Oscar - zanimljivosti

PET, 01.03.2014. u 23:19
POGLEDA 2151

2. ožujka ove godine održat će se 86. dodjela američke filmske nagrade Oscar. Nominacije i favoriti za osvajanje nagrade već su odavno poznati, a mi vam, kao najavu ove velike ceremonije, donosimo nekoliko zanimljivosti o samom kipiću i dodjeli istog.

Naziv

Nagrada se dodjeljuje od 1929. godine. Njeno službeno ime je „Academy Award of Merit“. Ipak, nagrada je poznatija pod nadimkom „Oscar“, čiji nastanak nikada nije do kraja razriješen. Postoji više verzija priče a najpopularnija je te da je tajnica Akademije Margaret Herrick ustvrdila da je statua izgledom podsjeća na njenog ujaka Oscara, što se ubrzo proširilo među zaposlenicima.

Statua

Pozlaćeni kipić zapravo je figura muškarca s mačem, koji stoji na roli filma s pet otvora od kojih svaki predstavlja jednu od filmskih kategorija – glumu, režiju, scenarij, produkciju i tehniku.

Zaraćene sestre

Sestre Joan Fontaine i Olivia de Havilland, koje su poznate ne samo po svojim filmskim ulogama, već i po sestrinskom rivalstvu, 1942. godine bile su nominirane za Oscara u istoj kategoriji - onoj najbolje glumice. Fontaine je dobila nagradu a prilikom preuzimanja kipića odbila je primiti sestrine čestitke. Taj čin, kao i sama činjenica da je upravo izgubila od svoje mlađe sestre, navodno su jako razočarali de Havilland i dodatno pogoršali ionako loš odnos dviju sestara. 1947. godine de Havilland je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Igrom slučaja, nagradu joj je uručila upravo Fontaine kojoj je de Havilland, zanimljivo, odbila pružiti ruku.

Oscar za traheotomiju
1961. godine Elizabeth Taylor dobila je svog prvog Oscara za glavnu ulogu u filmu BUtterfield 8. Na dodjeli se pojavila sa velikim ožiljkom na vratu. Naime, nedugo prije ceremonije, na setu filma Cleopatra, Taylor je oboljela od teške upale pluća. Liječnici su se danima borili da joj spase život, što su u posljednjem trenutku i uspjeli hitnom traheotomijom. Navodno se onesvijestila u WC-u odmah nakon preuzimanja nagrade.Ubrzo nakon dodjele Hollywoodom su počele kružiti glasine da je Taylor dobila Oscara iz sažaljenja zbog pretrpljene operacije. Shirley MacLaine, koja je te večeri bila favorit za osvajanje nagrade, u šali je izjavila da ju je pobjedila traheotomija.

Crawford i Davis

Joan Crawford i Bette Davis, legendarne glumice zlatnog doba Hollywooda, od samog početka svog poznanstva nisu se podnosile. Razloga za to bilo je mnogo; izdvojimo samo teške karaktere obje glumice i ljubavne trokute. Njihov animozitet kulminirao je tijekom snimanja filma „Što se dogodilo s Baby Jane?“ u kojem su Crawford i Davis glumile otuđene sestre, ostarjele filmske zvijezde čije karijere su završile i koje sada moraju živjeti zajedno, izolirane od svijeta. Na setu filma glumice su se bavile međusobnim podmetanjima i klevetama. Davis je za svoju ulogu u filmu nominirana za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice, dok je Crawford ostala bez nominacije. Bijesna zbog toga, Crawford je prije dodjele, održane 1963. godine, kontaktirala sve nominirane glumice izuzev Davis, i zamolila ih da, u slučaju da one ne mogu prisustvovati ceremoniji a osvoje Oscara, preuzme nagradu za njih. Davis je te večeri bila favorit, ali kipić ipak nije otišao u njene ruke. Oscara je dobila Anne Bancroft. Nakon što je njeno ime pročitano, Crawford se progurala pokraj iznenađene Davis, popela na pozornicu i preuzela nagradu u ime Bancroft.

Fikcionalni Oscar

Maggie Smith je jedina glumica koja je osvojila Oscara za ulogu glumice nominirane za Oscara. Nagradu je dobila 1979. godine. Za razliku od Smith, njena filmska dvojnica Diana Barry (film „California Suite“) nagradu nije osvojila.

Incident „Brando“

Marlon Brando je 1973. godine osvojio Oscara za najbolju glavnu ulogu u filmu „Kum“. Na dodjeli se nije pojavio, a na pozornicu je poslao mladu indijansku aktivisticu da odbije nagradu u njegovo ime. Razlog za tu Brandovu odluku bilo je njegovo mišljenje da filmska industrija prikazuje Indijance u lošem svjetlu.

„Sviđam vam se!“

Svake godine bar jedan dobitnik nagrade isporuči emotivan govor, pa tako zadnjih godina pamtimo duge i suzama natopljene monologe Gwyneth Paltrow, Julije Roberts i Halle Berry. No, prisjetimo se njihove preteče, srcedrapateljnog govora Sally Field iz 1985. koji je završio sad već legendarnim riječima: „Ne mogu poreći činjenicu da vam se sviđam... U ovom trenutku, sviđam vam se!“ Često pogrešno citiran kao „Sviđam vam se; stvarno vam se sviđam“, govor je našao svoje mjesto u popularnoj kulturi, prvenstveno kao pošalica.

Labud

Oscari su u svijetu prepoznati kao važan modni događaj i modni dizajneri doslovno se otimaju da bi nagovorili zvijezde da nose njihove kreacije. Neposredno nakon same ceremonije sastavljaju se liste najbolje i najlošije odjevenih; naravno, rijetko tko se želi naći na ovom drugom popisu. Ponekad nečiji hrabri modni izbor izbije u prvi plan i zasjeni ostatak događanja. Najpoznatiji primjer je sad već kultna „labud“ haljina islandske glazbenice Björk, koja je obilježila 73. dodjelu Oscara.

Slavna noga

Posljednjih godina ceremonija dodjele Oscara gubi na popularnosti i broj gledatelja televizijskog prijenosa drastično pada. Razlog tome je vjerojatno predvidljivost dobitnika nagrade, klišejizirani nastupi i govori te manjak uzbudljivih trenutaka. U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica da je 2012. godine, usprkos velikom trudu organizatora da upriliče svečan i zanimljiv događaj te nizu zvijezda koje su činile sve da promoviraju sebe i svoje filmove, noga Angeline Jolie uspjela okupirati neviđenu medijsku pažnju, postati glavnim predmetom tračeva i prometnuti se u tzv. internetski meme. Možda bi to trebalo shvatiti kao znak da su promjene u formatu ceremonije nužne.

Za kraj, s nadom da će iznjedriti nove pamtljive trenutke, ostavljamo vas uz najavu ovogodišnje dodjele OscaraAutorica teksta: Mladena Mimica

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka