David Bowie JEST najbolji solo umjetnik

PET, 28.02.2014. u 23:05
POGLEDA 1172

30 godina nakon što je David Bowie prvi puta izabran za najboljeg muškog solo umjetnika, ove je godine (u svojoj 67.) ponovno dobio ovo prestižno priznanje. Time je postao najstarija osoba kojoj je ikada dodijeljena BRIT nagrada. Njegov posljednji album „The Next Day“ (objavljen prošle godine) bio je njegova prva pojava u javnosti od 2003. godine. Bowie je 2004. pretrpio srčani udar, što ga je potaknulo da se povuče s pozornice. Zadnji njegov nastup bio je na humanitarnom događaju 2006.godine. Međutim, njegova odsutnost je samo povećala interes publike. Za njegovu izložbu u V&A prošle godine unaprijed je prodano 42 000 ulaznica, čime se okitila titulom najbrže rasprodanog kulturnog događaja u povijesti muzeja.

Bowie je odlučio da neće prisustvovati dodjeli nagrada u londonskoj O2 areni. „Zar ste vi, manijaci, mislili da će David Bowie doći večeras? On je previše cool da bi činio takva sranja“, rekao je Noel Gallagher, bivši vokalist britanske grupe Oasis, prezentirajući Bowiea. Umjesto njega nagradu je primila Kate Moss, slavni četrdesetogodišnji model.

Ona je izbjegla crveni tepih kako bi iznenadila publiku, a na pozornici se pojavila u Ziggy Stardust odijelu, najpopularnijem kostimu Davida Bowiea. „Dobra večer, dame i gospodo. David me je zamolio da kažem sljedeće: ‘U japanskom mitu zečevi s odijela kojeg je Kate obukla žive na Mjesecu. Kate dolazi s Venere, a ja sam s Marsa, što je tako lijepo. Jako sam ponosan što sam izabran za najboljeg muškog solo umjetnika. Takav sam, zar ne, Kate? Mislim da je to prekrasan završetak dana.


Ali u u glazbenom smislu razmaženim britanskim medijima pojavili su se komentari tipa: „Nemojmo glumiti: Bowie je dobio nagradu zbog toga što je još uvijek živ, zbog čega je dobio priznanje i njegov zadnji singl „Where We Are Now“. Mislili smo da je mrtav, u komi, da pati od demencije ili Parkinsonove bolesti, ali nije.
I ako ovo nije dovoljno, njegov singl (namjerno ili ne – tko zna?) ne pruža ništa više od nostalgije – šetajući Berlinom, Bowie kao da gleda u prošlosti; melankoličan pripjev uzrokuje trnca u kralježnici gotovo svakome tko je gledao izvođenje pjesme „Starman“ u emisiji Top Of The Pops, svakome tko je u svojoj mračnoj spavaćoj sobi slušao „Station of Station“ ili pak ga se sjeća iz video isječka „Let's Dance“. Solo pjevači se ne rastaju kako bi se ponovno spojili sami sa sobom; Bowie je (namjerno ili ne) našao vlastiti način kako da preporodi tu ljubav prema njemu.“


Zašto se ne slažemo? Nema potrebe prepričavati njegovu glazbenu povijest. Dovoljno je spomenuti da je David Bowie već pet desetljeća prisutan na svjetskoj glazbenoj sceni. On je možda najutjecajniji glazbenik nakon Bob Dylana. Grupe kao Depeche Mode (koja je također slabije priznata u Britaniji nego u Njemačkoj, na primjer) otvoreno kažu da je Bowie jedan od njihovih najvećih glazbenih uzora. Kako bi prikrio svoju sramežljivost, David Bowie je pronašao najuspješniji način da prezentira svoj talent - kroz lik Ziggyja Stardusta. Kasnije je ovakav pristup postao jako popularan; Gorillaz, Daft Punk, pa čak i Marilyn Manson koriste sličnu osnovu za svoje nastupe. Surađivao je s grupama Queen, The Cure, Placebo, Nin Inch Nails, izvođačima Mickom Jaggerom, Lou Reedom. David Bowie nije samo onaj čudan glazbenik različitih očiju, nije samo popularni biseksualac koji je oženio najljepšu ženu na svijetu - somalijski supermodel Iman Abdulmajid. Svojom snagom, talentom, znatiželjom, ekscentričnosti i hrabrosti on je postao lice, ikona, amblem eksperimentalne, pop i rock scene i promijenio glazbu zauvijek. I to mu nitko ne može oduzeti.

Priredila Denica AlexandrovaComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka