Staro je novo - vintage

SRI, 26.03.2014. u 22:37
POGLEDA 1649

Postoji stara narodna koja kaže: „Sve se vraća, sve se plaća. Sve se vrti u krug, svak plaća svoj dug.“ To je načelo uzajamnosti i zakon reciprociteta. No, ovdje se nećemo baviti karmom i životnim lekcijama, jer svi znamo kako je nužno činiti dobro da bi nam se isto dobro vratilo. Dobro, možda ne baš svi?!

Ovdje ćemo se pozabaviti ljubavnim odnosom između starog i novog. Zanimljiva je to veza koju su posljednjih nekoliko godina svi modni magovi uzdigli na tron. Vintage komadi vratili su se u 21. stoljeću na velika vrata i postali apsolutni „must have“ u ormaru svake trendseterice. Pojam „vintage“ zapravo se odnosi na vino i vinarstvo te na izmijenjenu formu francuske riječi vendage koja znači „grožđe ubrano za vrijeme berbe“. No, da pojednostavimo, termin „vintage“ se koristi također kao referenca za predmete koji su stariji od 20 godina.

Dakako, oni nisu pokucali na vrata sami od sebe. Nametnut nam je vintage trend od strane velikih produkcijskih kuća. Kao što je slavna serija Sex and the City plasirala svjetske dizajnere, tako je Mad Man serija zaslužna za promoviranje mode 60-ih godina. Julia Roberts se također na dodjeli Oscara pojavila u Valentinovoj vintage haljini i, osim Oscara, osvojila je i titulu najbolje odjevene dame na ceremoniji. Tako je pokrenula trend odjevanja vintage komada.

Osim poznatih i slavnih, modne trendove također pokreću i „obični ljudi“. Tako je osnivač popularnog bloga The Sartorialist krenuo u lov na „street style“ i napravio apsolutni hit fotografirajući, između ostalih, i dame u zrelijoj dobi koje na sebi nose također vintage komade.

Kada govorimo o „običnim ljudima“ nužno je spomenuti i Sophiu Amoruso, vlasnicu firme Nasty Gal, sa sjedištem u Los Angelesu, koja je 2006. godine počela s prodajom vintage komada na eBayu iz vlastite sobe. Kasnije, interes je postajao sve veći, njen mali biznis se širio, vlastitu je sobu proširila na firmu koja danas zapošljava više od 300 ljudi. Zahvaljujući originalnom brandingu postala je osoba koja dirigira trendove cijelom svijetu. Bavi se izradom i prodajom unikatnih vintage komada, kao i izradom novih.

Svi ti ljudi su utjecali na mozgove gledatelja i čitatelja i u životima istih izazvali potrebu za pronalaskom odjeće iz prošlosti. Pokrenut je vintage trend. Buvljaci su postali prepuni bakica i djedica koje prodaju svoje krpice iz mladosti i mladih djevojaka i mladića koji iste te krpice skupljaju za vlastitu kolekciju.

Vintage komadi su zapravo povezali generacije i između njih stvorili interakciju i ljubav. Stoga, neka je takvih trendova sve više.

Autorica teksta: Iva Chu

Druga slika izvor: The Sartorialist
Treća slika izvor: Nasty Gal

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka