Vitamin B1 (tiamin ili aneurin)

NED, 16.02.2014. u 10:04
POGLEDA 2428

Kada su nutricionistički pioniri tijekom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća otkrivali vezu između različitih vidova zdravlja i nekih kemijskih tvari u namirnicama, često su se u svojim istraživanjima morali vraćati mnogo unatrag . Po otkriću navodnog prehrambenog ključa za neki važni tjelesni proces vratili su se istoj namirnici i u njoj te potom pronašli posve drukčiju tvar, uključenu u isti ili sličan proces. Na kraju su shvatili da rade sa skupinom srodnih hranjivih tvari, onih koje danas poznajemo kao VITAMINE B – KOMPLEKS (B1, B2, B3, B6, FOLNA KISELINA, B12, PANTOTENSKA KISELINA I BIOTIN). Premda svaki član ove obitelji ima posebna terapijska svojstva svima je zajedničko jedno. Odgovorni su za stvaranje energije izdvajanjem goriva iz ugljikohidrata, bjelančevina i masnoće u hrani. U prirodi ih nalazimo zajedno. S obzirom da su B – vitamini tako isprepleteni, razdvajanjem narušavamo djelovanje kompleksa kao uravnotežene cjeline, narušavamo i poništavamo pravilo njihova držanja na okupu. Zadržavajući ih zajedno iskorištavamo njihove pojedinačne prednosti bez stvaranja novih neravnoteža koje sa sobom nose posve svojstvene posljedice. Danas ćemo se zadržati na vitaminu B1. Osobe kojoj ne trebaju dodatne količine tiamina vrlo je teško naći. Dodate li kuhanu hranu , sigurno vam je potrebno više nego što trenutno dobivate.

Gotovo polovica vitamina B1 u sirovoj hrani postaje žrtva kuhanja. Trudnoća i dojenje povećavaju potrebu tijela za vitaminom B1. Beri-beri je bolest koja se javlja pri nedostatku vitamina B1. Konzumacija šećera i drugih rafiniranih ugljikohidrata, tjelovježba, previše aktivna štitnjača, ispijanje alkohola i čaja znače gubitak velike količine vitamina B1. Potreba se također povećava starenjem. Agresivno i adiktivno ponašanje , baš kao i drugi poremećaji ličnosti te duševne bolesti imaju nekoliko zajedničkih prehrambenih nazivnika, uključujući i nedostatak tiamina. Tiamin poboljšava funkcije živčanog sustava i smanjuje bol u nekoliko različitih neuroloških poremećaja. Najčešći razlog zbog kojeg se daju injekcije vitamina B1 je uklanjanje periferne neuropatije. Uzimanjem dodatnih količina tiamina zajedno s ostalim članovima iz obitelji B – kompleks također uklanja bol kod herpesa, migrenskih glavobolja i nekih artritičnih poremećaja.

SAVJETI O UPORABI

50 - 100 MG TIAMINA zadovoljit će dnevne potrebe no zapamtite da on mora biti uravnotežen sličnim količinama ostalih članova obitelji B – kompleksa.

U sljedećem setu članaka obradit ćemo svaki vitamin iz obitelji B – kompleks ponaosob. Na redu je B2 (RIBOFLAVIN)

Do tada, zdravi mi i veseli bili.
Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka