Igra Baka

PON, 11.03.2014. u 23:20
POGLEDA 7483

Da pitate bilo koga bilo gdje u svijetu koje i kakve uspomene nosi u odrastanju, što ga je formiralo kao čovjeka, dobili bi stereotipne odgovore tipa Milan Kundera, Ivan Pavao II., Dalaj Lama i slično. U Splitu, možete se kladit, pola moje i vaše generacije odgovorilo bi Baka. Naravno, splitska baka je svakom od nas odigrala ključnu ulogu u životu, što kreditiranjem bez jamaca i kamata, bijelom kavom (divkom) i zaštitom od kaiša, ali ovdje je, kao što znate, riječ o nečem drugom.

Blaž Slišković je došao u naš grad pompozno s velikim očekivanjima, otet ispred nosa magovima s Topčidera i "Madere" koji su tih godina odlučivali ko ide u Zvezdu ko u Partizan, drugima što ostane. Ključnu ulogu, tako se bar govorilo, odigrao je Blažev otac koji je bio veliki Hajdukovac i svom genijalnom sinu postavio ultimatum - ili Hajduk ili u tri....i ti i mater ti.

Tako je Baka obukao bijeli dres, to je naša povijest, tako je to bilo.Već nakon par treninga gradom je pukla priča da nova zvijezda na splitskom nebu sjaji najčešće po noći, da je Baka nepouzdan i neodgovoran, da pije i puši, a nama klincima, koji smo s prvim cigaretama taman izbacivali dušu, to je bilo cool i Baka je postao naš idol.

 photo baka2_zpsedce28f8.jpg
Split je, kao što smo govorili, u pravilu bio podijeljen za sve oko Hajduka, no ovaj put dogodila se iznimka. Svi, od mog dide, koji je smatrao da igrači moraju biti uzor, do novinara, svi, ali baš svi, obožavali su bijelu osmicu. Taj bradati mangup, raščupan i mamuran na treningu, svakim svojim potezom Poljud bi ostavio bez daha. Mislim da niko nikad na ovoj predivnoj školjci više neće vidjeti takve čarolije, toliko vica i zajebancije u igri, toliko ležernosti i talenta. Iz nedjelje u nedjelju, Baka je svojom šetnjom na terenu, pa s golom sa četrdeset metara prvo u pravilu izazivao bijes, pa onda provalu neopisive sreće i ekstaze.


 photo 10013521_561917477249043_263848876_n_zps8e2c73fb.jpgHajduk je tih godina igrao ligu UEFA i gurao je dobro, no u prvenstvu nije išlo. Generacija koja je bila, siguran sam, za velike stvari nije imala rezultat. U kafićima se krivilo Baku, no nas za to nije bilo briga; mi smo visili u Javora da svjedočimo novom rekordu Bake Sliškovića na Totemu. Gudelj, Rožić, Prekazi, Slišković, ekipa za "ubit vola", ali nije išlo. Doma smo u pravilu gubili bodove od Čelika, Spartaka. Da me danas pitaju da mijenjam Baku za osvajanje Lige prvaka te godine, samo bi se nasmijao. Lijepo bi bilo vidjeti taj lonac u vitrini kluba, ali uspomene, mangupski svjetonazor koji nam je ostavio u amanet, ležernost prema obavezama i životu, to dragi moji nebi mijenjao za ništa. Baka je bio naš učitelj, profa naše generacije, ako si genijalan pusti, brate, neka laju, kad me dovoljno iznerviraju, zabit ću iz kornera i začepit im usta svima.

 photo baka_zps442bd9ba.jpg
Te hladne noći u Beogradu, Baku su iznervirali. Padala je kiša i Blaž se vukao po terenu. Pero Nadoveza je čupao i ono malo kose na glavi. Partizan vodi tri nula i Pere vadi Baku vanka; Blaž mu jasno daje do znanja da nema šanse i ostaje u igri. Minuta je 84., Jerolimov puca na gol i izvodi se korner. Blaž Slišković izvodi korner s lijeve strane u desne rašlje Partizanova vratara; balun skida paučinu, mi skačemo od šoka, sudac poništava gol. Baka izvodi ponovo korner i pokazuje golmanu di će ić balun. Balun, kao što pretpostavljate, ide na isto misto u isti kut, golman ga vadi vrhovima prstiju i tako četiri puta za redom. Da, dobro ste čuli, četiri puta za redom u isto misto iz kornera. Takav je igrač, čovjek i probisvijet bio Baka.

„Svu sam lovu spiska na viski, kurve i brza auta“ - to su bile njegove izjave, a tome smo svjedočili u Javora milion puta. Pere traži Baku po stadionu, Željo se već zagrijava, Blaž s čašom viskija rastura fliper u kopačkama! Takav je bio naš Baka, naš genije, naš uzor, naš Maradona. Legendarna je izjava Drage Čelića kad je jednom Peri puka film: "Treneru, pusti Baku, ja ću trčat umisto njega!" I tako je bilo, a Drago je trča i to nevjerojatnih jedanaest kilometara po utakmici za to doba, nerijetko završivši u stativi i on i balun jer inercija je zajebana stvar.

Gol iz kornera Zvezdi, šok sa trideset metara u produžetku Sparti, Baku su učinili besmrtnim u Splitu, ali meni su puno draže slike s Vardara kad je nesretnog Tačevskog okrenuo tri puta oko svoje osi pa su morali uć bolničari jer se čovjek srušio od vrtnje. Ili zajebavanje ispred gola Sarajeva, kad je prošao sve pa se vratio nazad ispred praznog gola i pokušao opet. To je bio Blaž Slišković, naš Baka. Znam da nisam rekao sve što mi je na duši; toliko je slika i anegdota, toliko uspomena. Neko uporniji i sistematičniji će vjerojatno ovo sve sastavit jednom u neko metodično štivo sa datumima i brojkama, ali meni su, eto, važni drugačiji detalji. Moj pogled na svijet kao na jednu veliku zajebanciju, ruganje sa svima i sa samim sobom, najviše je začinio upravo taj nesretni bradonja, antipod idola, antijunak, moja sjajna zvijezda, moj životni mag.

Kad danas moj šef šizi kad me vidi na laptopu a doli fali vida, ja samo dignem lijevu obrvu i mangupski mu dobacim: "Igra Baka, šefe!" Znam da ne kuži i smijem se sam sa sobom, baš me kuri bolac, poslat ću ih kasnije jednim volejem iz kornera u desne rašlje.

Autor teksta: Ivo Anić

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka