Pantetin/pantotenska kiselina

NED, 23.03.2014. u 23:27
POGLEDA 1388

Jedno od prvih nutricionističkih načela je potreba nadbubrežne žlijezde za pantotenskom kiselinom korištenom u stvaranju hormona za borbu protiv bolesti i upala. Isto tako, pokazala se djelotvornom u borbi pritiv artritisa, kolitisa, alergije i srčanih bolesti. Pantotenska kiselina pomaže kori žlijezde u lučenju dodatne količine prvotno stvorenih hormona GLUKOKORTIKOIDA.

Pantotenska kiselina, kad se nađe u tijelu, stvara tvar nazvanu PANTETIN koja se, pak, pretvara u neobično važan enzim nazvan KOENZIM A. Koenzim A je jedna od rijetkih tvari u tijelu izravno uključenih u metabolizam svih triju glavnih sastojaka hrane - bjelančevina, masnoće i ugljikohidrata. Ona je, također, temelj za stvaranje hemoglobina, žučnih sokova, spolnih i nadbubrežnih STEROIDA, kolesterola te nekolicine kemijskih spojeva u mozgu. Dok dodatne količine pantotenske kiseline konačno vode ka stvaranju koenzima A, od pantetina se dobiva barem dvostruko više ove tvari.

Ovo je možda najbolje sredstvo za ponovno uspostavljanje dobre ravnoteže kolesterola, triglicerida i drugih masnoća u krvi. Dakle, osim što se nadbubrežnim žlijezdama omogućuje stvaranje više KORTIZONA, pantetin također povećava količinu masnih kiselina OMEGA-3 (EPA, DHA i drugih osnovih masnoća). Te masne kiseline imaju snažno protuupalno djelovanje. Nihove poopratne pojave vrlo su poželjne, tako da je pantetin neizravno odgovoran za smanjenje opasnosti od srčanih bolesti te bolesti arterija.

Pantetin, kao prirodno sredstvo protiv djelovanja otrova, pomaže tijelu u uklanjanju suvišnih kvaščevih gljivica i nakupljanja drugih otrovnih tvari, primjerice, FORMALDEHIDA. I prekomjerno vezivanje alkohola i infekcija kvaščevim gljivicama stvaraju taj otrov odgovoran za MOŽDANU MAGLU povezanu s kandidijazom.

Većina je svoj prvi obrok pantetina dobila u majčinom mlijeku. Hranjivi element, kad se nađe u crijevima, potiče rast BIFIDOBAKTERIJA, LACTOBACILLUSA BULGARICUSA i druge prijateljske crijevne flore. Što crijevnu ranotežu bolje održavamo u korist ovih korisnih bakterija, to ćemo bolje biti zaštićeni od štetnih mikroba. Kako uništavaju sve bakterije, bez obzira bile one dobre ili štetne, antibiotici su velika opasnost za ovu ravnotežu. Premda su takvi lijekovi u mnogim slučajevima nužno zlo, dodaci pantetina uvelike smanjuju njihovu prirođenu opasnost.

Upute o uporabi

Najbolji prirodni izvori vitamina B5 nalaze se u:
- mahunarkama
- voću i povrću
- jajima
- pivskom kvascu
- krumpiru
- kukuruzu
- žitaricama
- leći
- smeđoj riži
- orasima
- iznutricama
- lososu
- puretini

Hipovitaminoza je jako rijetka upravo iz razloga što se pantotenska kiselina nalazi u mnogim namirnicama, a jedini slučajevi gdje se javlja nedostatak ovog vitamina je kod osoba koje se izgladnjuju ili teže ka brzom mršavljenju u što kraćem vremenskom roku.

Za održavanje općeg tjelesnog zdravlja svaki dan uzmite između 100 i 200 miligrama pantotenske kiseline ili pantetina. Za stabilizaciju kolesterola i triglicerida ili za ublažavanje upala, alergija ili neke druge bolesti imunološkog sustava, dnevno će vam biti potrebno između 600 i 900 miligrama pantotenske kiseline i pantetina.

U sljedećem članku pozabavit ćemo se BIOTINOM.

Do tada, zdravi mi i veseli bili.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka