Modna retrospektiva: refleksija 40-ih na današnjoj modnoj sceni

SUB, 08.02.2014. u 22:50
POGLEDA 3905

Četrdesete godine 20. stoljeća u svijetu mode obilježene su negativnim utjecajem Drugog svjetskog rata koji se najviše odrazio na pad tekstilne proizvodnje, a samim time i ograničio upotrebu materijala. Najlon i vuna koristili su se u vojne svrhe, a rat je ograničio i izvoz japanske svile pa je kao njen nadomjestak poslužio sintetički materijal rayon, poznatiji kao umjetna svila. Pariz više nije bio središte modne industrije, a njegovu je ulogu preuzeo New York.Military look

Četrdesetih godina boje su bile u skladu s tamnim ratnim ozračjem pa su prevladavale sve nijanse tamnijih boja poput crne, mornarsko plave, sive, smeđe i zelene koje su pratile linije vojnih uniformi. Modi se pripisivala većinom praktična i skromnija uloga od ove koju danas uživa pa su se žene odijevale vrlo jednostavno i prigodno situaciji. Tijekom rata muškarci su, osim vojnih uniformi, nosili obična i veoma funkcionalna odijela u crnim i sivim nijansama, a šešir je bio neizostavan u svim prilikama.


Bikini

Redukcija materijala dovela je i do novih modnih trendova poput dvostrukog bikinija, a žene su počele nositi duge i široke hlače, kombinezone ili traperice, što je u predratno razdoblje bilo gotovo nezamislivo.
Jastučići za ramena

Žene su u mnogo čemu preuzele ulogu muškaraca te je samim time i moda poprimila militantni i androgeni look. Iako su se jastučići za ramena počeli upotrebljavati već od 1930. godine, u četrdesetima se njihova upotreba dodatno naglašavala, dočaravajući snagu žene, ali i ističući struk.

Suknja pencil kroja

1940. Christian Dior dizajnirao je prvu suknju pencil kroja koja je nastala redizajniranjem hobble suknje iz 1910. godine. Nakon što su žene desetljećima prekrivale noge, sada su objeručke prihvatile svu ženstvenost i zavodljivost pencil kroja koji je u prvi plan stavio obline. U početku se »suknja olovka« nosila u kompletu s pripadajućom jaknom, a kasnije se kombinirala s laganim puloverom ili bluzom. S vremenom je pencil suknja pala u zaborav, pretvorivši se u minicu. Danas je prisutan svojevrstan revival pencil kroja pa te suknje možemo pronaći u raznim printevima i materijalima, počevši od kože, PVC materijala ili blještavih šljokica.


Završetak rata: povratak glamura

Završetkom rata, tamna atmosfera zasjenjena je pojavom novih trendova i živih boja, osobito tropskih i cvjetnih printeva, a redukcija mode na isključivo praktičnu ulogu pomalo je istisnuta pojavom sve raskošnijih izdanja. Kasne četrdesete obilježene su povratkom glamura koji nam najbolje dočaravaju filmske zvijezde poput Rite Hayworth, Giene Tierney, Ingrid Bergman, Katharine Hepburn i Lauren Bacall, pojavljujući se u svjetlucavim i šljokičastim haljinama, krznenim kaputima, leopard printevima i dugim širokim hlačama.
Taj dašak poslijeratne svježine i optimizma osjetila je i muška moda: odijela su postala elegantnija, duža i s dvostrukim kopčanjem, u kombinaciji s dugim i širokim hlačama. Od obuće su se nosile wingtip ili spectator cipele, danas vrlo popularne »oksfordice«. Poslijeratni trend koji se proširio modnim svijetom je obična bijela majica, ali i havajski i tropski uzorci koji su se raširili obalom Kalifornije.

The New Look- figura pješčanog sataChristian Dior zaslužan je za ponovni uzlet Pariza kao modne prijestolnice. Dior je 1947. godine napravio revolucionaran zaokret u poimanju ženskog tijela i načina odijevanja te je time uspio šokirati, ali i zadiviti modni svijet. Široke haljine izrađene od mnoštva materijala, uzak struk, naglašeno poprsje i veliki šeširi zamijenili su dotadašnju jednostavnost i praktičnost modnog izričaja. Urednik modnog časopisa Harper's Bazaar tada je uzviknuo: »It's such a new look!«, a taj new look ženi je dao, do tada neviđenu, izrazito ženstvenu i ekstravagantnu figuru pješčanog sata.

Na današnjoj modnoj sceni možemo prepoznati svojevrsno oživljavanje trendova koji su nastali četrdesetih godina prošloga stoljeća. Ti se trendovi, poput imitacije vojnog stila, jastučića za ramena, suknje pencil kroja, krznenih kaputa, tropskih i leopard printeva, već duže pojavljuju, u manje ili više izmijenjenom obliku, na današnjim modnim pistama.
Da biste vidjeli u kojoj je mjeri i na koji način suvremeni modni svijet oživio modu četrdesetih, pogledajte fotogaleriju.

Daria Čikeš

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka