BIOTIN (VITAMIN B7)

ČET, 27.03.2014. u 21:50
POGLEDA 1250

Poput vitamina B2, i biotin (vitamin B7) je timski igrač, a takve se obično zaboravlja. Nedostatci ovog hranjivog elementa se susreću vrlo rijetko jer tijelo uz pomoć korisnih crijevnih bakterija proizvodi dovoljno za svoje potrebe. Dio je enzimskog sustava koji povezuje izgradnju i razgradnju ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Dakle, izvor energije u stanicama. Isto tako je prijenosnik KARBOKSILNE SKUPINE, tj. ugljičnog dioksida (hidrogenkarbonata), važan u svim karboksilacijama u intermedijarnom metabolizmu.

Uz dodatke korisnih bakterija, biotinom se može liječiti dojenačka tjemenica. Odraslima je potrebniji sveobuhvatni pristup koji uključuje sve B vitamine, uz osnovne masne kiseline te minerale poput cinka. S ozbirom da optimizira uporabu masnih kiselina u tijelu, biotin i vlasište čini manje masnim. Biotin će poboljšati i opći izgled i kakvoću kose.

Nedostatak se očituje najčešće kroz DERMATITIS, ATROFIČNI GLOSITIS, BOLOVE U MIŠIĆIMA, ANOREKSIJU, BLAGU ANEMIJU i PROMJENE U EEG-U.

Savjeti o uporabi

Izvori vitamina B7 (biotina) su: pivski kvasac, bubrezi, jetra, piletina, kruh, riba, mrkva, riža, cvjetača, cijelo zrno pšenice, čokolada i banane.

Redovito dnevno uzimanje biotinskih dodataka nije potrebno. Kako biste nadoknadili nedostatak ove hranjive tvari u organizmu, konzumirajte namirnice poput sira, iznutrica, orašastih plodova, žumanjka, soje, matične mliječi i pekarskog kvasca. Također je korisno jesti proizvode s BIFIDOBAKTERIJAMA.

U sljedećem članku vitamin C.

Do tada, zdravi mi i veseli bili.
Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka