Vojvođansk​i simfoničar​i pod ravnanjem maestra Skenderovi​ća na svom prvom splitskom nastupu

PET, 25.07.2014. u 17:45
POGLEDA 1058

Koncertom u Meštrovićevom Crikvinama – Kaštilcu koji će u nedjelju 27. srpnja održati u sklopu 60. Splitskog ljeta po prvi put će u Splitu nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar. Pod ravnanjem svog direktora i umjetničkog voditelja maestra Berislava Skenderovića i uz solistički nastup violinista Marca Grazianija Vojvođanski će simfoničari izvesti djela Wagnera, Čajkovskog i Dvořaka.


Vojvođanski simfonijski orkestar osnovan je 2001. godine na inicijativu maestra Berislava Skenderovića, kao reprezentativni sastav AP Vojvodine, a organiziran je po principu ansambla “staggione“, pod nazivom Vojvođanski simfoničari. Do danas je ostvario gotovo stotinjak koncerata, dosegnuvši zavidan nivo muziciranja i visoke interpretativne standarde.


Splitski će koncert započeti uvertirom opere Tanhäuser Richarda Wagnera. Slijedi Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskog u kojem će solist biti istaknuti mladi riječki violinist Marco Graziani, dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim violinističkim natjecanjima i sve veći miljenik koncertnih podija diljem svijeta. Koncert će završiti Sedmom simfonijom u d-molu, po mnogima najveća simfonija Antonina Dvořaka.


Iako je predstojeći koncert prvi nastup Vojvođanskih simfoničara u Splitu dirigent Berislav Skenderović poznat je splitskoj publici iz vremena kada je, početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, bio stalni dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split. Danas je umjetnički ravnatelj i dirigent Vojvođanskih simfoničara i višegodišnji dirigent i umjetnički ravnatelj Subotičke filharmonije, a bio je i umjetničkim ravnateljem Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Rodom je vojvođanski Hrvat. Studirao je dirigiranje i sviranje klavira na beogradskoj Muzičkoj akademiji i u Münchenu na Hochschule für Musik. Bio je zborovođom u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, baletnim dirigentom u Bayerische Staatsoperi u Münchenu, kao i dirigentom u HNK u Splitu. Glavnim dirigentom Simfonijskog orkestra Radiotelevizije Sarajevo postao je1985. i s njim snimio i dva albuma. 1992. odlazi u Južnu Afriku, gdje je bio glavnim dirigentom Cape Philharmonic Orchestra u Cape Townu te gostujućim dirigentom na prestižnom Grahams town festivalu.

Marco Graziani, jedan od najboljih mlađih hrvatskih violinista violinu je diplomirao 2010. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao solist i kao član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, osvajajući brojne nagrade. Bio je i laureat velikih međunarodnih natjecanja u Lisabonu, Moskvi, Astani i Beču. Godine 2009. snimio je svoj drugi nosač zvuka zajedno sa violončelistom Stjepanom Hauserom,a 2011. osnovao je Hrvatski gudački kvartet zajedno. Kao solist i kao član raznih komornih sastava uspješno je nastupao na natjecanjima, recitalima i koncertima s orkestrom u Hrvatskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Nizozemskoj, Litvi, Njemačkoj, Portugalu, Poljskoj, Japanu i Rusiji. Do sada je nastupao s orkestrom Opere HNK Zajca iz Rijeke i orkestrom Opere HNK iz Splita, kao i s Hrvatskim, Splitskim, Zadarskim i Varaždinskim komornim orkestrom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom, Slovenskom i Kaunaškom filharmonijom, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, te festivalskim simfonijskim orkestrom u Lisabonu.


Koncert Vojvođanskih simfoničara u Meštrovićevm Crikvinama – Kaštilcu u nedjelju 27. srpnja započet će u 21 sat.


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka