INTRIGANTN​O "MESO" NA DASKAMA STAROG KAZALIŠTA LUTAKA

NED, 24.08.2014. u 21:43
POGLEDA 3165

IZJAVA ZA MEDIJE


LANA ŠARIĆ, „MESO“Mladi umjetnički kreativni trojac koji čine redatelj i glumac Vinko Radovčić te dvije mlade zadarske glumice, Barbara Bilić i Ivana Begović ovoga su se puta hrabro odlučili uhvatiti „u koštac“ s dramskim tekstom koji je umnogome težak, mučan i kontroverzan te je zagarantirano da zbog pojedinih veoma eksplicitnih scena nikoga u publici neće ostaviti ravnodušnim. I, što je najgore od svega, bolno je i brutalno iskren i istinit.
A svi pred istinom redovito imaju refleksnu potrebu što prije zatvoriti oči. Kako u viđenome slučajno ne bi prepoznali same sebe. Ova vam (interaktivna) predstava to neće dopustiti niti u jednom trenutku upravo zato da bi, uhvaćeni u ring zajedno s glumcima, na koncu zaista i doživjeli osobnu katarzu koja nam je svima u vremenu u kojem živimo tako silno potrebna. Kazalište je zato tu da vam je objeručke ponudi te da iz njega izađete produhovljeni, nadahnuti i oplemenjeni.


Predstava će doživjeti svoju premijeru u prostoru Staroga kazališta lutaka (Jazine) 29.8. u 21.30h.

Sam naslov otvara bogatu lepezu simbola i asocijacija od kojih vjerojatno niti jedan nije netočan. U današnje vrijeme ljudi zaista jesu svedeni na brojeve, svoju vanjsku formu, odnosno ljušturu koja se prisilno marljivo i frenetično brusi kako bi bila što više u skladu s onim što diktiraju sveprisutni mediji koji sami po sebi označavaju novu eru klanjanja celebrity božanstvima.

Takva vrst religije logično nadalje nalaže kako je svatko od nas zamjenjiv, potrošan, svatko je tu da bi popunio određeni prostor u bitku, ali najčešće nikakvim kvalitetnim i dugotrajno pamtljivim sadržajem, niti za sebe, niti za svoju okolinu.
Svatko je od nas upravo to - MESO – stvar koja ima svoju novčanu protuvrijednost, predložak za upotrebu i predviđeni rok trajanja.
Današnje kapitalističko društvo upravo ciljano i svjesno odgaja djecu na takvim lažnim uzorima, a MAJKA u predstavi (Ivana Begović), ne bez razloga predstavnica najnižeg sloja društva, onih odbačenih, najbjednijih i najgladnijih, „poučena“ vlastitim pogreškama iz prošlosti, psihički izuzetno oštećena i ranjena osoba, odgaja svoju jedinicu AJŠU (Barbara Bilić) na jedini mogući način koji joj je poznat iz svog životnog iskustva – kroz razne oblike zlostavljanja, svakodnevnu fizičku i psihičku torturu, želeći da iz njezine roditeljske „radionice“ izađe „savršeni proizvod“ koji će na velika vrata i nju i njezinu ljubljenu kćer „vratiti u život“ te odvesti u toliko željenu „Obećanu zemlju“ posutu dijamantima i novcem koji gospodari svijetom i kojemu se ona svakodnevno pobožno klanja, prisiljavajući na to i dijete čiju sliku svijeta ona oblikuje. Promatrajući je isključivo kao seksualni objekt, želi je u tom svjetlu prikazati i potencijalnim „spasiteljima“, pri tome niti u jednom trenutku ne propitujući ispravnost vlastitih izbora niti istinski smisao partnerskih odnosa. Projicirajući sve vlastite neuspijehe na svoje jedino dijete, od nje stvara potpuno uništenu i rastrojenu osobu koja naposlijetku odlučuje prodavati svoje tijelo kako bi preživjela. Zadnji susret s majkom završava tragično po obje žene.Radnja ovoga komada utemeljena je na istinitom događaju, odnosno novinskom isječku koji je inspirirao mladu i već u više navrata nagrađivanu dramaturginju Lanu Šarić (1983.) da napiše spomenutu dramu koja je praizvedena 2005. god. u Teatru &TD.Vinko Radovčić (1985.) jest mladi zadarski glumac i redatelj koji iza sebe ima već preko 30 odigranih predstava, a kao režiser je asistirao Draženu Ferenčini i Nini Kleflin. Iza njega su isto tako i četiri samostalne režije, sve odreda klasika hrvatske i svjetske književnosti: „Adam i Eva“, M. Krleža, „Iznenada prošlog ljeta“, T. Williams, „Bez trećega“, M. Begović i „Gospoda Glembayevi“, M. Krleža, koji su sigurno podigli najviše prašine u medijima prošle godine.

Barbara Bilić je mlada i izuzetno talentirana zadarska glumica slavonskih korijena koja je doživjela ogroman uspjeh već svojom debitantskom (glavnom) ulogom Judite u „Zori dubrovačkoj“, televizijskoj seriji koja se prikazivala na Novoj tv. Trenutno se priprema za prijemni ispit na ADU u Zagrebu.


Ivana Begović je Zadranima već poznata kazališna glumica koja je odigrala niz predstava, od onih dječjih, pa sve do svjetski poznatih klasika, a sve to dodatno popraćeno i upotpunjeno njezinom drugom velikom ljubavlju – glazbom. Magistra je hrvatskoga jezika i knjizevnosti te učiteljica gitare.Za sve dodatne obavijesti možete nas kontaktirati na mail adresu s koje ste dobili izjavu za medije, kao i na sljedeći broj mobitela:
098/779703
te na našoj službenoj stranici na facebooku (Lana Šarić – Meso)Veselimo se vašem dolasku!

Vinko Radovčić
Ivana Begović
Barbara Bilić
Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka