Gala večer splitskog Baleta u povodu Svjetskog dana plesa

PON, 28.04.2014. u 19:44
POGLEDA 1355

Baletnu gala večer pod umjetničkim vodstvom Dinka Bogdanića izvest će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u povodu Svjetskog dana plesa 29. travnja s početkom u 20 sati na sceni splitskog teatra. Solisti i ansambl splitskog Baleta izvest će niz brojeva klasičnog, neoklasičnog i modernog plesnog repertoara. Prije izvedbe glumica Anastasija Jankovska pročitat će poruke koje se tradicionalno čitaju toga dana.

Na programu prigodne splitske baletne gala večeri je „pas de action" iz Minkusovog baleta „Bajadera", nakon čega slijedi niz plesnih brojeva na glazbu autora u rasponu od Čajkovskog, Delibesa i Hačaturjana do Tori Amos i Radioheada u koreografiji raznih autora. Večer će završiti s „Četiri godišnja doba" Giuseppea Verdija koja je koreografirao Dinko Bogdanić.

Svjetski dan plesa obilježava se svakog 29. travnja na dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea. Inicijativu je 1961. pokrenuo UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples.

Toga se dana u plesnim kazalištima širom svijeta čitaju poruke istaknutih plesnih umjetnika. Ove će godine biti tako prenesena međunarodna poruka francuskog plesača i koreografa Mourada Merzoukija, a u hrvatskim kazalištima još i poruka baletne prvakinje Edine Pličanić.

Mourad Merzouki, istaknuti francuski plesač i koreograf suvremenog plesa i hip-hopa u svojoj poruci postavlja pitanje: „Mogu li reći da ne bih postojao bez plesa ? Bez sposobnosti koju mi on pruža da se izrazim? Bez povjerenja koje u njemu pronalazim kako bih nadvladao strahove, izbjegao puteve osuđene na propast ?“ i odmah odgovara: „Zahvaljujući plesu, uronjen u ljepotu i složenost svijeta, postao sam građanin, pojedinac koji kroz susrete s drugima ponovno iznalazi društvene kodove, vjeran vrijednostima hip-hop kulture koja preoblikuje negativnu energiju u pozitivnu snagu.“ A prvakinja Baleta HNK u Zagrebu Edina Pličanić kaže: „Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela… Cijeli univerzum pleše u vama. Sve je u svemu, ples je u svemu. Plešite, plešite i smiješite se.“

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište SplitComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka