Teatar maloga trajekta - dio drugi

PET, 21.03.2014. u 22:53
POGLEDA 1316

Nikako najdraža uvik mi je bila partenca za Supetar u devet uri. Svi bi se nagurali u „Nazora“ a u moju škovaceru seli bi samo oni šta in je Vladimir uteka oli i ni briga, ka, recimo, Smoju i Feđu. Seli su za svoj stol i počeli su se šapjat a ja i ne obadan. Čitan novinu. Prošlo je skoro deset minuti i Šoltanka se uz proteste stari dizelaša i svega šta bruji, zvoni i trese po Saloonu okriće provon prema Braču. Malo svita, po našen guštu, tako da mi, posada, moremo radit monade, jedni drugima trapule i da se moremo komodat ko na svome brodu, a ne činit fintu da smo tu radi svita, da budemo na usluzi i pomoći.

Tako motorista ulize uza skale u šporkon trlišu a izbacija grudi junačke maljave i u klompe. Jasno je da od ispod nema ništa a on tvrdi da na to žene padaju. Ja sumnjan u to jer i nisan vidija da mu se baciju prid noge, više začepidu nos kad projde kraj nji. Najveći zavodnik na brodu je kapo Frane, kurbin sin, preženca od čovika, uvik namirisan i sa onin mangupskim osmijehom i manirima iz sedandeseti, crna ricava kosa, a zna i di su tanke. Dočin koja zgodna mala putuje sama, eto ti ga u bilu monturu, zlatni činovi pa, ka nije njegov posa, da joj ruku, pokaže prekoatlanski kruzer od trideset metara i, nisi pošteno ni upratija događaj, već joj plače na ramenu i suza suzu goni. A kako kurba zna da iman uvik spremne pjesmice, eto ti ga na šank pa onin očima od maloga štenca me moli da mu dan jednu a onda je brzinski prepiše, drmne dva mala konjaka i eto ti ga kraj nje sa poklonon - napisa je samo za nju, inspirirala ga je, pa je uzdisa na passareli, gleda more i došli mu stihovi.

Barba ne govori sa nama. Sinoć smo mu upali u kabinu svi u kabanice, da se topimo; bidan je onako iza sna navuka čizme, zakapota se a vanka nebo puno zvizda, more ka uje...

- Donesi nan dvi kafe i rakijicu, a Smoje će konjak!
- Ne moren, barba Feđa. U štrajku smo.
- Donesi ti nama šta san ti reka, onda ti lipo štrajkaj!
- Koji ste vi to čovik, kako me ne razumite? Ne date radnin judima ni u štrajk poć.
- Znate, vas dva, da su u staremu revolucionarnome Splitu konobari i štampaduri bili najborbeniji odred radničke klase - sad se umiša Stric- a pridvodili su i batelanti. Ma kamajeri su uvik bili najžešći ka, recimo, jedan dil grada koji je najviše bija osjetljiv na nepravdu, na gospodu i falše mone ča su i s posebnin gušton maltretirali!
- A ča je reć da ste u štrajku ?
- A, barba Smoje, u štrajku smo zbog koga, jer je pijančina, jer nikad nima banan ni voća i već tri dana imo svako jutro izasebice tripice.
- A di je sad kuvar?
- Eno ga doli, kuva za štrajkaše marendu .

Stari farabut je zacenija pa je prihvatija igru smrtno ozbiljan i objašnjava Feđi kako se u ona doba za štrajkaše kuvalo na bedeme i to borbeni sindikati. Žene su cilo jutro u velikin kazanima kuvale za jude, za štrajkaše. Ne smi štrajkaš bit gladan.
- I do kad će trajat oti vaš štrajk?
- A dok se ne skuva fažol i manistra!
- A jesu penete oli šubjote, da znan se prikjučit štrajku?
-A ne znan, Striče. Ako se ne pobiju za kost od pršuta oli za paški sir šta je donija Noštromo da okripi štrajkaše, vjerojatno šubjote, jer smo penete sinoć izili u pašta šuti. A doli kuri crno vino i fritule. Timunjer sa Korčule donija demejanu a štrajku se prikjučija i Storić autoprevoznik sa dvi bočice Dingača i slanin srdelan. Na krmi pisma.
- Asti Gospu, a šta je ovo - čudimo se i tražimo katrige - a ko vozi brod?
- Štrajk je, a kad je štrajk, more ova škovacera i sama po konalu; oli će je koji ratni brod fermat? Osin toga, najveći smo trenutno na roti, po ure moremo komodno bit u štrajku!
- Neću štrajk u svoju butigu , viče kuvar i naliva u čašu od vegete Dingač.
- Štrajkat ćemo kad nas je voja i protestirat jer si pijančina. Je l' ti Barba zabranija pit i šta si ti učinija? Vazeja si bocu sirupa od borovnice i ulija vino unutra pa nas zajebaješ tri dana da piješ sok, a sinoć za večeru samo primo, nima sekonda. Šta smo mi, girice a ne judi, pa da moremo do jutra samo na šnicelima?

Stric sidi i gušta. Govorin mu o buži na ženskon kondutu i koje smo probleme imali radi nje - jedna je kapa ubola šigurecon kroz bužu u oko. Kurbetina, dobro mu joko nije izbila. Drago mi je Stricu bit s nama u štrajku. Dižen čašu i počinjen onu njegovu...

Autor teksta: Ivo Anić

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka