ZAŠTO VOLIMO TEDDY BEARA?

NED, 05.04.2014. u 19:55
POGLEDA 4574

Mali, veliki, plišani, pamučni, raznih boja i veličina,…vječni Teddy Bear – medvjedići obilježili su naše djetinjstvo. Te preslatke igračke su nam predstavljale sigurnost navečer kada bi išli na počinak, imali smo ih još od vrtića i još uvijek imaju počasno mjesto pored naših glava. I sada kada smo odrasli ne spavamo više zagrljeni, ali i dalje imamo oni osjećaj sigurnosti da nas netko čuva i pazi, i to nam je sasvim dovoljno.

Plišani medo za dijete predstavlja izvor mirnoće i topline, sigurnosti i zaštite. Neka djeca se osjećaju sigurno znajući da imaju neki oblik zaštite, dok druga jednostavno imaju potrebu da se priljube uz nekoga, da im taj netko pravi društvo. Djeca inače imaju aktivnu maštu te daju žive osobine neživim stvarima, pa tako, primjerice, plišanog medvjedića doživljavaju kao svog zaštitnika od velikih zločestih čudovišta ispod kreveta ili zloduha iz ormara. Sjetimo se samo kako su nas strašili kako će Babaroga doći po nas ili Stari koji će nas strpati u vreću i odnijeti. Zato je naš vjerni i hrabri Medo uvijek bio tu da otjera zlo.

Medi smo povjeravali sve naše tajne i probleme jer smo znali da nas nikada neće osuđivati i ostaviti na cjedilu. Uvijek je spavao mirnim snom, nije nas budio po noći, nije proizvodio nikakve čudne zvukove. Mogli smo ga spakirati i otići svuda s njim. Uostalom, tko se ne bi volio probuditi uz to neodoljivo lice?

Plišani medvjedić ili takozvani Teddy Bear se prvi put pojavio 15. veljače 1903. godine. Izumitelj i vlasnik trgovine igračkama Morris Michtom svijetu je predstavio novi izum, plišanog medvjedića koji su zasigurno mnogi od nas posjedovali, a vjerujemo da mnogi i danas posjeduju barem jedan primjerak. Igračka je dobila ime po američkom predsjedniku Theodoreu Roosveltu, od milja zvanom Teddy, koji je kao strastveni lovac nakon jednog neuspješnog pohoda odbio upucati medvjedića koji je vezan i bespomoćan doveden pred njega.

U početku su plišani medvjedići izgledali kao pravi medvjedi, no industrija igračaka je napravila neke preinake kako bi djeci izgledali što slađi i privlačniji pa današnji medvjedići imaju velike oči i malenu njušku. Dok su rani plišani medvjedići bili prekriveni zlatnim krznom od moher vune, moderni medvjedići se proizvode u širokom rasponu od komercijalno dostupnih materijala, najčešće sintetičkog krzna.

Teddy Bear je postao svojevrsna ikona među igračkama za djecu, proslavio se u mnogim pričama, pjesmama i filmovima. Sjetimo se samo Winnie the Pooha koji se prvi put pojavio kao lik u knjizi A. A. Milnea, a svjetsku slavu je stekao u crtićima Walta Disneya s Winniejem u glavnoj ulozi. Prepoznatljiv lik žutog medvjedića u crvenoj majici brzo je osvojio srca djece širom svijeta, a prati avanture malenog mede Winnieja i njegovih prijatelja – praščića, tigra, magarca, zeca i mnogih drugih, koji na kraju svake epizode nauče važnu životnu lekciju.
Pa i neizostavni Yogi Bear, crtić u kojem se medvjed Yogi i Boo Boo udružuju sa svojim starim prijateljem rendžerom Smithom kako bi spasili park Yellowstone od zatvaranja. Medo je opjevan i u raznim dječjim uspavankama i brojalicama, kao npr. uspavanci: '…Medeni zatvori okice/ U san će ti doći zvjezdice/ Donijeti će ti kruškice/ Sladi se u snu i odmori/ Sutra stiže dan novi…' ili omiljenoj dječjoj brojalici: '…Teddy bear, teddy bear, turn around./ Teddy bear, teddy bear, touch the ground./ Teddy bear, teddy bear, show your shoe./ Teddy bear, teddy bear, that will do./ Teddy bear, teddy bear, run upstairs./ Teddy bear, teddy bear, say your prayers./ Teddy bear, teddy bear, turn out the light. / Teddy bear, teddy bear, say good night…'

Malena djeca se nikada ne odvajaju od svojih plišanih igračaka jer se pokazalo da medvjedići i ostali plišani ljubimci imaju uistinu smirujuće svojstvo. Stoga, prema nekim istraživanjima, briga o plišanim igračkama može kod djece izložene traumatičnim situacijama umanjiti znakove stresa. Tako su, primjerice, znanstvenici sa sveučilišta u Tel Avivu proveli istraživanje na djeci koja su bila izložena jednomjesečnom sukobu između izraelskih snaga i Hezbollaha u sjevernom Izraelu i južnom Libanonu. Nakon trotjednog druženja s plišancima, djeca su pokazala nižu razinu stresa. Slično istraživanje su proveli i kod djece predškolske dobi u vrtićima a koja su također bila podvrgnuta sličnim traumama. Nakon dva mjeseca, u kontrolnoj skupini, koja je imala plišanu igračku, 71% djece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj skupini, bez plišanog medvjedića, stresa se oslobodilo 31% od 101 djeteta.

Dijete je po prirodi radoznalo već od samog rođenja i zato stupa u kontakt sa predmetima i igračkama koje mu omogućavaju slobodni i individualni razvoj te kroz igru razvija inicijativu, samostalnost i osjećaj odgovornosti te preuzima brigu ne samo za sebe, već i za nekog drugoga. Zato nas ni ne čudi činjenica što plišane igračke imaju gotovo terapeutski učinak u djece koja su doživjela raznorazne traume; brinu li se za igračku jača su i ne misle toliko o sebi. Policija u Americi je često djeci sa traumatološkim iskustvima dijelila medvjede u znak utjehe, kao i vatrogasci djeci koja su bile žrtve požara. Ili se poklanjaju Caritasu kako bi nekome djetetu uljepšali dan i izmamili osmijeh na lice. To su samo neki od primjera.

Unatoč velikoj raširenosti industrije igračkama, plišani medvjedić i nakon više od stotinu godina postojanja ostaje jedna od najpopularnijih i najomiljenijih dječjih igračaka i često se poklanjaju i odraslima u znak ljubavi, zahvalnosti i simpatije. Umiljati plišanac osvaja srce svakoga. Zato čuvajmo naše male plišane prijatelje, naše tihe čuvare, budne zaštitnike i crne vitezove. Medo bio si i uvijek ćeš ostati najdraža uspomena iz djetinjstva.

Autorica teksta: Maja PodrugComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka