ŠTO JE ZAJEDNIČKO VELIKIM RUSKIM KNJIŽEVNICIMA I RUSKIM BAJKAMA?

ČET, 13.03.2014. u 23:10
POGLEDA 6866

Uzbudljive su avanture kako glavnih, tako i sporednih likova koji žive u dalekim carstvima preko sedam mora i gora. I dok se jedni bore za ljubav princeza, drugi savladavaju neobične prepreke da bi ispunili carevu volju, a treći pobjeđuju zlo i nadprirodna bića i brane svoj dom od raznih nepogoda. Sve su to neke od tema ruskih bajki, ali i književnih djela ruske književnosti.

Ruske bajke svoje podrijetlo vuku iz daleke slavenske povijesti. Među bajkama svijeta, ruske bajke zauzimaju posebno mjesto. Nemoguće je ne biti zanesen Vasilisom Prekrasnom ili ne biti ponesen pričom o Ivanu-careviću.

Sjećate li se Babe Jage, jednog od najpoznatijih likova ruskih bajki, koja je živjela u kolibi na kokošijim nogama? Baba Jaga je često provjeravala hrabrost i sposobnost glavnog junaka kojem, ako uspješno svlada sve njene zadatke, pomaže. No, u susretu s njom, glavne junake uvijek je spašavala njihova pamet i snalažljivost.

Žar-ptica je ruska verzija Feniksa; izazov je za velike junake koji traže slavu i bogatstvo. To je ptica izvanredne ljepote, no unatoč tome često je uhvate kako jede zabranjene jabuke iz carskog vrta.

Ove dvije bajke samo su neke od brojnih bajki sa fascinantnim temama, koje se čitaju i danas, ali su i nadahnuće i proširena verzija događaja za neke nove bajke.

Jedan od najznačajnijih ruskih književnika, L. N. Tolstoj, prema književnosti se odnosio sa velikim poštovanjem, a u mladosti se oduševljavao idejama Rousseaua. Što se više unosio u tekst, dobivao je više zadovoljstva za pisanje i insipracije za tematiku. Tolstoj je sva svoja djela ostavio u nasljedstvo ljudima. Danas je paradoksalna situacija sa njegovim opusom - ljudi ga ili znaju ili ne poznaju. Također je ostao upamćen kao veliki zagovornik mira i nenasilja, o čemu je također pisao. Vodio je buran i zanimljiv život, a iz njegovih životnih avantura proizišao je veliki niz djela koji su postali klasici koji će se uvijek čitati kao, na primjer, „Kozaci“, „Rat i mir“, „Smrt Ivana Iljiča“, „Ana Karenjina“.

 photo anakarenjina_zps9d0b03c8.jpgFjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik, romanopisac, novelist, publicist, pripada najužem krugu vrhunskih pisaca. Napisao je Dostojevski mnogo priča koje se temelje na poznatoj fabuli kriminalističkih događaja (dogodilo se ubojstvo i traže se ubojice, no mi od početka znamo tko je on, kao, npr., u djelu „Zločin i kazna“). I dok je jednima dosadan opus Dostojevskog, drugima je fascinantan jer je znao ući u psihu likova i analizirati ih.

Ovo su neki od velikih ruskih bajki i književnika iz bogatog opusa ruske književne umjetnosti. Svi ruski pisci imaju iste ili slične teme. I dok se bajke pišu u vremenima velikih carstava i borbi dobra i zla, suvremena književnost se bazira na temama povjiesnog nasljeđa, socijalizma, psihologije, traganja za vlastitim životom, promišljenju vlastitog identiteta.

I na kraju vam preporučamo da pročitate:

F.M.Dostojevski – Zločin i kazna, Braća Karamazovi, Idiot

L.N.Tolstoj – Ana Karenjina

A.N.Afanasjev – Carević Ivan, Sivi vuk i žar ptica, Vasilica prekrasna princeza.

Autorica teksta: Gordana Lončar

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka