MALI VODIČ KROZ SVEMIR

UTO, 12.02.2014. u 08:32
POGLEDA 1511

UVODNIK

Smatra se da je svemir nastao prije 13 milijardi godina u golemoj eksploziji, takozvanom Velikom prasku (Big Bang). Otprilike 300000 godina poslije toga počele su se stvarati grudice materije, a poslije 9,2 milijarde godina i prvi poznati nam oblici života. Promjer je svemira oko 26 milijardi svjetlosnih godina. Svjetlosna je godina udaljenost što je svjetlost prevali za godinu dana. Teško je pojmiti toliku vrijednost, ako znamo da se ništa u poznatom svemiru ne kreće brže od svjetlosti što nam je prezentirao Albert Einstein davne 1905. godine u svojoj Specijalnoj teoriji relativnosti. U poznatom svemiru postoji oko 100 milijardi galaktika i svaka ima približno 100 milijardi zvijezda. Galaktike su složene u goleme superskupove te odijeljene golemim praznim prostorima.


KVAZARI


Kvazari su jaka središta dalekih galaktika, sjajnija od prosječne galaktike. Zapravo, oni su najsjajniji objekti u svemiru uopće. Energijom ih opskrbljuju goleme crne rupe u njihovim središtima. Sama riječ 'kvazar' (quasar) dolazi iz engleskog. Quasi - stellar radio source ili, skraćeno, quasar. Izvorište tog imena blisko je povezano s njegovim otkrićem. Naime, astronomi su mu dali to ime zbog otkrića radio zračenja tog objekta - mnogo većeg nego što bi se očekivalo od običnih zvijezda - i činjenice da, gledajući kroz optički teleskop, izgleda kao zvijezda iako to zapravo nije.

Danas znamo kako se većina galaksija udaljuje jedna od druge. Astronomi, kako bi odredili brzinu kojom se one udaljavaju od nas, koriste nešto što se zove crveni pomak. O čemu se radi? Jednostavno, uzmimo jedan dan u centru grada u vrijeme prometnih gužvi. Frekvencija zvuka auta koji se približava povisuje se, a snižava se dok se auto udaljava. Taj efekt promjene u frekvenciji kad se auto približava ili udaljuje od nas matematički je objasnio Hans Doppler i ovaj efekt danas nosi ime po njemu, Dopplerov efekt. Međutim, ono što važi za zvuk,važi i za svjetlost: ako se izvor svjetlosti udaljava u odnosu na promatrača, frekvencija svjetlosti koju promatrač prima niža je i stoga 'crvenija'. Ukratko rečeno, što je veći crveni pomak, objekt je udaljeniji.

Vratimo se nakratko u prošlost, točnije u 1963. godinu kada je astronom Maarten Schmidt, sa sveučilišta Cambrige, gledajući teleskopom iz Palomar observatorija udaljene zvijezde, otkrio neobično jak izvor radio zračenja, naziva 3C 273 i s crvenim pomakom gotovo 80 puta većim od pomaka kojeg ima većina zvijezda koje se udaljavaju od nas. Takav crveni pomak pokazivao je da se ta 'zvijezda' nalazi ne nemoguće velikoj udaljenosti. Ali, zapitao se Schmidt, kako jedna zvijezda može sijati tako jakom svjetlošću da ju možemo optički vidjeti na tako velikoj udaljenosti? Tako je mogućnost da to bude zvijezda odmah isključena. Isto tako, bilo je previše sjajno da bi bilo identificirano čak i kao galaktika. Upravo je kvazar naziva PC 1247+3406 najdalji objekt u poznatom svemiru - od nas je udaljen čak 13,2 milijarde svjetlosnih godina!

Kvazari su energetski giganti. Godine 1989. kvazar PKS 0558-304 u tri je minute izbacio energije koliko je Sunce izluči za 340 000 godina! Sjaj nekih, nama najbližih kvazara, ravan je sjaju od 200 do čak 1000 galaktika. Da bi bili vidljivi za nas s tako velikih udaljenosti kvazari moraju stvarati enormne količine energije. Međutim, što je još neobičnije, ta energija dolazi s područja koje je manje od jedne veće zvijezde. Riječ je zapravo o kolapsu čitavog središnjeg prostora u samom njihovom centru koji nestaje u gravitacijskom području beskonačne gustoće, odnosno u crnim rupama koje se nalaze u središtima svakog kvazara.

Napomenimo na kraju kako je do danas otkriveno 12000 kvazara od kojih je najbliži 3C-273. Najveći crveni pomak, čak 7,1 % ima kvazar imena ULAS J1120+0641.

Danas, budući da gledajući u kvazare mi zapravo gledamo u daleku prošlost, možemo dokumentirati evoluciju svemira kad je bio mlad, gotovo u samim trenucima njegova rođenja.

Autor Ivan Vrkić

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka