Baletnim diptihom Baleta HNK u Zagrebu započinju Baletne večeri na Sustipanu 60. Splitskog ljeta

PON, 28.07.2014. u 19:43
POGLEDA 943

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će na 60. Splitskom ljetu izvedbom Baletnog diptiha, odnosno dvaju baletâ na glazbu Druge simfonije Roberta Schumanna u koreografiji Uwe Scholza, te koreografije Nacha Duato na skladbu Za vas umirem (Por vos muero). Tako će započeti Baletne večeri na Sustipanu u sklopu kojih ćemo ove godine vidjeti tri naslova plesnog kazališta. Izvedba Baletnog diptiha na programu je Splitskog ljeta 29. srpnja s početkom u 21 sat na Sustipanu.Četiri stavka Schumannove Druge simfonije u viziji prerano preminulog njemačkog plesača i koreografa Uwea Scholza djelo je čiste ljubavi i ljepote. Zakučastu baroknu kompleksnost i polutamu zamjenjuje ovdje svijetla, nebesko plava prozračnost i jasnoća. Dva solistička para, suvereno predvode i organski se u svom plesu isprepliću sa sjajnim dvadesetočlanim ansamblom. Koreografiju je na scenu prenio i adaptirao Giovanni de Palma. Role solo-parova otplesat će Mai Kageyama, Guilherme Gameiro, Alves Natalia Horsnell i Tamas Darai.


Balet Za vas umirem (Por vos muero) djelo jednog od danas najpoznatijih svjetskih koreografa Nachoa Duatoa, evocira razdoblje španjolske renesanse i njegovih dvorskih plesova, a izrastao je iz duhovne poezije španjolskog pjesnika Garcilasoa de la Vege i glazbe pisane u 15. i 16. stoljeću za španjolsku klasičnu gitaru u glazbenoj dramaturgiji Jordija Savalla, katalonskog violiste, dirigenta i skladatelja. To je dostojanstven i svečan ples, na trenutke razigran do raspojasanosti, koji nikad ne izlazi izvan okvira historijskog plesa, čije nam je bogatstvo tako sjajno stilizirano i suvremeno predstavio Nacho Duato, glasoviti španjolski suvremeni koreograf koji je ujedno i kostimograf predstave. Pleše dvanaestoročlani ansambl zagrebačkog Baleta.


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka