Britanska invazija na SAD

NED, 11.02.2014. u 22:42
POGLEDA 1107

Ovo je priča o najvećem uspjehu na glazbenoj pop sceni.
Prisjetimo se da 50 godina unazad nije bilo ni kompjutera ni Interneta. Točno je 50 godina prošlo od početka Beatlemanije u Americi. Da, od početka, budući da su The Beatles i danas najpopularniji bend u SAD-u.

Postoje raznorazne verzije o tome kako su točno Beatlesi došli do nastupa u The Ed Sullivan Showu. Najpopularnija je da su 1963. Ed Sullivan i njegova supruga sletjeli u londonsku zračnu luku Heathrow. Bili su iznenađeni kada su naišli na tisuću uzbuđenih mališana koji su stajali na kiši i nešto čekali. Kad je ih Sullivan zapitao oko čega je strka, odgovor je bio da se britanski bend The Beatles vraća s turneje u Švedskoj. U siječnju 1964. singl „I Want To Hold Your Hand“ je prodan u više od milijun primjeraka, na svim radio stanicama The Beatles su se puštali gotovo neprekidno, a svugdje su bili plakati „The Beatles are coming!“ Ne mnogo kasnije, u veljači 1964. godine, nastupili su prvi put u The Ed Sullivan Showu.

Kad su Beatlesi sletjeli na Kennedy Airport u New Yorku, njih su već očekivali ne samo novinari nego i tri tisuće fanova. Na novinarsko pitanje: „How do you find America?“ Ringo Starr je, tipično po britanski, odgovorio: „Turn left at Greenland“.


 photo beatles-fans-new-york-city_zps91f678a3.jpg
Sljedećih par dana Beatlesi su proveli zablokirani u The Plaza Hotelu. Ispred hotela su fanovi postavili kamp kako bi se mogli približiti svojoj omiljenoj grupi. Bilo je 50 000 zahtjeva za ulaznice u studio The Ed Sullivan Showa, ali kapacitet je bio samo 700 gledatelja. Nakon što su John, Paul, George i Ringo došli na pozornicu i počeli pjevati „All My Loving“ publika je totalno poludjela. Tijekom pjesme „Till There Was You“ kamera je pokazivala svakog člana benda, a na ekranu su bila ispisana njihova imena. Kada je u kadar došao John Lennon pisalo je samo: „Sorry, girls, he is married!“. Statistika pokazuje da je 73 milijuna gledatelja pratilo ovaj povijesni događaj, a za vrijeme njihovog nastupa bila je obilježena najniža stopa kriminala ikad.

Iako su odmah nakon toga Beatlesi otputovali natrag u Englesku, do kraja ljeta iste godine Amerika bila je luda za njima. U kolovozu 1964. g. bend je ostvario i svoju prvu turneju po Sjevernoj Americi. U retrospektivi možda izgleda smiješno, ali njihov je menadžer Brian Epstein za nastupe skeptično birao klubove s maksimalno 17 000 sjedala. Sumnjao je da bi Beatlesi mogli popuniti veće sportske dvorane poput Candlestick Park u San Franciscu (iako je 1966.g. bend je održao koncert upravo u ovoj dvorani). Ali, 1964. njima nije bilo teško napuniti Cow Palace gdje više od 17 tisuća fanova nije htjelo propustiti uživo čuti „Twist And Shout“, „Can't Buy Me Love“, „She Loves You“, „All My Loving“, „If I Fell“, „I Want To Hold Your Hand“, „Hard Days Night“... Nisu htjeli propustiti ovaj značajni povijesni trenutak: početak takozvane britanske invazije na SAD.

Denica AlexandrovaComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka