TVORNICA ČUDA - MALI VODIČ KROZ SVEMIR

PON, 21.04.2014. u 21:57
POGLEDA 1825

Svemir je tako velik i nepregledan i izrazito je teško spoznati puni stupanj njegove kompleksnosti. Ljudi mogu tek zagrebati po površini njegovih nevjerojatnih dimenzija, ali kad god prikupimo kakvu zanimljivu informaciju ili predivnu sliku koja nas ispuni strahopoštovanjem i inspiracijom, ona nas i zbuni u jednakoj mjeri. Ono što znamo postalo je dostupno javnosti zahvaljujući vodećim svemirskim istraživačkim organizacijama i skupinama entuzijasta i zaljubljenika u zvijezde.

Svaki put kad pogledamo u noćno nebo, gledamo u prošlost. Zvijezde koje vidimo veoma su udaljene od nas, toliko udaljene da je njihovo svjetlo, koje danas vidimo, putovalo mnogo vremena po svemiru i naposljetku došlo do nas. Radi usporedbe, svjetlo zvijezde Betelgeuse u zviježđu Orion, udaljene od nas 640 svjetlosnih godina, na svoj put se otisnulo negdje oko 1370. godine, otprilike u vrijeme Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske.

Još intrigantnija činjenica jest da danas Veliki prasak možemo, u obliku pozadinskog mikrovalnog zračenja (CMBR), gledati na svom televizoru. Pozadinsko zračenje nastalo je odmah nakon Velikog praska, prije 13, 7 milijardi godina. Ta svemirska 'jeka' postoji u svemiru i, začudo, možemo koristeći stari televizor, uhvatiti tračak tog zračenja. Kada TV nije namješten, vidimo crno-bijeli 'snijeg', a oko 1 % tih smetnji stvara svemirsko mikrovalno zračenje.

Sagittarius B veliki je molekularni oblak prašine i plina koji lebdi blizu centra Mliječne staze, 26000 svjetlosnih godina od Zemlje. Međutim, zanimljivost koja doslovno obara s nogu jest da je taj oblak zapravo divovska nakupina alkohola. Sadrži desetke trilijuna litara alkohola. Taj vinyl alkohol u oblaku je daleko najaromatičnija kapljica u svemiru, ali i važna organska molekula koja nudi neke dokaze o stvaranju svemira i formiranju života u njemu. Tko zna, možda jednog dana postane top destinacija partijanera sa Zemlje.

Postoji pjesma koja kaže: Diamonds are forever. Što reći o dijamantu u zviježđu Centaurus, veličine većeg planeta i težine od trilijuna karata? Poznat je pod imenom Lucy, koje je dobio po pjesmi Beatlesa 'Lucy in the sky with diamonds'. Od nas je udaljen 50 svjetlosnih godina, a promjer mu je 30000 kilometara.

The Tadpole Galaxy (UGC 10214)Već smo prije govorili o neutronskim zvijezdama i pulsarima. Stoga je dovoljno napomenuti kako se pulsaru neobičnog imena PSR 1748-2446ad ekvator vrti 24 % brzine svjetlosti. Prevedeno, to je brzina od 70000 kilometara u sekundi. Najveća crna rupa nalazi se u galaktici NGC 1277. Toliko je velika da bi u nju stalo 17 milijardi Sunaca. S tim dimenzijama čini čak 14 % mase te galaktike. Najveća galaktika je IC 1101. Od Mliječne staze veća je čak 50 puta, a masivnija čak 2000 puta. Ako bi našu galaktiku zamijenili s ovom divovskom, ona bi progutala oba Magellanova oblaka, Andromedu, galaktiku Trokut i gotovo cijeli svemirski prostor između. Najveća zvijezda jest VY Canis Majoris. 3600 puta veća je od Sunca. Spada u red takozvanih hiper-divova. Udaljena je 4900 svjetlosnih godina od Zemlje. Kada bi se nalazila na mjestu našeg Sunca, njezin promjer protegnuo bi se do orbite Saturna.

JOŠ ZANIMLJIVOSTI IZ TVORNICE ČUDA

33 svjetlosne godine od nas postoji egzoplanet u potpunosti prekriven gorućim ledom.

Ako bismo smanjili Zemlju na veličinu zrna graška, kolabirala bi u sebe i postala crna rupa.

90 % mase našeg tijela zapravo je zvjezdana prašina, jer se svi elementi iz našeg tijela, osim vodika i helija, stvaraju u zvijezdama.

Po nekim procjenama astronoma, 275 milijuna zvijezda rađa se svaki dan.

Našem Sunčevu sustavu treba 225 milijuna godina da okruži Mliječnu stazu. Zadnji put kada je Zemlja bila u sadašnjem položaju, dinosauri su tumarali po planetu.

Ako bismo mogli pogledati iz unutrašnjosti crne rupe, vidjeli bismo cijeli svemir u malom djeliću neba, uključujući i naš vlastiti potiljak.

Mnogim sladokuscima bit će drago čuti kako centar naše galaktike ima okus po malinama i miriše na rum.

Za sve one koji sumnjaju u postojanje nekog drugog izvanzemaljskog života, dobro je napomenuti kako bi samo u našoj galaktici moglo biti 500 milijuna planeta sposobnih za podržavanje života. Ti planeti, s atmosferom sličnom onom Zemljinom, zovu se Goldilocks planeti.

Možda bi, nakon svega, bilo lijepo prisjetiti se riječi velikana, Carla Sagana. 'Svemir je u nama, stvoreni smo od zvjezdanih stvari. Mi smo način da svemir spozna sebe. '

Autor teksta: Ivan Vrkić

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka