ŠTO SE TO DOGAĐA NA BRAČU?!

PET, 28.11.2014. u 14:19
POGLEDA 4018

Nešto se neobično počelo događati na Braču. Stvar je toliko ozbiljna da je važno što prije i što više proširiti vijest! Naime, unutar samo dva mjeseca, otvorena su čak DVA centra za mlade! Inicijatori ovih neobičnih pojava su entuzijasti iz Udruge srednjoškolaca i studenata otoka Brača (USSOB).

O čemu se radi?!

USSOB je ove godine nadmašio čak i vlastita očekivanja – udruga je uspješno napisala i prijavila nekoliko različitih projekata (neke kao nositelj projekta, a neke kao partner) i gotovo svi projekti su odobreni! Predsjedništvo udruge čine studenti građevine Vinko Kalajžić iz Pučišća te Toni Glavinić iz Postira, a uz pomoć dvije nove zaposlenice – Dijane koja vodi volonterski, te Nađe koja vodi info centar, koordiniraju dvama velikim projektima i nekoliko manjih. Cilj USSOB-a jest povećanje kvalitete života mladih na otoku, ponajprije srednjoškolaca i studenta, no svojim posljednjim velikim projektima – volonterskim i informativnim centrom, svoje djelovanje podižu na sasvim novu razinu i usmjeravaju se na generalno povećanje kvalitete života svih Bračanki i Bračana!

Krenimo redom. Lokalni volonterski centar Brač otvoren je 21. rujna, u Pučišćima. Prvi je centar takvog tipa na nekom hrvatskom otoku, što udruga s ponosom ističe! Aktivnosti centra sezale su od projekcije animiranog serijala Professor Balthazar za vrtićku i osnovnoškolsku djecu, preko kreativne radionice povodom Noći vještica, do izrade otočnih iskaznica, radionica za volontere i besplatnog pregleda sluha za starije osobe. Na taj način, centar nastoji ukazati na širinu svog djelovanja, ne izostavljajući nijedan segment društva. Od svog otvorenja, LVC Brač fokusirao se prije svega na informiranje javnosti o svom postojanju i djelovanju putem javnih prezentacija u svim bračkim srednjim školama, potom predavanja u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja i slično.

 photo SAJAMVOLONTERSTVA_zpse18ecd32.jpg
Kako bi se sustavnije prezentirala ponuda volonterskih pozicija na otoku Braču, kreirana je i volonterska baza, ali i sažeti popisprilika za volontiranje na otoku i van njega. Trenutno su u volontersku bazu otoka Brača upisana 32 volontera te 4 organizatora volonterstva.

Drugi projekt USSOB-a jest Lokalni info centar Brač, koji djeluje od sredine listopada. Portal Brač Online navodi kako je udruga potrebu za otvaranjem centra ovog tipa, „uvidjela još prošle godine, kada je Savjet mladih iz Postira proveo istraživanje cilj kojeg je bilo otkrivanje afiniteta, ali i potreba mladih na otoku Braču. 88% mladih Postirana smatra da nema dovoljno zanimljivih predavanja i/ili radionica za mlade, a značajan broj njih navodi kako bi željelo da postoji više mogućnosti i prilika za volontiranje. Rezultati istraživanja su također pokazali kako mladima na otoku nedostaje sportskih sadržaja, zabavnih sadržaja, različitih oblika edukacije, ali i angažmana u lokalnoj zajednici“. Ovi podatci poslužili su kao inspiracija i polazna točka na koju se oslanja projekt informativnog centra koji za cilj ima ponuditi mladima prije svega informacije o njihovim mogućnostima, a onda i mogućnosti za samu aktivniju participaciju u društvu putem različitih događanja i aktivnosti koje će organizirati LIC Brač, samostalno ili u suradnji s Lokalnim volonterskim centrom Brač.
 photo prilike_zps9c6fde85.jpgVažno je istaknuti kako oba spomenuta projekta financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Toliko je različitih i zanimljivih aktivnosti već do sada proizašlo iz ovih centara, da je dovoljno reći: pratite ih na stranici www.udrugaussob.wix.com/ussob i priključite se!
Posebno ističemo njihovu najskoriju aktivnost: Putujući humanitarni sajam volonterstva! Zvuči neobično? Ovaj sajam, pod nazivom „Dobro se dobrim vraća, a ne plaća“ osmišljen je s ciljem promoviranja ne samo rada LVC-a Brač te LIC-a Brač, već i volonterstva kao pojave te brojnih mogućnosti za volontiranje koje organizacije civilnog društva otoka Brača pružaju, ali i one van otoka.
Aktivnost je i humanitarnog karaktera – tijekom sajma, moći će se kupiti papirnati ždralovi po cijeni koju odredi kupac, a sav prihod od donacija bit će iskorišten za uređenje prostorija udruge Brački pupoljci (udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju) te nabavu materijala za njihove aktivnosti. Bit će ponuđeno čak 1000 papirnatih ždralova čime se evocira japanska legenda koja kaže kako će se svaka želja ostvariti onome tko izradi 1000 ždralova. Želja Lokalnog volonterskog centra Brač, odnosno Udruge srednjoškolaca i studenata otoka Brača, jest omogućiti bolje uvjete za djelovanje udruge Brački pupoljci, nudeći financijsku i volontersku podršku provedbi njihovih aktivnosti.

Pomognimo im u tome!

Priključite se i postanite brački volonteri // prijavnicu pronađite na stranici www.udrugaussob.wix.com/ussob, i pošaljite je na e-mail lvc.brac@gmail.com.

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka