PROJEKT „SVJETLEĆIH DIVOVA“

PON, 14.04.2014. u 20:53
POGLEDA 1500

„Svjetleći divovi“ naziv je projekta osvjetljavanja aktivnih dizalica za izgradnju brodova brodogradilišta „Uljanik“ u Puli. Projekt koji je do sada neostvaren u svijetu.

Spektakularno paljenje „divova“ održat će se 3. svibnja 2014. godine, s početkom u 22.30 sati, povodom Dana grada Pule.

Trajno osvjetljavanje dizalica, projektanta i dizajnera rasvjete Deana Skire, dio je festivala Visualia 2014., čiji je glavni cilj modernizacija postojećih i približavanje novih tehnologija građanima.

Na osam dizalica, visokih 100 metara, instalirat će se 46 LED RGB reflektora od kojih svaki teži po 40 kilograma i programirani su da mijenjaju boje. „Svjetleći divovi imaju sofisticirani sustav daljinskog upravljanja svjetlima i scenografijom te se mogu osvijetliti s 16 tisuća kombinacija i to u različitim bojama.“ – ističe Dean Skira. Dizalice će međusobno komunicirati bežičnom mrežom. Tijekom osvjetljavanja ugasit će se sva javna rasvjeta kako bi efekt mijenjanja boja i scenografije bio izraženiji, točnije postići će se „noćna vizura grada - noćni teatar“, opisuje Skira. Nakon osvjetljivanja 3. svibnja, dizalice će biti osvijetljene svaki dan te za praznike i različite događaje.

Ministarstvo turizma, u sklopu programa poticanja inovacija u turizmu, među svim projektima, najbolje je ocijenio projekt Turističke zajednice grada Pule „Svjetleći divovi“ te isti sufinancira u iznosu od 300 tisuća kuna. Dean Skira besplatno je ustupio taj projekt Turističkoj zajednici, a nakon što se i brodogradilište složilo s provedbom istoga, kandidirali su projekt za program ministarstva. Sama ideja nastala je još 2000. godine, a s radom na dizalicama započelo se u rujnu 2013. godine dok se trenutno radovi na dizalicama privode kraju.

Čuli smo za osvjetljavanje arheoloških iskopina i suvremene arhitekture, no ovakva sinergija dizalica za izgradnju brodova i high-tech tehnologije, novina je. U smislu smještanja modernog u grad sazidan poviješću, obične dizalice postaju monumentalne svjetleće skulpture i naglašavaju kontrast starog i novog. Obzirom da je brodogradilište u funkciji odnosno dizalice svaki dan rade, pomiču se, shodno tomu, scenografija će svaku večer biti drugačija. Pa tako, uz dosadašnju prepoznatljivost grada po pulskoj Areni, sada dizalice, s naglaskom na moderno, pokušavaju činiti isto.

Projekt je podržan od strane mnogih upravo iz razloga što trajno osvjetljavanje dizalica čini još jedan motiv dolaska mnogobrojnih turista u Pulu. Nastojanje brendiranja Pule pretvaranjem dizalicama u monumentalne svjetleće skulpture pokušaj je ponude nešto drugačije od povijesti i starina.

Šareni željezni divovi industrijskog doba spram povijesnih građevina antičkog graditeljstva, taknutih „zubom vremena“, nedvojbeno čine ili simbiozu ili sraz, no i mogućnost izbora ili samo ponudu više koja „mami“ turiste.

Autorica teksta: Aida Imširević

Slika 1 i 2: GlasIstre.hr

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka