Hajduk Split - Nova era - Drugi dio

NED, 11.02.2014. u 00:45
POGLEDA 1288

Prvi teški zadatak koji je dočekao članove nadzornog odbora bio je krpanje rupa i dugova. Računi su dolazili stalno, izlazeći kao kosturi iz ormara. Odjednom je došlo nekoliko računa zbog dugovanja prema bivšim igračima Hajduka. Štoviše, tekući računi nisu bili podmireni, a nadzornici su hitno morali naći rješenje. Spas su potražili u Poglavarstvu Grada Splita gdje su zatražili od grada da bude jamac Hajduku za kredit u iznosu od trideset milijuna kuna. Naravno, kao i sve odluke do sada, i ovu je trebalo potvrditi Gradsko vijeće, što znači da je većina vijećnika morala biti za prijedlog da se Hajduku odobri kredit. No, nije sve išlo po planu. Na sjednici Gradskog vijeća odlučeno je da se Hajduku neće odobriti kredit te se zbog te odluke klub automatski našao pred gašenjem. Brzinom munje se vijest proširila među navijačkim pukom pa se u roku od sat vremena pred banovinom okupio pozamašan broj torcidaša. Jak pljusak je padao, puhao je olujni vjetar, no to nije spriječilo najvjernije navijače da dođu i iskažu svoje nezadovoljstvo. Nakon pola sata predstavnici Torcide su pozvani unutar banovine te im je rečeno kako je nova sjednica zakazana za ponedjeljak te da će se davanje kredita ponovno biti raspravljeno. Radilo se o trenutnom, ali kratkom olakšanju.

Ponedjeljak je donio nevjerojatan prizor. Od sedam sati ujutro počeli su pristizati navijači ispred banovine. Na kraju ih se skupilo dvije tisuće te su s nestrpljenjem čekali da izađu predstavnici grada i nadzornog odbora. Nakon nekoliko sati su dočekali dobre vijesti. Hajduk neće propasti jer su vijećnici odlučili pomoći te su izglasali prijedlog za izdavanje kredita. Veliko olakšanje, sreća i osmijesi našli su se na licima okupljenih. Gospođa Branka Ramljak, jedina žena u nadzornom odboru, izašla je iz banovine sretna te je svima uputila zahvale, kako navijačima tako i vijećnicima. Nakon toga lakše se disalo, ali problemima se i dalje nije nazirao kraj.

Hrvoje Maleš u to je vrijeme podnio ostavku na mjesto predsjednika Hajduka. Maleš je inače sudjelovao u akciji protiv sudaca Širića i Djedovića, kada ih je razotkrio tako što im je uručio novce za «pošteno suđenje». Ta akcija je bila izvršena u suradnji s policijom i Uskokom, a nakon nje su oba sudca uhićena, a suđenje je još uvijek u tijeku. Za novog predsjednika izabran je Marin Brbić. Nekima nije odgovarala ta vijest, budući da ga se je povezivalo s Jakom Andabakom, najvećim dioničarom Hajduka. No, te priče su ubrzo zaboravljene, jer se Marin Brbić dokazao vrijednim svog položaja te je jako dobro obavljao svoj posao, a kvalitetno ga obavlja i dan danas. Napokon su prestale treskavice u klubu te se moglo krenuti s ozbiljnim, kvalitetnim radom, bez usputnih problema. Cijelo to vrijeme prva momčad je i dalje bila u ogromnom zaostatku za Dinamom. Mijenjali su se treneri, sportski direktori, igrači su odlazili, a i neki su računi kluba bili blokirani. Napokon je krenulo vrijeme stabilizacije. Jedan od najvećih trenutaka u Hajdukovoj povijesti zbio se u Milanu. Hajduk je u pretkolu Europske lige igrao protiv Intera. Na Poljudu su Bijeli izgubili 3:0 no u Milanu se dogodilo čudo. Mlada, neiskusna momčad, naši „bili tići“, pobijedili su na San Siru s 2:0, pogodcima Ante Vukušića iz jedanaesterca te prekrasnim eurogolom Ivana Vukovića. Bila je to večer za pamćenje, pogotovo torcidašima kojih je bilo oko četiri tisuće na tribinama San Sira.

Moramo spomenuti da je trener koji je zaslužan za taj uspjeh bio Mišo Krstičević koji je zatim smijenjen te je postavljen Igor Tudor, dotadašnji trener kadeta. Uprava i sami navijači su odlučili: idemo sa mladom momčadi, pa što bude. Nije bilo novca za kupnju igrača, a svi su bili na prodaju. Takvo stanje dovelo je do situacije da klub nije uspio vratiti kredit Gradu Splitu. U međuvremenu, Grad Split je dobio novog gradonačelnika, Ivu Baldasara. Njega nije previše zanimao sport, stoga su se svi navijači Hajduka bojali jer nisu znali što će biti s njihovim klubom. Odjednom se medijima proširila vijest da Amerikanci žele kupiti Hajduk. Ta vijest je naišla na ogroman otpor navijačkog puka. Fredi Fiorentini, koji je nakon više od deset godina provedenih u klubu dobio otkaz, doveo je Amerikance na Poljud te pokušao dogovoriti prodaju kluba. Ivo Baldasar je u toj ideji vidio jedino rješenje. Po medijima se oko mjesec dana nagađalo što će se dogoditi s Hajdukom. Jedni su bili za prodaju, drugi su bili oštro protiv. Nakon pritisaka sa svih strana, gradonačelnik je na sjednici gradskog vijeća predložio vijećnicima da glasaju za to da se Hajduk ne proda, već da se pruži prilika nadzornom odboru, koji je dosada jako dobro obavljao svoj posao te im dao rok od dvije godine da dokažu kako mogu održati pozitivan trend. Također je predložio da klub mora uplatiti određeni postotak od svakog transfera igrača na račun grada, kako bi na taj način kredit bio vraćen. Vijećnici su prihvatili taj prijedlog te su još jednom, podizanjem svojih ruku, spasili Hajduk.

Puno toga se dogodilo od proslave stote godišnjice kluba. Bilo je uspona i padova. No, najbitnije je da Hajduk posluje pozitivno, a za to su najviše zaslužni članovi nadzornog odbora. Uvedene su promjene, očišćeni su dugovi iz prošlosti, uspijevaju se pokriti tekući računi, marketing je napokon stao na noge, novi sponzori dolaze u klub jer vide da se nešto mijenja. Vidi se pomak na bolje, glede stručnosti i profesionalnost u svakom segmentu. Prva momčad je i dalje jako mlada, štoviše, najmlađa momčad HNL-a. Pod palicom Igora Tudora i njegovog stručnog tima Hajduk igra kao u Ivićevim danima. Brzo, atraktivno, agresivno. Momci su mladi, ne možemo od njih očekivati konstantu, treba im iskustva i utakmica u nogama, uz znatan trud koji pokazuju a navijači cijene. Iz godine u godinu sve je više pretplatnika, na Poljudu više nema «malih utakmica». Igrači su svjesni za koji klub igraju te da moraju dati sve od sebe za svoj klub i navijački puk. Svakodnevno nailaze na pozitivne komentare, dajući autograme i fotografirajući se s obožavateljiima. Odavno nije vladala ovakva sinergija između navijača i igrača. Sveu svemu, jedan jako pozitivan trend se ipak uspio izgraditi, a ako se ovako nastavi može uslijediti samo još bolja i vedrija budućnost kluba.

Autor Luka Šipić

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka