Pet nezaboravnih filmskih haljina

PET, 14.02.2014. u 23:54
POGLEDA 2756

Nije jednostavno iz bogate povijesti svijeta filma odabrati samo pet haljina koje su nam se zauvijek urezale u pamćenje, no čak i ako niste gledali ove filmove, odjevne kombinacije njihovih protagonista zasigurno su vam poznate. Moda i film oduvijek su bili u uzajamno komplementarnom odnosu, a glumice koje su nosile vrhunska ostvarenja modne industrije postajale su ikone stila doslovce preko noći. Donosimo priču o pet haljina koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti filmske i modne industrije.

1. Audrey Hepburn: »Doručak kod Tiffanyja« (1961.)

Vjerojatno najpoznatija »mala crna haljina« svih vremena je ona u kojoj se Audrey Hepburn pojavljuje u romantičnoj komediji Blakea Edwardsa, »Doručak kod Tiffanyja« (1961.). Izlazeći iz žutog taksija Holly Golightly stiže u New York i zastaje nad Tiffanyjevim izlogom uz lajtmotiv čitavog filma, Oscarom nagrađenu pjesmu »Moon river«. Hubert de Givenchy je ovu večernju haljinu napravio posebno za Hepburn budući da su glumica i dizajner bili veliki prijatelji. Dodatan šarm haljini dale su velika biserna ogrlica, crne rukavice i velike crne naočale, a čitav look postao je zaštitni znak Audrey Hepburn. Ne samo da je Hepburn uvela trend »male crne haljine«, već su njen stil i elegancija do danas ostali neiscrpnom modnom inspiracijom i primjerom nepremašive elegancije. Film je nastao adaptacijom priče slavnog američkog pisca Trumana Capotea koji je u ulozi Holly Golightly želio vidjeti Marilyn Monroe i nije bio zadovoljan odabirom Audrey Hepburn. No Hepburn je, iako obeshrabrena Capoteovom prisustvu na setovima, maestralno utjelovila lik vrckaste i neurotične Holly. Ova joj je uloga donijela nominaciju za Oscara i titulu filmske ikone. Haljina je 2006. godine prodana za 807 tisuća dolara na aukciji kuće Christie's u Londonu.

2. Marilyn Monroe: »Sedam godina vjernosti« (1955.)

Najpoznatija bijela koktel haljina svih vremena je ona koju je Marilyn Monroe nosila u filmu Billyja Wildera »Sedam godina vjernosti« 1955. godine. Scena u kojoj glumica, stojeći nad ventilacijskim otvorom podzemne željeznice u New Yorku, pokušava bezuspješno obuzdati haljinu zasigurno je jedan od najpoznatijih trenutaka u povijesti filma. Dok je Marilyn snimala tu scenu na ulicama Manhattana bila je okružena gomilom muškaraca koji su slavnoj glumici toliko skandirali da ju je to ometalo u izvođenju scene. Njen tadašnji muž, Joe DiMaggio, bio je prisutan na setu i kasnije je nekoliko puta izjavio da je mrzio tu haljinu. Originalna snimka te scene nikada nije uklopljena u film zbog buke koju su stvarali znatiželjni prolaznici, a Wilder je scenu odlučio snimiti u studiju gdje je dobio puno bolje rezultate, iako je trebalo 40 pokušaja da Marilyn odglumi scenu kako treba. Devetomjesečni brak Monroe i DiMaggia neslavno je završio upravo tijekom snimanja ovog filma. Haljinu je dizajnirao William Travilla, a 2011. prodana je na aukciji za oko 5 milijuna dolara.


3. Grace Kelly: »Prozor u dvorište« (1954.)

U Hitchcockovom filmu »Prozor u dvorište«, tada tek buduća princeza, Grace Kelly utjelovljuje lik Lise Freemont za koju njen partner u filmu, James Stewart, kaže da nikada ne nosi istu haljinu dvaput. Od svih očaravajućih kombinacija koje je Grace nosila u filmu, ova raskošna haljina u stilu Diorovog »new looka« zauzima posebno mjesto. Haljinu je dizajnirala majstorica filmske kostimografije, Edith Head. Iako je Hitchcockova opsesija plavušama, koje je redovito birao za glavne uloge u svojim filmovima, daleko poznata, slavni redatelj bio je očaran profinjenim seksipilom i elegancijom Grace Kelly.

4. Elizabeth Taylor: »Mačka na vrućem limenom krovu« (1958.)

Film »Mačka na vrućem limenom krovu« nastao je prema drami slavnog pisca Tennesseeja Williamsa i prema istoimenoj kazališnoj predstavi. Williams je bio izrazito nezadovoljan ekranizacijom njegova djela budući da je tema homoseksualnosti, u to vrijeme jako delikatna, ostala pomalo nedorečena. Elizabeth Taylor utjelovljuje lik putene Maggie, zvane »The Cat« koja bezuspješno pokušava zavesti svog muža, alkoholičara i homoseksualca Bricka (Paul Newman). Kostimografiju za film radila je Helen Rose, velika prijateljica Elizabeth Taylor, što se svakako povoljno odrazilo na glumičin zanosan izgled. Taylor je blistala u svakom kadru, odišući klasičnom elegancijom i ženstvenošću. Njena odjeća za ovaj film bila je u funkciji zavođenja pa se tako Elizabeth u jednoj sceni pojavljuje u bijelom negližeu koji se nekada nosio ispod haljine. Ove sezone negliže je apsolutno doživio svoj povratak, naime bluze i haljine koje nalikuju na donje rublje, baš poput ove koje je Taylor nosila 1958., vraćaju se na velika vrata.


5. Michelle Pfeiffer: »Lice s ožiljkom« (1983.)

»Lice s ožiljkom« (1983.) Briana de Palme svojevrsni je prikaz disco couture mode osamdesetih za čiju je kostimografiju zaslužna Patricia Norris. Ženu zloglasnog Tonyja Montane utjelovila je, tada mlada i anonimna, Michelle Pfeiffer koja u izazovnim haljinama dubokog izreza dočarava lik Elvire, ravnodušne, ledene kraljice koja i sama podliježe čarima kokaina. Ugledavši je u ovoj glamuroznoj plavo-zelenoj haljini golih leđa, tankih naramenica, dubokog izreza i prorezom na koljenu Tony se na prvi pogled zaljubljuje u Elviru. Ovaj je look i danas nosiv i uvijek svjež pa se tako Rihanna 2012. godine pojavila u veoma sličnoj zelenoj haljini Stelle McCartney.Autor teksta: Daria Čikeš

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka