom nižu scene u kojima petogodišnja djevojčica fingira da je ne zanima otac bez kojega odrasta, a koji joj je došao u posjetu; posesivna samohrana majka prestravljena je odrastanjem svog desetogodišnjeg sina; agresivni dvadesetogodišnjak tuče oca prezirući ga jer se bez pobune pokorio kapitalističkom stroju koji je od njega napravio invalida... Scene nemaju razrješenja kao ni bolni odnosi među likovima čime Pommerat gledatelja nagoni da si postavi mnogo više od pitanja od onog prvog: što znači biti roditelj danas? Izvorni naziv drame je „Qu’est-ce qu’on a fait“, odnosno „Što smo to učinili“.

Joël Pommerat francuski je kazališni pisac i redatelj koji je karijeru započeo kao glumac u amaterskim družinama. Doživljavajući poziciju glumca suviše skučenom za svoje poimanje kazališta počinje istraživati, pisati kazališne komade, a 1990. osniva družinu kazališnih istomišljenika Compagnie Louis Brouillard i s njom postavlja brojna vlastita djela. Od 2007 – 2010. grupa se na poziv pridružuje Théâtre des Bouffes du Nord glasovitog Petera Brooka, a Pommerat dobija niz vrijednih francuskih kazališnih nagrada.

Primorski poletni festival osnovale su 1993. novinarke Neva Zajc i redateljica, a danas i ravnateljica Gledališča Kopar, Katja Predan s namjerom iscrpnog prikaza reprezentativnog presjeka događanja u kazališnom životu Slovenije, uključujući tu i glazbu i ples, ali i najzanimljivije predstave iz bliskih i susjednih zemalja.

Dramaturška savjetnica u radu na predstavi bila je Lada Kaštelan, scenografkinja, autorica koncepta zvuka i izbora glazbe Lina Vengoechea, kostimograf Mario Leko, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović. Za glumačku kreaciju na 59. splitskom ljetu Trpimir Jurkić je dobio festivalsku nagradu Judita, a Lina Vengoechea bijenalnu nagradu HNK Split. između ostalog i za vizualno i glazbeno oblikovanje predstave „To dijete“.

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište SplitComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka