Marinkovićeva Glorija u izvedbi HNK Šibenik otvara 24. Marulićeve dane

UTO, 22.04.2014. u 19:16
POGLEDA 1079

Festival hrvatske drame Marulićevi dani započet će 23. travnja u 20 sati na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split. Jedini festival hrvatske drame održava se po 24. put u Splitu u organizaciji HNK Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u ime ministrice kulture otvorenim će ga proglasiti saborski zastupnik Srđan Gjurković. Nakon dodjela nagrada Marin Držić za najbolji novi dramski tekst u 2013. godini, kao prvu festivalsku predstavu ansambl šibenskog HNK izvest će dramu Glorija Ranka Marinkovića.

Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine. Prvu nagradu za 2013. godinu zaslužio je Dino Pešut za svoju dramu „(Pret)posljednja panda ili statika“, drugu nagradu ravnopravno dijele drame „U meni raste“ Ružice Aščić i „Kod Peregrinovih“ Valentine Galijatović, a treća nagrada pripala je tihoj drami „Umri ženski“ Marine Vujčić.

Kao prva predstava u konkurenciji za festivalske nagrade odmah nakon dodjela nagrada Marin Držić i otvorenja festivala bit će izvedena Glorija Ranka Marinkovića u produkciji HNK Šibenik. Postavljena o prošlogodišnjoj stotoj obljetnici rođenja „viškog Voltairea“ predstava je zaslužila čak četiri nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta, a Siniša Popović je i dobio tu najvrjedniju domaću kazališnu nagradu za svoju interpretaciju lika Don Zane. Redatelj Zoran Mužić glavne uloge Glorije i Don Jere povjerio je mladim šibenskim glumcima Franki Klarić i Jakovu Biliću . Ulogu Biskupa tumači Špiro Guberina , Don Florijo je Mate Gulin , crkvenjaka Tomu igra Anđelko Babačić , Majka je Jasminka Antić , a Toni Dragan Veselić . Glorija, koju je Ranko Marinković žanrovski označio kao mirakul u šest slika, je ne samo najznačajnija njegova drama, već i jedan od najvažnijih naslova cjelokupne hrvatske dramske literature. U crkvi u malom dalmatinskom otočkom mjestu mladi svećenik Don Jere želi potaknuti vjeru naloživši mladoj redovnici Magdaleni da stane na oltar i utjelovi kip Gospe. Magdalenu je u samostan došla nakon što je jedva izbjegla smrt kao cirkuska akrobatkinja. Između dvoje mladih ljudi dogodi se nedozvoljena i nemoguća ljubav i tako drama otvara brojna pitanja, poput onih o granicama između iskrene vjere i manipulacije, odabira između svjetovnog i duhovnog, a sve u opreci svjetova crkve i cirkusa.

Pored redatelja Zorana Mužića, autorski tim predstave čine scenograf Branko Lovrić Caparin, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, oblikovatelji svjetla i tona Joško Bakula i Pavao Mašić, a asistentica redatelja je Julia Martinović.

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište SplitComments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka