Meditacija i zdravlje (2. dio)

ČET, 02.06.2014. u 21:28
POGLEDA 1803

Kada smo prvi put pisali o meditaciji, naveli smo kako ona može pomoći kod „uobičajenih“ stvari, poput liječenja i prevencije visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, raka, migrenskih glavobolja i autoimunih bolesti poput dijabetesa i artritisa, te može čovjeku olakšati psihološki teret utječući na opsesivno razmišljanje, anksioznost, depresiju i bijes. Ovaj put ćemo navesti neke zanimljive, dodatne primjene različitih vrsta meditacije.

Dr. David Leffler, osnivač američkog Centra za naprednu vojnu znanost (CAMS) na Maharishi Sveučilištu za menadžment (MUM), neprofitnom sveučilištu sa sjedištem u Fairfieldu u američkoj državi Iowa, piše kako je „preko 50 znanstvenih istraživanja ustvrdilo da kad 1% neke populacije prakticira transcendentalnu meditaciju, ili kad dovoljno velika grupa dvaput dnevno prakticira TM-Sidhi program (vrsta napredne transcendentalne meditacije, op. a.), mogu se u cijelom društvu primjetiti pozitivne promjene. Istraživanja pokazuju smanjenje nasilja, kriminala, prometnih nesreća i samoubojstava, te poboljšanu kvalitetu života tog društva.“

Leffler također navodi IDT istraživanje (Invincible Defense Technology, odnosno Nepobjediva obrambena tehnologija, je naziv za primjenu ovih vrsta meditacije u vojne svrhe, op. a.), provedeno od strane američkog Sveučilišta Yale i objavljeno 1988. godine u časopisu Journal of Conflict Resolution, prema kojem je intervencija od strane grupe civila u Izraelu rezultirala 76-postotnim smanjenjem broja smrti u ratu u susjednom Libanonu. Kroz dvogodišnje razdoblje tijekom vrhunca rata u Libanonu provedeno je sedam dodatnih istraživanja i ustanovljeno je kako su se ratni smrtni slučajevi smanjili za 71%, ranjavanja su opala za 68%, razina sukoba se smanjila za 48%, te je suradnja među zaraćenim stranama porasla za 66%.

Naknadno istraživanje, objavljeno 2005. godine u časopisu Journal of Social Behavior and Personality, je pokazalo kako je vjerojatnost da su ovakve uzročno-posljedične veze slučajnost jednaka 1:1030 (!).

Još jedna globalna studija, objavljena 2003. godine u časopisu Journal of Offender Rehabilitation, je dokumentirala 72-postotno smanjenje međunarodnog terorizma kada su IDT grupe bile dovoljno velike kako bi utjecale na globalnu populaciju. Broj terorističkih napada se vratio na staro nakon što je eksperiment završen.

Prema dr. Leffleru, uzročno-posljedični mehanizam IDT-a nije do kraja razjašnjen, a moguće objašnjenje uzročno-posljedičnih IDT veza je navedeno u gore spomenutom istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Social Behavior and Personality. Serotonin je, naime, moćni neurotransmiterski kemijski spoj i dovodi ga se u vezu s osjećajima sreće, zadovoljstva, pa čak i euforije, a dosadašnja znanstvena istraživanja su pokazala kako su niske razine serotonina povezane s agresijom, lošim raspoloženjem i nasiljem. Prema ovom istraživanju, kada se veličina grupe IDT stručnjaka promijenila, sukladno se promijenila i proizvodnja serotonina u pripadajućoj društvenoj zajednici. Obzirom da su rezultati bili statistički značajni, ovo istraživanje nudi mogući neurofiziološki mehanizam koji može objasniti smanjenu agresiju i neprijateljstvo u cijelom društvu, iako samo objašnjenje teško da će zadovoljiti zagrižene pobornike postojeće zastarjele materijalističke znanstvene paradigme.

Dr. Leffler ovako pojašnjava – opet, ne radi se o objašnjenju koje će oduševiti pobornike materijalističke znanstvene paradigme – IDT mehanizam: „Čini se kako su pojačana serotoninska aktivnost i smanjenje razine kortizola (hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda kao reakciju na stres, op. a.) povezani s iskustvom transcendentalne svijesti kod naprednih praktičara transcendentalne meditacije. Tijekom prakse transcendentalne meditacije, praktičari doživljavaju iskustvo transcendentalne svijesti, hipotetsko četvrto stanje svijesti suštinski različito u odnosu na budno, spavajuće i sanjajuće stanje svijesti. Stanje transcendentalne svijesti proizvodi koherentnost unutar mozga i znanstvenici nagađaju kako to oživljava koherentnost unutar ujedinjenog polja. Izgleda kako se ovaj učinak pojačava putem grupnog prakticiranja. Teorijski fizičari pričaju o ujedinjenom polju kao temelju svih prirodnih zakona. Čini se kako IDT funkcionira na ovoj temeljnoj razini. Dakle, kroz ujedinjeno polje također se povećava koherentnost unutar mozga osoba koje ne prakticiraju transcendentalnu meditaciju. Ova povećana koherentnost materijalno uključuje serotonin.“

Cool, zar ne? Umjesto one „Give peace a chance“ Johna Lennona, mogli bismo reći „Give TM a chance“.

Autor teksta: Ivan Novak
Slika 1: clker.com
Slika 2: clipartist.net
Slika 3: braveleaps.com

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka