Tehnologija mobilne telefonije i njena moguća štetnost

NED, 05.04.2014. u 20:33
POGLEDA 1378

Mobiteli su već relativno dugo prisutni u našim životima i, kako se zna reći, teško bi nam bilo zamisliti živote bez njih. Nešto od toga je dobro i korisno, jer zgodno je kad za potrebe posla ili u kakvom hitnom slučaju možete obaviti korisni ili spasonosni poziv, ali nešto od toga je i čista gnjavaža, jer jednostavno vam nema mira u trenutku kad jedino malo mira priželjkujete. Pojava novih, „pametnih“ mobitela je polagano počela utjecati i na način na koji komuniciramo jedni s drugima, jer svatko od nas je bio u prilici vidjeti kako mlađe generacije tijekom druženja – ili nedruženja, ovisno o perspektivi – samo prčkaju po svojim mobitelima i međusobno ne razgovaraju.

Mobiteli su, zajedno sa računalima i bežičnim internetskim vezama, promijenili donekle način na koji komuniciramo, ali još ostaje vidjeti je li to dobro ili loše. Svakako ih se sada uzima zdravo za gotovo, čak i najstarije generacije ih uobičajeno koriste, ali rijetko tko razmišlja o mogućim štetnim posljedicama po zdravlje te nove tehnologije, iako je vjerojatno do svakoga od nas tu i tamo doprla kakva vijest, informacija ili upozorenje kako korištenje mobitela, naročito u čestim i dugim vremenskim intervalima, nije pretjerano pametno. No koliko su takva upozorenje opravdana?

Nekakav službeni stav je – iako bi se dalo diskutirati o čijem službenom stavu je riječ kada se radi o velikim profitima velikih industrija – kako nije definitivno utvrđena uzročno-posljedična veza između korištenja mobitela i štetnih posljedica po ljudsko zdravlje. No izvještaj iz 2011. godine Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), međuvladine agencije koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Ujedinjenih naroda, stavlja na popis mogućih kancerogena izlaganje radiofrekvencijskim elektromagnetskim poljima, što je frekvencijski raspon koji se odnosi na mobilnu telefoniju, ali i na bežične internetske mreže.

U Francuskoj je Državna agencija za zdravlje, hranu i okoliš (ANSES), objavila 2013. godine kako će i dalje na snazi ostati postojeće preporuke o dozvoljenim razinama elektromagnetskog zračenja za mobilne telefone, odašiljače mobilnih mreža i bežične mreže (Wi-Fi), obrazlažući tu odluku nepostojanjem „dokazanih učinaka“ na ljudsko zdravlje. Izvještaj je sastavio panel 16 stručnjaka koji su proučili 300 istraživanja objavljenih od 2009. godine, kada su se zadnji put procjenjivali standardi za dopuštene razine elektromagnetskog zračenja. No u izvještaju također stoji kako postoje „ograničene razine dokaza koji ukazuju na različite biološke učinke na ljude ili životinje“, te se navodi kako određena istraživanja sugeriraju kako kod osoba koje često koriste mobilne telefone (prema ANSES-u, radi se o osobama koje telefoniraju mobitelom više od 40 minuta na dan) postoji veći rizik obolijevanja od tumora na mozgu. Dodatno, izvještaj nabraja različite mjere čiji je cilj „ograničiti izlaganje radiofrekvencijama“.

Svakako bi trebalo spomenuti i istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Saveznog sveučilišta Minas Gerais (UFMG) iz Brazila, a čiji je cilj bio proučiti mogući utjecaj na zdravlje antena mobilne telefonije. Istraživanjem su obuhvaćeni stanovnici Belo Horizontea, šestog grada po veličini u Brazilu s otprilike 2.5 milijuna stanovnika, čije zdravlje je proučavano u vremenskom razdoblju između 1996. i 2006. godine. Prema rezultatima ovog istraživanja, preko 81% osoba koje su umrle od različitih vrsta raka živjelo je na udaljenosti manjoj od 500 metara od jednog od 300 tornjeva mobilne telefonije koji su postavljeni u gradu. U proučavanom razdoblju je od različitih vrsta raka umrlo 4924 osobe koje su živjele na udaljenosti manjoj od 500 metara od antena mobilne telefonije, te ukupno 7191 osoba koje su živjele na udaljenosti manjoj od 1000 metara od antena mobilne telefonije.

Možda vas nešto od navedenog pošteno preplaši pa odlučite baciti mobitel u smeće, a vaše prijatelje, obitelj i kolege podsjetite na zaboravljene brojeve fiksnih telefona koje imate kod kuće ili na poslu. Ili ćete, vjerojatnije, poput potpisnika ovih redova, jednostavno sve to skupa ignorirati jer baš i ne koristite mobitel previše. Bilo kako bilo, ako s mobitelom pretjerujete, svakako bi bilo pametno smanjiti, a što se vaše djece tiče, odupirite se njihovim pritiscima za kupnju mobitela što duže možete, ma koliko preklinjali, plakali i zagorčavali vam život, jer stanice živčanog sustava mladog, nerazvijenog mozga su posebno osjetljive na ovu potencijalno štetnu tehnologiju. Koristimo je, račun ćemo poslije (možda) platiti.

Autor teksta: Ivan NovakComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka