Na Peristilu se svečano zatvara 60. Splitsko ljeto i uručuju festivalsk​e nagrade Judita

ČET, 14.08.2014. u 00:50
POGLEDA 1638

Po završetku koncerta Zagrebačke filharmonije na carskom trgu Peristilu u četvrtak 14. kolovoza bit će svečano zatvoreno 60. Splitsko ljeto. Jubilarni festival zatvorenim će proglasiti župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, a festivalsku će zastavu potom spustiti sopranistica Valentina Fijačko, balerina Matea Milas i glumac Marko Petrić. Prije toga bit će objavljene i uručene i festivalske nagrade Judita koje tradicionalno dodijeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta.Judite se dodjeljuju za najveća umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom programu festivala, a o dobitnicima ove godine odlučuju ocjenjivački sudovi koji su radili u sastavu: Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov za glazbeni program, te Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez koji su odlučivali o Juditi za dramski program 60. Splitskog ljeta. Juditu za glazbeni program uručit će glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković, a Juditu za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu uručit će Siniša Kekez, urednik kulture Slobodne Dalmacije, ujedno i član žirija.
Tijekom 32 festivalska dana , od 14. srpnja do 14. kolovoza Splitsko je ljeto ponudilo 49 izvedbi opernih, dramskih, baletnih predstava, likovnih i fotografskih izložbi jednu promociju vrijednog teatrološkog izdanja – ukupno 34 različita naslova. Producirano je pet premijera, i to peristilska Aida u novom redateljskom ruhu, praizvedba Bošnjakove drame Rebro, premijera Shakespearova Othella, glazbeno-plesna drama Sprovod u Theresienburgu po istoimenom Krležinom tekstu, te Cirkus Primitif Balet.U koncertnom dijelu programu nastupili su veliki ansambli poput Vojvođanske i Zagrebačke filharmonije, Zbora Hrvatske radiotelevizije, Jazz-orkestra HRT-a u stilskom rasponu od glazbe baroka, ozbiljne glazbe 20. i 21. stoljeća, etno-glazbe... U dramskom programu ponovno je izvedena drama Smiji suze starog Splita, gostovao je Teatar Ulysses s predstavom Cabaret Brecht – uspon i pad Artura Uija, studenti zagrebačke ADU izveli su Tartuffea, a ponovo je nastupio i dvojac Studio LuDež. Plesni se program odvijao uglavnom na otvorenoj sceni na poluotoku Sustipan, pa su na drugim Baletnim večerima na Sustipanu osim domaćeg Baleta HNK Split kao gosti nastupili plesači Baleta HNK u Zagrebu.


U izložbenom dijelu programa prikazana je retrospektiva velikog argentinskog slikara Antonija Seguía, kiparica Marija Ujević Galetović svoje je skulpture izložila u vrtu Galerije Meštrović, a u Galeriji fotografije Fotokluba Split osim najboljeg iz hrvatske novinske fotografije u prošloj godini mogli smo se prisjetit i šest decenija Splitskih ljeta na prigodnoj izložbi. Dr. sc. Iva Hraste Sočo u sklopu je Splitskog ljeta predstavila svoju knjigu Hrvatska, nacija kulture.
Po zatvaranju festivala u 23 sata van konkurencije će koncert izvesti balkanska etno-atrakcija Braća Teofilovići uz glasovitog gitaristu Miroslava Tadića.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka