FOLNA KISELINA

SRI, 09.03.2014. u 22:14
POGLEDA 2413

NAŠ NAJVAŽNIJI NEDOSTATAK

Od svih vitamina koji se mogu kupiti u trgovinama zdravom hranom ograničena je količina samo jednog među njima - i to onog koji bi sam mogao spriječiti deset posto smrtnih slučajeva od srčanih udara i 75 posto čestih, teških prirođenih mana. Ukratko, folna kiselina je vitamin koji nam je potreban više od bilo kojeg drugog vitamina.PRIROĐENE MANE

Uzimanjem mnogo veće dnevne doze folne kiseline mogla bi se spriječiti pojava neobično ozbiljne, vrlo česte prirođene mane. Kad se živčana cijev, koja tvori središnji živčani sustav ploda, razvije nepravilno, dijete se rodi s nekom od teških anomalija. Dvije od njih su SPINA BIFIDA, u kojoj leđna moždina nije posve zatvorena, te ANENCEFALIJA kod koje nedostaje veliki dio mozga. Folna kiselina u dnevnoj dozi od 4 miligrama može spriječiti otprilike 75 posto tih tragičnih prirođenih mana. Ženama mora biti jasna potreba za velikom količinom ovog vitamina i to ne samo nakon začeća, već i tijekom cijele trudnoće. Potrebe ploda za ovom tvari od životne su važnosti u prvim tjednima nakon začeća,kad žena možda i ne zna da je zanijela. Ako je razina folne kiseline u krvi niska, češći su i drugi poremećaji trudnoće, uključujući spontane pobačaje, nisku prirodnu težinu te prerano pucanje vodenjaka. Folna kiselina također je dobra u borbi protiv poslijeporođajne potištenosti.

SRČANE BOLESTI

Kad se ponovno bude pisala povijest srčanih bolesti poglavlje o kolesterolu završavat će rečenicom: „Visoka razina homocisteina predstavlja veću opasnost, ali se ona lako popravlja uzimanjem dodatne količine folne kiseline“.

ZAMJENA ESTROGENA

Megafolna terapija, pokazala se izvanrednom kod žena koje ne mogu podnijeti popratne pojave estrogenskih sredstava. Propisani zamjenski hormon u mnogo slučajeva pogoršava dijabetes, nisku količinu šećera u krvi, visoki krvni tlak te visoku razinu triglicerida. Folna kiselina nema takav učinak!

Megafolna terapija, zajedno s mineralom borom, usporava menopauzu, oživljava potisnuti libido, vraća redovitost mjesečnice te popravlja hormonsku ravnotezu. Folna kiselina također usporava gubitak koštane tvari koji vodi osteoporozi.

CRIJEVNE BOLESTI

Stanicama u probavnom sustavu folna kiselina je potrebna za razmnožavanje i zacijeljivanje. Uklanja različite oblike akutnih i kroničnih proljeva.


BOLESTI MOZGA

CEREBROSPINALNA tekućina sadrži, ili bi trebala sadržavati veliku količinu folne kiseline, jer je to hranjivi element od osnovne važnosti za zdravlje središnjeg živčanog sustava. Kod starijih osoba količina manja od prosječne može uzrokovati dementiju. Njen nedostatak pronađen je u osoba oboljelih od epilepsije, kao i različitih drugih duševnih poremećaja poput potištenosti, manije i shizofrenije.SAVJETI O UPORABI

Folna kiselina je uspješna u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba naprosto zato jer u tijelu nema odgovarajuće količine te tvari. Možemo je naći u jetri, bubrezima, prokulici, govedini, kelju, repinu zelenilu, repi i kukuruzu. Kuhanjem se uništava do 90 posto folne kiseline u namirnicama. Redovitim konzumiranjem alkohola također se brzo troši tjelesna zaliha, baš kao i mnogi antikovulzijski lijekovi. Dnevno potrebna doza je između tri i osam miligrama, SVAKOME.

Osobama s povišenom razinom homocisteina ili povećanim rizikom od srčanih bolesti dnevno je potrebno između 10 i 20 miligrama folne kiseline. Kod simptoma menopauze, poslijeporođajne potištenosti, ozbiljnih slučajeva kolitisa ili bilo kojeg drugog poremećaja povezanog s ovim hranjivim elementom, preporuča se između 20 i 60 miligrama dnevno. Kako bi se poboljšala apsorpcija u tijelu, uz vitamin konzumirajte bifidobakterije. Ta korisna crijevna flora u debelom crijevu stvara dodatnu količinu folne kiseline.

U idućem nastavku vitamin B12.

Do tada zdravi mi i veseli bili.Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka