Hajduk Split – Nova era – Prvi dio

NED, 03.02.2014. u 23:59
POGLEDA 1480

HNK Hajduk Split osnovan je 13.2.1911. Ovaj klub je pod istim imenom preživio Austro-Ugarsku Monarhiju, Kraljevinu i socijalističku Jugoslaviju, dva svjetska i Domovinski rat, a ulazi u drugo stoljeće života. Naime, 13. 2. 2011. Hajduk je proslavio svoj stoti rođendan.
Osvajao je silne naslova prvaka, donosio kupove te igrao velike međunarodne utakmice. Spašavao se čak i od stečaja kako bi,u konačnici, bio jednini nogometni klub koji je prošao kroz preoblikovanje te postao unikatno športsko - dioničko društvo u Hrvata.

Proslava stotog rođendana bila je donositelj promjena i to pozitivnih.

Prvo na redu bilo je uvođenje „kodeksa“. Torcida je krenula s tom idejom, jer su smatrali da se jedino tako napokon može uvesti red i disciplina u klub. Zahtijevali su da se prihvati svih devet točaka: stručnost u obavljanju poslova, vizija i strategija razvoja, profesionalizam u obavljanju poslova, zakonitost i transparentnost u obistom, odgovornost u ostvarivanju sportskih i poslovnih ciljeva, moralnost i nekažnjavanje, neovisnost u upravljanju, sprječavanje sukoba interesa, te očuvanje ugleda i tradicije. Zasigurno se pitate zar ovako nije bilo do sada? Zar ovako ne bi trebao funkcionirati svaki klub?

Pa da, to sam se i ja pitao, ali godinama zaista nije bilo tako.
Nije bilo hijerarhije, novci su nestajali, uprave su prolazile, a za njima su ostajali samo dugovi. Nestručnost je bila na vrhuncu, a naravno da se to onda odrazilo i na igre prve momčadi koje su bile katastrofalne. Borba za kodeks trajala je otprilike godinu i pol dana.
Svim sredstvima i svugdje se ulazilo u borbu za kodeks. Od Splita pa sve do Azije mogle su se vidjeti poruke poput „Oćemo kodeks“. Pamtimo i performans kada je Peristil bio prekriven žutom kesom, simbolom dućana Kerum, na kojoj je umjesto Kerum pisalo kodeks. Kerum je uporno odbijao želju Hajdukovih navijača, da se u klub uvede red, a da klub vode stručne osobe, a ne pekari, zidari i sl. Tadašnja uprava na čelu s predsjednikom Joškom Svagušom dugo je odolijevala ali su na kraju popustili, te je kodeks prihvaćen.Nadalje, nakon dobivene borbe, Torcida je krenula u drugu akciju nazvanu „Naš Hajduk“, projekt nastao po modelu Benfice i Barcelone, izgrađen u suradnji s članovima poglavarstva te stručnih službi grada i Hajduka. Projekt „Naš Hajduk“ predviđa osnivanje Udruge građana, koja bi okupljala simpatizere Hajduka, a članarina bi se izravno uplaćivala na račun kluba te tna taj način potpomagala njegov rad. Udruga bi na javnom natječaju birala sedmoricu članova Nadzornog odbora, koliko ih s 55,6% udjela u vlasništvu kluba osigurava grad, a njihov bi izbor moralo potvrditi i Gradsko vijeće. Ovaj model je prihvaćen te je krenuo u realizaciju. Udruga „Naš Hajduk“ trenutno broji preko sedam tisuća članova.

6. 11. 2011. izabran je Nadzorni odbor Hajduka. Članovi Udruge „Naš Hajduk“ birali su članove nadzornog odbora, javno i transparentno, kako je i najavljeno. Izabrano je njih sedmero, na čelu s Dr. Josipom Paladinom. Jako brzo su se uhvatili posla. Odmah su izašli na vidjelo određeni pomaci, sitni doduše, ali značajni nama navijačima koji smo s nevjericom posljednjih godina gledali kako naš voljeni klub tone sve dublje i dublje. Njih „sedam veličanstvenih“ zasukali su rukave i prionuli na posao. Nije im bilo lako, ali imali su podršku navijača, koja ih je održavala i davala im snagu potrebnu za napredak, a tako je i danas. No, nije sve išlo po planu.

Luka Šipić


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka