Kako su balerinke prošetale svijetom

SUB, 22.03.2014. u 23:46
POGLEDA 2495

Balerinke kako ih danas iz milja nazivamo potekle su od klasičnih baletnih papučica premostivši daleki put od baletnih pozornica do ulice i masovne upotrebe kakvu poznajemo.

 photo 1slika_zps9e865eb1.jpgSve je krenulo još davne 1681. godine na Kraljevskoj akademiji plesa u Parizu kada je napokon i ženama dopušteno plesati balet. Baletne papučice bile su vrlo neudobne jer su imale malu peticu i postojala je potreba balerina poboljšati ih, što je učinila prva balerina Marie Camargo, maknuvši peticu. No tek nakon Francuske revolucije petice s baletnih cipelica izbačene su u potpunosti.

 photo slika3_zps5b8b96ad.jpg
Rus Jacob Bloch, postolar koji je emigrirao u Australiju, dolaskom ruskog baleta u Sydney 1932. godine počinje izrađivati najudobnije baletne cipele. Jacob je bio veliki obožavatelj baleta i često je posjećivao plesne studije. Iz te se ljubavi rodio i brand Bloch, jedan od najpoznatijih proizvođača plesne obuće. Kako ga nije zanimao svijet mode, kada mu talijanski dizajner Salvatore Ferragamo dolazi sa skicama prvih balerinki, preskače komercijalnu izradu istih. Tek je Blochova kćer shvatila da balerinke nisu prolazni modni hir te je 70-ih na tržište izbacila kolekciju Blochovih balerinki za ulicu. Imale su drugačiju liniju, no za njihovu proizvodnju bili su korišteni isti strojevi kao i za prave plesne cipele.

 photo slika5_zpscade7757.jpgSvijetla filma i medija balerinke doživljavaju ulogom Audrey Hepburn 1953. godine u filmu „Praznik u Rimu“ kada po prvi put nosi balerinke. Njezin prijatelj Ferragamo za rođendan joj poklanja prvi model balerinki koje je izradio po uzoru na baletne cipele Bloch. Nakon uspjeha filma i zaluđenosti žena diljem svijeta novima cipelicama, svoj sljedeći model balerinki naziva Audrey. Tako su rođene balerinke kakve danas poznajemo.

Vrtoglavu popularnost postižu 1956. godine ulogom Brigite Bardot u filmu „I Bog stvori ženu“. Kao školovana balerina, glumica je često posjećivala malu postolarsku radionicu, Repetto u Parizu, čiju je vlasnicu zamolila da joj izradi po mjeri udobne cipele, posebno za potrebe filma. Rose Reppeto rado je pristala te izradila crvene lakirane balerinke. Osim u filmu, Bardot je balerinkama i privatno izazvala senzaciju u Francuskoj šetajući ulicama Saint Tropeza. Od 2005. godine u tvornici Repetto pokraj Pariza proizveden je milijunti par balerinki. Tada ujedno počinje i izrada limitiranih kolekcija, a dnevno se izradi 2.000 balerinki.

 photo slika8_zpseb505614.jpg
No zvjezdani status balerinki učvrstila je sama ikona stila, Jackie Kennedy, koja je svaki mjesec naručivala par novih. Balerinke su bile u modi sve do kraja 80-ih godina, kada su ih istisnule tenisice.

U modu se vraćaju 1998. godine modelom „mouse“, dizajnera Marca Jacobsa, a 2002. godine dobile su novi izgled – prilagođene su trendovima, sezonskim uzorcima i printevima. U različitim su bojama i od različitih materijala i kao takve idealne su za šetnju, dnevne i noćne izlaske.

Konačno ih je i visoka moda prihvatila. Dizajneri heute couture priznali su balerinke modnim izričajem, te sada balerinke šeću modnim pistama kao i ulicama. Prva među njima obula ih je i privatno top model Elle Macperson. Od 2004. godine balerinke su primjetne svuda, kako u svakodnevnom životu tako i na glamuroznim prijemima. Sophia Cappola prva nosi balerinke na dodjeli Zlatnog globusa, kao i Nicky Hilton, Kate Moss, Sienna Miller i druge. To je nametnulo trend današnjim trendsetericama pa se čak i poznata ljubiteljica visokih potpetica, Victoria Beckham, „spustila“ u balerinke.


 photo slika12_zps9af149da.jpgU današnje vrijeme modni analitičari kao glavnog “krivca” za postavljanje ovakvog modnog trenda proglašavaju vojvotkinju od Cambridgea, Kate Middleton. Naime, upravo njezin stil kopiraju žene u Britaniji, zapravo diljem svijeta.

Tržište balerinki eksplodiralo je posljednjih par godina, namjena i pomodnost evoluira tako da imamo i svadbene balerinke u kojima će mladenke izreći sudbonosno „da“.

 photo slika14_zps21e5381a.jpg
Udobnošću i jednostavnošću balerinke svakodnevno pune retke novina, što je potaklo poduzetne trgovce da lansiraju automate za prodaju balerinki. Britanska Tvrtka Rollasole napravila je automate s idejom postavljanja istih u noćnim klubovima kako bi djevojkama, nakon provedenih noći na vrtoglavo visokim petama, olakšali put kući. Aparat već postoji u Europi, Australiji te Americi s cijenom od 7 funti odnosno 20 dolara po paru.
Najnoviji izum su Cityslips sklopive balerinke, ideja dviju američkih studentica. Balerinke su dizajnirane da stanu u torbicu svake žene te se vrlo lako navuku na, visokom štiklom, izmučena stopala.

Prednost današnjih balerinki je što su prilagođene svim generacijama žena, mladim, srednjim i starijima te što su nosive uz različite odjevne predmete, od traperica, preko ljetnih haljinica i kratkih hlačica, do večernjih toaleta.

 photo slika6_zps38fd59d8.jpgNaravno, nisu svima lijepe, ljubiteljice suprotnog trenda nošenja visokih potpeticama smatraju ih ružnima i neudobnima. Začudo i razne ankete pokazale su da muškarci balerinke smatraju najružnijom ženskom obućom.
Ortopedi opet ukazuju na nezdravi utjecaj balerinki na naša stopala jer ne pružaju potporu na području pete i zato uzrokuju bolove u leđima i stopalima.
Postoji i hrvatska verzija uspjeha balerinki. Naime, u maloj kaštelanskoj radionici cipela stvorena je prva hrvatska pametna balerinka, dizajnirana upravo radi zdravlja stopala.


Aida Imširević, Zagreb

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka