VITAMIN C (askorbinska kiselina)

UTO, 03.04.2014. u 22:44
POGLEDA 1843

Vitamin C tako je važan za naše zdravlje da ne mogu zamisliti niti jednu bolest pri kojoj ovaj vitamin na neki način ne pomaže. Ljudi, zajedno s primatima, zamorcima i nekoliko drugih vrsta, jedina su živa bića koja ne stvaraju vlastiti vitamin C. Većina životinja proizvodi oko 30 mg po kilogramu tjelesne težine. Za osobu tešku, recimo, 70 kg to znači oko 2 grama dnevno. Malo!

Otkriće vitamina C možemo zahvaliti mađarskom fiziologu Albertu Szent-Györgyiju, koji je za taj sjajan doprinos ljudskom zdravlju 1937. dobio Nobelovu nagradu.

Između brojnih uglednih znanstvenika koji su se bavili istraživanjima vezanima uz djelotvornost C vitamina, valja istaknuti dvostrukog nobelovca Linusa Paulinga (1901.-1994.) američkog kemičara i biokemičara, dobitnika 50 počasnih doktorata.

Pauling je općenito bio velik pobornik zdravog i kvalitetnog življenja, a od sedamdesetih godina prošlog stoljeća postaje glasovit kao strastven zagovornik megadoza vitamina C u prevenciji i liječenju mnogih bolesti te u cilju produženja životnog vijeka.
Pritom valja imati u vidu da Pauling nikada nije tvrdio da je vitamin C univerzalan lijek za sve, nego se zalagao za njegov pojačan unos pri liječenju u kombinaciji s ostalim prirodnim lijekovima.

Uspjeh C vitamina, posebice protiv skorbuta (po skorbutu je i dobio ime - acidum ascorbicum), može se pripisati činjenici da prirodni izvori sadrže sinergičke komponente, primjerice RUTIN i druge BIOFLAVONOIDE, enzim BAKRA (tirosinazu) i druge čimbenike. Ničega od toga nema u standardnom sintetičkom vitaminu C. Askorbinska kiselina je jedno od glavnih antioksidantnih hranjivih elemenata zaduženih za samostalno uklanjanje molekula slobodnih radikala i mikroba-uljeza, uz potporu drugih antioksidanata poput vitamina E i glutationa.

Svakome je poznato da vitamin C pomaže organizmu pri liječenju prehlade i drugih infekcija. Premda hranjivo izravno ubija bakterije i pomaže u neutralizaciji bakterijskih otrova, glavni razlog djelovanja vitamina C na prehladu je poticanje rada našeg imunološkog sustava. Gotovo sve stanice u njemu dobivaju potporu ovog vitamina, ali najveću korist imaju interferon, antitijela i bijela krvna tjelešca, koja tijekom bolesti gube vitamin C.

IZVORI

Najbogatiji izvor su raznoliko voće i povrće: šipak, crni ribizl, trešnja, plodovi citrusa, lisnato povrće, paprika, kupus, kiseli kupus, rajčica, krumpir, zeleni i crni papar.

Dobar izvor ovog vitamina predstavlja tamnozeleno povrće, limunov sok, paprika, rajčica, kupus, prokulica, agrumi, jagode, dinje, gorušica i hren. Čak i kad nije naročito bogata vitaminom C, hrana u sebi sadrži pratitelje ovog hranjivog elementa koji pomažu boljem iskorištavanju dodataka.

SAVJETI O UPORABI

Za održavanje zdravlja svakome je od nas potrebna dnevna količina od 500 mg askorbata, uzeta zajedno sa sličnom dozom bioflavonoida, hranjivih elemenata kojih ima u prirodnim izvorima vitamina C a pojačavaju njegovu učinkovitost. Konzumiranje velike količine u bilo kojem trenutku nije loše, ali tijelo koristi vitamin ubrzo nakon što ga primi. Stoga, u organizmu valja održavati trajno visoku razinu, što je lako postići dijeljenjem dnevne količine u nekoliko manjih doza koje se uzimaju tijekom dana. Tablete s produljenim djelovanjem daju jednaki učinak, a ima istraživanja koja govore da se tako postiže veća koncentracija vitamina u krvi.

Postupno povećavajte i smanjujte dozu, a isto tako ne prekidajte naglo redovito uzimanje dodataka. Iznenadni prekid uzimanja pogoršat će stanje zbog kojeg ste vitamin uzimali, a to je popratna pojava poznata pod nazivom „odskočna daska“. Probavni enzimi ubrzavaju povećanje koncentracije vitamina u krvi, pa je upravo zato najbolje ga konzumirati s nekim obrokom. Bolju biodobavljivost pružaju mineralni askorbati (npr. Natrij askorbat), pa ih stoga preporučujem.


U sljedećem članku vitamin D.

Do tada, zdravi mi i veseli bili.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka