Gosti iz Zagreba: Mario Kovač i Marijan Grakalić

PON, 11.10.2014. u 12:24
POGLEDA 5094

Iako su poznati po mnogo čemu (vidi životopise) naši gosti iz Zagreba ovog ponedjeljka, 13. listopada, u klubu Ghetto, Dosud 10, u Splitu predstavljaju se poezijom. Pokrovitelj događaja u suradnji s udrugom DADAnti je Grad Zagreb. Početak u 20,30. Dođite. Bit će i iznenađenja.


Mario Kovač je diplomirao 2002. godine na odsjeku Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti. Godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazališnu grupu Schmrtz Teatar s kojom u malo više od pet godina rada režira, glumi, nastupa u više od 120 predstava, performansa, hepeninga, koncerata... te ostvaruje brojna gostovanja po Hrvatskoj i Europi. Među najpoznatijim radovima grupe su radikalne akcije (krađa knjiga u knjižarama u sklopu akcije "22%", egzorcistička akcija istjerivanja zlih demona iz zgrade HNK “Out, demons, out!”, aktivistička akcija “Millenium Marijuana March”...).

Početkom 2001. osjeća da je potrebno napraviti radikalan rez u svom radu pa raspušta Schmrtz Teatar i osniva kazališnu družinu "Nova Grupa" s kojom je proteklih sezona napravio nekoliko performansa i kazališne predstave "Philip Glass kupuje komad kruha", "Sunčani grad" i “Žohari”. Grupa gostuje na čitavom nizu festivala eksperimentalnog i studentskog kazališta širom svijeta (Montreal, Teheran, Caracas, Grenoble...).

Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta od kojih treba izdvojiti: FAKI (Festival alternativnog kazališnog izričaja), TEST! (Teatar Studentima!), K.R.A.D.U. (Kazališna Revija Akademije Dramske Umjetnosti)... Od 2000. godine radi kao profesionalni kazališni redatelj i do sada je ostvario preko 50 režija. Trenutačno režira “Čudo u Poskokovoj dragi” u HNK Split.
Mnoge od tih predstava osvajale su nagrade na značajnim domaćim i stranim kazališnim festivalima. Kao režiser, glumac, kompozitor, scenograf ili dramaturg sudjelovao je i u stvaranju čitavog niza amaterskih predstava i performansa. Za svoj rad sa amaterima osvojio je čitav niz nagrada na festivalima širom Europe (Finska, Švedska, BiH…).

Za dramski program Hrvatskog Radija režirao je radio drame “Žena bomba” Ivane Sajko (za tu režiju 2004. godine dobija Nagradu Hrvatskog glumišta), “Sunčani grad” Radovana Ivšića, “Slučaj Hamlet” Ane Prolić, "Velika bijela zavjera" Dimitrija Vojnova, "Sasvim obične ludosti" Petra Zelenke, “Pladoiyer po piknji” Milka Valenta, vlastiti tekst “Kužiš spiku”, “Tirezijine sise” G. Apollinairea, “S(i)nu bez s(i)nova” Srđana Sandića, “Pomraćenje” Une Vizek te dokumentarne radio drame “Ne želim biti zarobljen u sebi” i “Radio drama je film koji gledam sama” kao i desetak kratkih formi.
Sa raznim bendovima i projektima izdao desetak glazbenih albuma različitih usmjerenja (od cabaret punka do radikalne eksperimentale). Trenutno pjeva, svira klavijature, teremin i razne elektronske naprave u grupama “Dada Jihad”, "D Elvis" i “Nimbus Dei”.

Organizira razna događanja (performanse, hepeninge, predstave, glazbene slušaone, filmske projekcije, književno/poetske večeri, izložbe, modne revije...) u brojnim klubovima u Hrvatskoj i Europi a režirao je i brojna javna događanja (dodjela nagrada Kiklop, Ponos Hrvatske, Nagradu Hrvatskog Glumišta…).

Sa dvojicom koautora, scenarist je i redatelj filmova “Bore Lee – U kandžama velegrada” (koji je u vrlo kratkom roku postao jedan od najgledanijih domaćih filmova godine te najprodavaniji domaći film svih vremena u DVD formatu) i “Bore Lee – Čuvaj se sinjske ruke” (koji je kino premijeru imao na ZFF-u 2004., a soundtrack filma je nominiran za Porina). Samostalno je sa Bore Lee-jom uradio srednjemetražni film "Borilica" koji je postao jedan od najgledanijih domaćih uradaka putem interneta. Autor je i kratkometražnih igranih filmova “Neumjerenost”, “Ultimativna istina” i “Film sa invaliditetom” (Nagrada za najbolji scenarij na festival “Uhvati dan!” u Novom Sadu”, “Film sa invaliditeom 2” (snimljen u sklopu Kulturne olimpijade u Velikoj Britaniji) te dokumentarnih filma “Wireless”, “Offside zamka”, “Rezervni dijelovi” i “Seks s invaliditetom” koji su prikazivani po festivalima diljem svijeta. Redatelj je i brojnih glazbenih video spotova (Elemental, Lollobrigida, Dosh Lee, Zebrax, Rokambol...).Pisao je kazališne kritike, recenzije i teoretske eseje za "Frakciju", "Nomad", "Kazalište", "Godine", "Vrisak" i još neke inozemne periodike. 2001. godine je izdao zbirku priča "Baršunasto podzemlje" (izdavač: SC), 2004. godine esej u knjizi čije autorstvo supotpisuje s dvojicom pisaca “Big Brother – 100 dana ispred ekrana” (izdavač: AGM), a 2007. godine zbirku poezije "Jesmo li se za to borili" (AGM). U svojstvu glavnog i izvršnog urednika, uredio je za izdavanje tri knjige: Rose Lee Goldberg “Performans – od futurizma do danas” (djelomično i preveo dotično izdanje s engleskog), zbirku poezije Borisa Ivkovića “Pjesme izviru iz duše” te ispovjednu prozu Igora Kolovrata "Soba 108 - zapisi iz Remetinca". Od 2008. godine član je uredništva časopisa “Kazalište” a od 2011. obnaša dužnost ravnatelja kazališta Tvornica Lutaka iz Zagreba te je član Upravnog odbora Hrvatskog Centra ITI - Unesco.
Od televizijskih projekata, važno je izdvojiti funkcije story editora (dnevni urednik) na prvoj sezoni “Big Brothera” (RTL), kreativnog urednika na prvoj sezoni reality showa “BAR” i savjetnika/trenera u tri sezone showa “Supertalent” (Nova TV) te scenarista za dramsku seriju “Dobre namjere” (HTV).

BI(BLI)OGRAFSKI PODACI


Marijan GrakalićRođen 1957. godine u Požegi, u obitelji pjesnika i novinara, oca – također Marijana Grakalića, a odrasta u Puli, Samoboru i Zagrebu.

Krajem sedamdesetih počinje objavljivati pišući feljtone u 'Večernjem listu' te radi reportaže za tadašnji časopis za kulturu 'Oko'. Pjesme objavljuje u 'Samoborskom kalendaru', a 1978. godine, zajedno s pokojnim Borisom Vujčićem, te Omerom Rakom, Željkom Roškom i Borisom Jurinićem, pokreće časopis 'Zon Politikon' – znanstveni časopis studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu za koji su dobili nagradu 7. sekretara SKOJ-a za znanstveni rad..

Studira potom i na Filozofskom fakultetu i radi i piše u 'Studentskom listu' i 'Poletu'. Objavljuje u 'Oku', 'Poletu', 'Studentskom listu', 'Večernjem listu', 'Danasu', 'Radničkim novinama', 'Mladini', 'Startu', 'Vjesniku', 'Dugi', 'Novim omladinskim novinama', 'Ninu', 'Globusu', 'Hrvatskom listu' itd, a stručne prikaze i članke u 'Quorumu', 'Pitanjima' i 'Odjeku'.

1989. godine, zajedno s tiskarom Josipom Zebićem s Nove Vesi pokreće Nakladničku kuću 'Azur' u Zagrebu, gdje radi kao glavni urednik. Osim mjesečnika 'Azur Journal', u razdoblju od 1989. do 1993. godine urednik je sljedećih naslova: Davor Gjenero: 'Hrvatska u demkoraciji'; Tomislav Sabljak: 'Fantom tiranije'; Milko Valent: 'Al-gubah'; Boris Perić: 'Sezona stakla'; Ivan Pandžić: 'Toranj bjelokosni', Pavle Kalinić 'Andrija Hebrang – svjedoci govore', Petar Vučić 'Jugoslavija izmišljena država – plaidoyer za konfederaciju'; Tihomir Dujmović: 'Razgovori s dr. Antom Ciligom', dr. Srećko Božičević: 'Jame (kao) grobnice'; Mile Budak: 'Ratno roblje'; Zvonimir Kulundžić: 'Stjepan Radić i njegov republikanski ustav'; Borislav Vujčić: 'Kovčeg, ornamenti', Zvonimir Majdak: 'Tajne trga N'; Predrag Raos: 'Hrvatskim mučenicima'; dr. Milan Šufflay: 'Srbi i Arbanasi'; Živko Strižić: 'Tako je Radić počeo'; Ćiro Truhelka: 'Uspomene jednog pionira'; Josip Marohnić: 'Povijest Sjedinjenih država', Melita Petras Čerlek: 'Nešto sasvim drugo'; Ivan Golub: 'Trag'; Marijan Sinković: 'Mladost glupana'; Bogdan Malešević: 'Tajni plamen svijeća'; Andrej Rora: 'Pjesme bana Jelačića'; Božica Brkan: 'Lift', Zvonimir Bukovina: 'Kustošijanske minijature'; Gordana Linke: 'Mali jezični priručnik'; Matija Pokrivka: 'Hum – najmanji grad na svijetu'; Christian Hermann Vosen: 'Galileo Galilei i rimska osuda kopernikanskog sustava'; Hrvoje Hitrec: 'Lijepa moja'; Zoltan Gabor: 'Tragom Apisa'; Ivan Zoretić: 'Dnevnik čuvara stanova'; Walter Neugebauer: 'Miškecove zgode i nezgode'; Andrea Račk: 'Blagdanski stol'; Bruno Kosić: Tiha noć, sveta noć' (slikovnica) i 'Petrica Kerempuh – slike iz života najvećeg svjetskog prokošenjaka i lakrdijaša', i drugih. Kasnije, kao direktor naklade u Izdavačkoj kući 'Mladost d.d.' objavljuje sljedeće naslove: Boris Perić: 'Austrija – politički vodič'; Lester Thurow: 'Glavom o glavu'; Hrvoje Hitrec: 'Smogovci 1-4', Zvonimir Balog: 'Pusa od Krampusa'; Krešimir Mrkoci: 'Mala povijest kartanja', itd.

Do sada je napisao i objavio sljedeće knjige:

• 'Ljubljanski proces' (Emonica: Ljubljana, 1988);
• 'Gospa iz Međugorja' (Vjesnik: Zagreb, 1989);
• 'Nesretna fortuna' (AŠ Delo: Beograd, 1989);
• 'Domovinski rat – interwievi' (Azur: Zagreb, 1993);
• 'Duhovnosti novog doba' (Reta: Zagreb,. 1995. – knjiga je postala sveučilišni priručnik za nove duhovne pokrete na Jezuitskom univerzitetu, Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu-u);
• 'U pandžama pohotnog zmaja', roman (Venerus: Rijeka, 2011);
• 'Arkadijski brevijar', novele (Hipontika: Zagreb 2011).
• 'Zagreb – Intimna sanjarica', priče (Naklada Antibarbarus, Zagreb 2013.)
• 'Pjesme od formata', Semafora, Zagreb, 2014.

Objavljene društvene igre:

'Gabula u Gabeli' (Vjesnik, 1979);
'Zvijezda smrti' (Vjesnik, 1979);
'Izbori' (Globus, 1991);
'Tajkuni' (Playboy, 1997).

Zastupljen je u pjesničkim zbirkama 'More na dlanu' i 'Dotaknuti stihom', a pjesme su mi prevedene na albanski i makedonski jezik.

Autor je i osnivač 'Gornjogradskog književnog festivala' koji je ove godine održan drugi puta pod pokroviteljstvom Skupštine grada te je okupio 110 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Slovenije, te urednik 'Zbornika' festivala u kojem su tiskani radovi autora.

Radi kao glavni urednik nezavisnog portala 'Radio Gornji Grad' koji tematizira kulturu prijeloma epohe.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka