Moj pas nema gliste!

UTO, 12.10.2013. u 22:05
POGLEDA 2052
Pas se može infestirati s više vrsta trakavice. Spomenut ćemo dvije:
- Dipylidium caninum -trakavica koju prenosi buha i s kojom se najčešće srećemo u gradskoj sredini te
- Echinococcus granulosus - trakavica koja uzrokuje oboljenje u čovjeka.Zato se svake godine prigodom cijepljenja pasa protiv bjesnoće psima aplicira i sredstvo protiv ovih nametnika obično u obliku tableta. Do infestacija pasa Echinococcusom dolazi uglavnom na onim područjima gdje se psi hrane sirovim jetrima i plućima zaklanih životinja koje nisu prošle veterinarsko sanitarnu kontrolu.

Echinococcus granulosus je važan nametnik, prije svega zbog prevencije bolesti u čovjeka. Sama trakavica dugačka je samo 3 do 6 mm, a u ekstremnim slučajevima u probavnom traktu infestiranog psa može ih biti i nekoliko tisuća. U razvojnom ciklusu ove trakavice čovjek igra ulogu posrednog domaćina (kao i mnogi drugi sisavci) u kojem se razviju ciste - razvojni oblik trakavice - koje mogu imati promjer i do 10 cm. Najčešće se razviju u jetri i plućima gdje samom svojom veličinom uzrokuju probleme. Pas, kao i drugi kanidi, jest krajnji domaćin ovog nametnika.Odrasli nametnici žive u tankom crijevu psa a njihova jajašca pas izlučuje stolicom. Kad posredni domaćin proguta jajašca, u njegovom crijevu iz jajašaca se razviju larve koje perforiraju stijenku crijeva i ulaze u krvotok. Krvlju mogu dospjeti bilo gdje, ali ciljni organ su najčešće jetra.

 photo Echinococcusgranulosus_zpse1d7d6ee.jpg

Sada se larve razvijaju u sljedeći razvojni oblik koji nazivamo hidatidna cista.

Krajnji domaćin, pas, infestira se kad pojede hidatidnu cistu - primjerice jetra ovce u kojoj su ciste, dakle koja nije pregledana od strane veterinara. Redovitim kontrolama stolice te pravilnom aplikacijom antihelmintika psima svakako pomažemo u suzbijanju ove bolesti kako kod pasa tako i kod ljudi.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka