Pubertet pasa

PON, 17.03.2014. u 23:26
POGLEDA 2103

Mislili ste da Vam Vaše štene uzima puno vremena i energije? Pričekajte dok uđe u pubertet. Psi okvirno ulaze u pubertet sa 6 mjeseci i on traje do otprilike 18 mjeseci starosti (kod nekih pasa traje i duže). Svaki će pas proživjeti pubertet na svoj način i to treba uzeti u obzir. No, generalno govoreći, psu će se u to doba mijenjati ponašanje i najvjerojatnije će to utjecati na naš suživot.

Pubertet je razdoblje tijekom kojega pas iz šteneta izrasta u mladoga psa. To znači da će pas u pubertetu imati sve više energije, bit će sve znatiželjniji, a koncentracija će padati i bit će sve kraća. Ide li to nama u prilog? Najčešće ne. Činit će Vam se da to više nije onaj isti preslatki štenac, već buntovnik bez razloga. No oni imaju svoje razloge, a zovu se hormoni. Pse koji su sterilizirani/kastrirani (može se obaviti već sa 6-7 mjeseci) barem neće mučiti buđenje hormona koji reguliraju seksualne nagone, no i dalje će proći kroz proces odrastanja koji je najčešće buran.

Pokušajte se sjetiti sebe u to doba, ili ste možda i Vi baš sad u procesu odrastanja? Nije lagano, je li tako? Imali smo osjećaj da nas nitko ne razumije, nije nas zanimalo što nam drugi govore, a najmanje smo htjeli raditi ono što se od nas očekuje. Jesmo li mi bili namjerno „zločesti“? Ne, bili smo u pubertetu. Jesmo li danas drugačiji? Jesmo (najčešće). To znači da će i kod pasa pubertet jednoga dana proći i sve će sjesti na svoje mjesto.

Za vrijeme trajanja puberteta može doći do različitih faza unutar kojih će pas mijenjati svoje ponašanje i raditi stvari koje do tada nismo vidjeli. To je normalno; nismo se ni mi jednako ponašali s 13, 15 ili 17 godina. Isto vrijedi i za pse. Njihova će pozornost biti raštrkana, sve i svašta će ih zanimati, svašta će im padati na pamet, a mi ćemo im biti najmanje zanimljivi i važni. Utoliko se moramo još više potruditi da, izgradnjom pozitivnog odnosa, shvate kako mi jesmo važni, zabavni i izvor svega najbitnijega za njih.

Također, psi u toj dobi znaju biti „osjetljiviji”, pa je važno kakva će iskustva doživjeti u tom razdoblju. To se pogotovo odnosi na njihov odnos s drugim psima. Kao i kod štenaca, i mladim psima treba birati prijatelje i paziti da se druže i igraju (ako žele) sa psima koji im odgovaraju po temperamentu kako ne bi dolazilo do sukoba. Takvi sukobi mogu imati dugotrajan i negativan utjecaj na ponašanje našeg psa prema drugim psima.

Što raditi dok je pas u pubertetu? Ako ste dresirali psa dok je bio štene (a što je jako poželjno i važno), moguće je da će se pas početi ponašati kao da to nikada nije ni naučio. No to ne znači da je on to zauvijek zaboravio, ali sve gore navedeno će ga najvjerojatnije sprječavati da uvijek i pouzdano napravi ono što želimo. Međutim, to je normalno, i zato se moramo oboružati strpljenjem i paziti na sljedeće: raditi prevenciju gdje se može, uporno preusmjeravati psa da radi ono što želimo, ponavljati i vježbati prethodno naučene stvari (pa makar pas to loše izvodio), pružiti dovoljno fizičkih aktivnosti i dati dovoljno mentalne stimulacije. Tu pomažu i treninzi (učenje novih stvari) i interaktivne igračke – dajte im da rade nešto što smiju.

Probajte shvatiti da ni psima u pubertetu nije lagano, da njima upravljaju hormoni, da rastu, da uče o životu i da su još jako mladi. Sve će to proći i onda ćete vidjeti još jednu promjenu u ponašanju, kad pas prelazi iz mladog psa u odraslog psa, i svijet kojeg su zaljuljali će se smirivati. Što više truda i strpljenja uložite dok je pas štene i dok je u pubertetu, to će pozitivniji biti utjecaj na vaš daljnji suživot.

Štenci prilično brzo dosegnu svoju visinu i nama izgledaju odraslo, no nemojte tada smatrati da se već sada moraju znati ponašati – to nije realno jer oni su zapravo još uvijek „klinci“. Zato nemojte očekivati, već im pomozite!


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka