MUJO I HASO – IZMIŠLJENI LIKOVI KOJI NASMIJAVAJU NAROD ILI POVIJEST SA ISTOKA

SRI, 16.04.2014. u 21:00
POGLEDA 1743

Ušao Mujo u pekaru i pita: - Ima li kruha? - Nema. - Ima li krafni? - Nema. - Ima li bureka? - Nema. - Pa, bolan, šta ima? - Pa evo... Radi se. Vicevi o Muji i Hasi utkani su u kulturno tkivo našeg društva. Uz neke stripove postali su svojevrsni dio narodne baštine. Ta činjenica nije slučajnost: narodi bivše Jugoslavije dijele neke mentalitetske karakteristike koje su bile vrlo plodno tlo za vrstu humora i pogleda na svijet koji definiraju tu „mujo–haso“ poetiku. Uz napomenu kako je taj [...] više »

Biseri – ženini najbolji prijatelji

NED, 13.04.2014. u 22:40
POGLEDA 2776

Marilyn Monroe davno je pjevala o dijamantima – najboljim ženinim prijateljima. No, u recesijskoj nepristupačnosti i nedostatku istih, sve ćemo se rado okititi nekom našem džepu pristupačnijom varijantom. Jedna takva su i biseri - drugi najbolji ženini prijatelji. Od pravih do imitacija, oni su danas sveprisutni i lako dostupni kako dubljem, tako i plićem džepu. Ništa ne vrišti sofisticiranost i eleganciju više od bisera. Prirodni biser je onaj koji je nastao u školjci sam od sebe, bez [...] više »

Filharmonija budućnosti u splitskom HNK izvodi Mozarta

UTO, 11.04.2014. u 20:47
POGLEDA 957

Filharmonija budućnosti izvodi Mozarta naziv je koncerta koji će se, u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta i Glazbene škole Josipa Hatzea, održati u subotu 12. travnja s početkom u 20 sati na velikoj sceni HNK Split. Jedanaest gudača, učenika splitske Glazbene škole Josipa Hatzea sjedinjeni s Orkestrom HNK Split u Filharmoniju budućnosti izvest će, pod ravnanjem doajena naše glazbene scene maestra Pavla Dešpalja, Četrdesetu simfoniju Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prije [...] više »

KRAVATA/CROATA

ČET, 09.04.2014. u 20:48
POGLEDA 1803

Potječe li kravata, kao simbol uglađenosti i kultiviranosti, zaista od Hrvata? Naravno da jest. Naime, Hrvati su na sebi svojstven način vezivali oko vrata slikovite rupce. Taj „hrvatski stil“ osvojio je probirljive Parižane i oni su usvojili novi modni predmet koji se nosio „a la Croate“. Taj izraz ubrzo je postao korijenom riječi nove francuske „cravate“. Tako je kravata kao znak kulture i otmjenosti ušla u ondašnju gradsku modu i osvojila cijelu Europu, a potom i ostatak svijeta. Spoj [...] više »

Gdje prestaje umjetnost, a počinje neukus

PET, 07.04.2014. u 14:48
POGLEDA 1165

Gdje je kraj umjetnosti, a početak neukusa vrlo je kompleksno pitanje, koje za sobom povlači niz polemika. Ono je veliki popularni misterij, veći od samog pojma lijepoga i ružnoga. Tamo gdje prestaje profesionalizam počinje neukus kao forma nesposobnosti. Industrija lijepoga (nebitno čega), mode, filma, fotografije ili dizajna bilo koje vrste nije bez razloga industrija i samim time je uvelike prepuštena kontroli profesionalaca te struke. Sve ostalo su varijacije na temu ili točnije, samo [...] više »

Nina promozione

Pravi užitak u kupatilima sa talijanskom sanitarijom.

Nicomi

Dobro koncipiranim asortimanom rješenja za implementaciju navedenih sustava, ispunjavamo aktualnu nezaobilaznu potrebu za suvremenom, ali u isto vrijeme i pristupačnom tehnologijom, osiguravajući SIGURNOST, KOMFOR I UGODAN OSJEĆAJ.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka