Predstavljanje teatroloških izdanja na 24. Marulićevim danima

PET, 25.04.2014. u 21:19
POGLEDA 931

U petak 25. travnja u foyeru HNK Split promovirane su teatrološke knjige u izdanju Hrvatskog centra ITI: „Igranje proze, pisanje kazališta" Matka Botića, „Odlasci" Tomislava Zajeca, „Bijelo", „Žaba", „Marjane Marjane", „Prolazi sve" Dubravka Mihanovića, te časopisi „Kazalište 55/56" i „Kretanja 19/20".

Hrvatski centar ITI upravo slavi 20 godina od osnutka – istaknula je direktorica i urednica Željka Turčinović na početku izlaganja o centru koji je prerastao iz male udruge kazališnih entuzijasta u organizatora korisnih kazališnih projekata i specijaliziranog nakladnika knjiga o kazalištu, drami i plesu (Biblioteka Mansioni, Biblioteka Kretanja) i časopisa (Kazalište, Kretanja).

Botićeva knjiga „Igranje proze, pisanje kazališta" rezultat je doktorskog istraživanja o hrvatskoj prozi 20 stoljeća i različitim interpretacijama na pozornicama hrvatskih kazališta – rekao je dr. Darko Lukić .

Knjiga drame i fotografije „Odlasci" Tomislava Zajeca posebna je jer nema predgovora, a umjetnička fotografkinja popratila je sve drame fotografijama vlastitih doživljaja knjige – kaže urednica Željka Turčinović. Studenti glume splitske Umjetničke akademije Aneta Matulić, Ivan Baranović, Katarina Rodiac i Nikola Sekulo čitali su ulomke iz drame „Trebalo bi prošetati psa" Tomislava Zajeca koji je prošle godine dobio nagradu Marin Držić.

Dubravko Mihanović, dramaturg koji nema standardiziranu formu i okvire unutar kojih piše, predstavljen je čitanjem studenata glume splitske Umjetničke akademije Monike Vuco, Matka Elezovića i Stipe Dodoje koji je oduševio interpetacijom Oca iz drame „Marjane, Marjane" – za koju je Jasen Boko rekao da prikazuje klasično splitsko stanje uma.

Predstavljeno izdanje časopisa „Kretanja" posvećenoj je nažalost pokojnoj plesnoj umjetnici Milani Broš o kojoj je s velikim emocijama progovorila Maja Đurinović, između ostalog rekavši koliko je sretna što je mogla biti dio njenog ansambla i s njom surađivati.

Davor Vuković
Odnosi s javnošću
Hrvatsko narodno kazalište Split

Comments


Brodarica NET je web sjedište koje na jednom
mjestu okuplja lokalnu grupu pouzdanih i kvalitetnih poduzetnika i pojedinaca s kojima će članovi i posjetitelji moći ostvariti interaktivnu komunikaciju.Copyright 2013 brodarica.net
Brodarica.net nije odgovorna za sadržaj eksternih web stranica.
Oglašavajte kod nas O brodarici.net Kontakt Uvjeti korištenja Privatnost podataka