Zaljubljeni Kafka

SRI, 26.02.2014. u 20:43
POGLEDA 2037

Franz Kafka je ključno ime svjetske moderne književnosti, poglavito romana. Rođen je u Pragu, u imućnoj židovskoj obitelji. Pri pisanju njegove biografije, a neki kažu i pri interpretaciji književnih djela, važno je spomenuti figuru oca koji je bio jako strog i posesivan, na neki način tiranin. Kafka je kasnije napisao knjigu „Pisma ocu“ u kojima se obraća ocu, spočitava mu neke propuste i opisuje svoj strah u suživotu s njim. Osim specifičnog obiteljskog života, Kafka je po mnogima vodio i zanimljiv ljubavni život.

Hedwig Weiler je upoznao kad je bio na seoskom imanju u Moravskoj kod svog ujaka. Hedwig je također bila na odmoru, ali sa svojom obitelji. Poznato je kako ju je prijatelju Maxu Brodu u jednom od pisama opisao kao ružnu. Međutim, nakon nekog vremena između njih se razvila romansa koja se održavala uglavnom preko pisama jer ne postoje dokazi o stvarim susretima. Platonska veza se održavala kroz razgovore o filozofiji, društvenim kretanjima i literaturi. Hedwig je studirala filozofiju i filologiju, što je čak i doktorirala, a kasnije se udala za austrijskog inženjera Leopolda Herzku i život provela u Beču. Franz Kafka je Hedwig upoznao kao mlad čovjek, dok je njegova spisateljska aktivnost bila u začecima, pa se i njihova ljubavna veza ne može promatrati kao kakva odrasla i zrela odluka. Ovo je bio tek početak, Kafkin talent će se tek kasnije pokazati u svom punom sjaju, uvijek isprepleten i pod utjecajima njegova privatnog života i društveno političke situacije.

Druga velika Kafkina ljubav je bila Felice Bauer. Upoznao ju je u Pragu gdje se Felice, putujući svojoj sestri Else u Budimpeštu, kratko zaustavila kod Maxa Broda s kim je bila poznanica. Dan nakon što ju je upoznao, Franz je zapisao u svoj dnevnik da mu je jako čudno što ga je toliko zainteresirala jedna nepoznata osoba koju dotada nikad nije vidio te kaže da ga je obuzela ogromna znatiželja. Nekoliko dana nakon prvog susreta, Kafka joj je počeo slati pisma u kojima je izražavao osjećaje a uskoro joj je i posvetio pripovijetku „Pravda“. Vrlo brzo su dogovorili zaruke koje su se trebale dogoditi u krugu uže obitelji. Kafka se dvaput zaručio i dvaput prekinuo zaruke sa Felice Bauer a planirali su se i vjenčati i živjeti u Pragu; međutim, ni ova ljubav nije uspjela. Ona je sačuvala gotovo sva njegova pisma (oko 500-tinjak pisama) koja su kasnije objavljena u knjizi. Njihova petogodišnja korespondencija i dvostruke prekinute zaruke dokaz su Kafkine potrebe za preispitivanjem odluka koje je donio i njegove nesigurnosti koja je možebitno proizlazila iz težine njegove bolesti (1917.godine je obolio od tuberkuloze). Upravo u vrijeme odnosa sa Felice Bauer nastaje jedno od njegovih najvažnijih književnih djela – „Preobražaj“, gdje se glavni lik Gregor pojavljuje kao slabi i maleni činovnik koji se pod pritiskom svakodnevnog života metaforički skriva u tijelu kukca ali na kraju i kao takav ugiba.


Kafkina najpoznatija ljubav, Milena Jesenska, u njegov život je ušla upravo posredstvom književnosti. Naime, ona je prva započela njihov odnos poslavši mu pismo u kojem ga je molila da prevede neka njegova djela sa njemačkog na češki jezik na što je on pristao. Milena je vodila financijski težak život i radila je svakakve poslove kao što je npr. nosač prtljage na kolodvoru. Iz njihovog odnosa je poznato da su proveli četiri dana u Beču gdje su razgovarali, šetali po prirodi i uživali. Ostala su sačuvana 134 pisma koja su objavljena u knjizi „Pisma Mileni“, jednoj od najpoznatijih knjiga ljubavne korespondencije. Milena je kasnije stradala u koncentracijskom logoru u koji je odvedena jer je iz osobnog protesta nosila Davidovu zvijezdu iako nije bila Židovka. Bila je jako temperamentna i buntovna osoba, što se može iščitati i iz njenih zapisa: "…umjerenost je komplicirana osobina i najteža vrlina, zato što zahtijeva unutrašnju sigurnost" („Put do jednostavnosti“). Za Kafku je uvijek govorila, inspirirana njegovom skromnošću, kako je on najljepše stvari radio potajno i sramno.

Poslije Milene, imao je još jednu ljubavnicu, Doru Diamant. Ona je ostala zapamćena kao njegova prilika da se preseli u Berlin i tamo počne raditi na književnim djelima u miru. S njom je ostao do kraja života, odnosno bolje rečeno ona je ostala s njim sve dok ga bolest nije potpuno savladala a na kraju je umro na njenim rukama u sanatoriju pored Beča. Ovo je Kafkino razdoblje života gdje se primjećuje početak njegova mirenja sa svime što ga okružuje. 1925. godine nastaje njegovo kapitalno književno djelo, roman „Proces“. Interpretacijom „Procesa“, možemo zaključiti kako je Franz svjestan jačine birokracije i organiziranog sustava, odnosno svega onoga što guši običnog čovjeka u svakodnevnom životu. Usprkos svemu, on se ne miri sa situacijom nego daje do znanja da će revolt postojati u njemu bez obzira na bespomoć.

Kafka je pisao i nakon „Procesa“ (romani „Dvorac“ i „Amerika“) ali većih ljubavi nije imao. Od svih koje su navedene u ovom tekstu, nekako je najvažnija ostala Milena Jesenska jer se njihova ljubavna priča a pogotovo pisma koriste i danas kao primjer ljubavne proze. Bez obzira što mu je kroz život prošlo mnogo žena, Kafka se konačno skrasio tek sa Dorom Diamant, po nekim teorijama jer nisu imali drugog izbora. Iz svega se može zaključiti kako u ljubavi nikada nije bio potpuno i iskreno sretan.

Autorica teksta: Paula Dadić


Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka